Skocz do zawartości
ChinQuan

Mierzenie EC runoffu i nawozow.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam takie pytanie dotyczace EC.

Czy do mierzenia EC musze miec urzadzenie ktore pokazuje mi odrazu EC czy moge miec miernik ppm i sobie przeliczac na EC ? Kupilem milwaukee i on pokazje tylko ppm do 1990 z przelicznikiem 0.50 

Czyli rozumiem ze jestli pokaze mi 500 pm to robie x2 / 1000 czyli wychodzi ec 1? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ChinQuan Tak, możesz używać miernika PPM do obliczania wartości EC, ale musisz pamiętać o współczynniku przeliczeniowym. W Twoim przypadku miernik Milwaukee stosuje współczynnik 0.50 (co oznacza, że 1 EC = 500 PPM).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce otwierac nowego tematu wiec zapytam tutaj.

W skrocie.

Uzywam nawozow biobizz. z 3 tygodnie temu sprawdzilem run off i okazalo sie ze wyszlo okolo 4.50. Podlewalem sama woda 2x i ec wcale nie spadalo a nawet bylo w granicy 5.

Zrobilm flush czysta woda. Ostatnie sprawdzenie pokazalo ec 2.8 mowie ok pasuje.

Dzisiaj znow podlewalem i run off jest znow w granicy 5.0..

Czy to mozliwe zeby roslo mimo podlewania woda? czy to przez nawozy organiczne? Nie wiem w ogole co mam myslec i jak to sie dzieje.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Czyli co w ogole ec nie mierzyc przy organice? 

Na innym flasnie mi kazali mierzyc i pogubilem sie juz calkowicie. KOlejna rosninke jade z autopotem + biotabs. 

Godzinę temu, Lady Green napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi