Beginnin 4 Napisano 16 Lutego @huczpucz Właśnie lampa około 30 cm od szczytów włączona na 30% (Spider Farm LED 200w), cały czas dopóki nie użyłem nawozu było okej także już mamy winnego 😄 @WBB Tak, dokładnie Canna Seed Mix @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,384 Napisano 16 Lutego 15 minut temu, Beginnin napisał: Tak, dokładnie Canna Seed Mix Nie znam tej ziemi ale po nazwie wnioskuje, że to nie jest mocno nawożona ziemia... przeznaczona dla sadzonek. Ale tak czy inaczej jeszcze bym nawozów nie podawał.... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beginnin 4 Napisano 16 Lutego 33 minuty temu, WBB napisał: Nie znam tej ziemi ale po nazwie wnioskuje, że to nie jest mocno nawożona ziemia... przeznaczona dla sadzonek. Ale tak czy inaczej jeszcze bym nawozów nie podawał.... https://www.canna-pl.com/canna-terra-seed-mix Tutaj znalazłem w internecie, jest napisane że jest idealna do kiełkowania Jeszcze mam jeden kłopot z nawilżaczem. Jak włącze i zostawie go włączonego to po jakiś czasie jak zaglądne jest tam siwo normalnie mgła. Co zrobić żeby tego nie było? Aktualnie wyłączony wyciąg, mieszak a otwarte wloty pasywne tylko. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,892 Napisano 16 Lutego Wlacz wyciag i mieszak... 🤦♂️ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 283 Napisano Poniedziałek o 12:24 @Beginnin Jeśli chodzi o żólte liście, to najprawdopodobniej trzeba by coś nawieźć, ale bez zdjęć ciężko z fusów wróżyć. Jeśli chodzi o mgłę, to musisz włączyć mieszak i wyciąg tak jak @Cholender napisał, ale musisz dostosować tak przepływ powietrza, żeby wilgotność była w mocnym przybliżeniu na odpowiednim poziomie, środowisko mimo, że jest niedoceniane to jeden z kluczowych czynników uprawy, bez ogarnięcia tego szkoda się pchać w inne koszty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beginnin 4 Napisano Poniedziałek o 13:37 Ogólnie teraz może być głupie pytanie, ale wilgotność na tym etapie to chodzi o te higrometry które mam małe w doniczkach albo ogólnie w całym boxie się liczy? Bo jak je podleje co te dwa dni po 75 ml to one mają na tych higrometrach dobra wilgotność ok. 80% 😁 Ponizej wrzucam fotki jakie udało mi się zrobić, możecie ocenić czy jest okej Teraz, Beginnin napisał:😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,384 Napisano Poniedziałek o 13:44 @Beginnin zawsze patrzymy ogólną wilgotność w boxie.... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beginnin 4 Napisano Poniedziałek o 13:48 @WBB Okej, to powiedzmy mam taki higrometr z sondą którą mogę gdziekolwiek umieścić w boxie żeby sprawdziło tam wilgotność, gdzie ją usadowić żeby pokazała ogólną; na środku, nad lampą, pod? Sorry że tak upierdliwie pytam ale jestem z natury perfekcjonistą i wiem że to wszystko komplikuje ale lepiej zapytać 2 razy ale wiedzieć 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,384 Napisano Poniedziałek o 13:53 (edytowane) @Beginnin interesuje nas w sumie wilgotność wokół rośliny, przy szczytach..... i jak mamy higrometry w termometrach to wieszamy je na wysokości szczytów gdzieś do rurek boxa. A jak chcesz znać dokładniejszy rozkład wilgotności to dajesz gdzie uważasz 😉 Edytowane Poniedziałek o 13:54 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beginnin 4 Napisano Poniedziałek o 14:35 @WBB Właśnie z wyciągiem będę musiał pokombinować pewnie, bo zasysa mi całego boxa taki w miare mocny jest prima klima zestaw tam chyba z 280m2 jest, i dodatkowo jest za głośny na tych obrotach a nie ma regulacji obrotów ani niczego i póki co mam wyłączony póki nie zaradzę czegoś na to, niestety jest box w miejscu gdzie ktoś czasem śpi i nie da rady z tym hałasem 😕 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,384 Napisano Poniedziałek o 14:41 @Beginnin tak delikatnie zasysać to powinno... No najlepszy był z regulacją ciągu. Mój też nie chodzi non stop bo za zimno by było w środku. Mój chodzi w zależności od temperatur albo "przedmuchuje" np co jakiś czas przez kilka minut... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beginnin 4 Napisano Poniedziałek o 14:44 @WBB Właśnie teraz kombinowałem po swojemu z tym wyciągiem i mieszakiem, ale było za zimno tak jak mówisz, około 19.5C. Myślisz że są gdzieś na necie te smart kontakty żeby kupić z parę i zrobić coś z tego? Haha taki pomysł mi przyszedł do głowy moze ktoś już to opatentował @Beginnin Ogólnie to jak ustawić najlepiej mieszak? W sytuacji gdzie mam jeszcze ten humifilder? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,384 Napisano Poniedziałek o 15:14 29 minut temu, Beginnin napisał: Myślisz że są gdzieś na necie te smart kontakty żeby kupić z parę i zrobić coś z tego No pełno tego teraz w necie. Mój cały box na tym chodzi. Oprócz lampy bo tym Smart do końca nie wierzę 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beginnin 4 Napisano Poniedziałek o 15:17 @WBB Idę poszukać bo teraz to rozwiązałoby wiele moich klopotów, aktualnie kombinuje z otoczeniem w boxie, nawilżacz i mieszak póki co tylko i otworzę u góry pasywne na wylot tak jak u góry żeby chociaż parę dni miały dobrze dopóki nie kupie tych smart dinksów 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 283 Napisano Poniedziałek o 15:27 @WBB @Beginnin Ja też tego używam i lampy też na tym śmigają, kup sobie stacje pogodową smart dobrą, a później ustawiasz procesy według odczytów, rewelacyjnie to działa, nawilżacz tak miałem też podłączony. Interesują cię parametry na wysokości szczytów roślin. Na tym etapie raczej nie lałbym nawozów jeszcze z tydzień przynajmniej daj jej chociaż z jeden komplet liści rozwinąć. Tak na wyczucie to jeszcze coś z podlewaniem u Ciebie chyba nie działa do końca. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,384 Napisano Poniedziałek o 15:58 @Bubble mój nawilżacz ani osuszacz nie pójdzie Smart bo trzeba im wcisnąć przycisk Power żeby zatrybiły. Lampy wolę do tego nie podłączać bo czasami na chwilę u mnie traci się połączenie i przy sezonach jak zhermią to następny podejrzany dochodzi. A stacje pogodowa to ja mam chyba najtańszą. Ma długo trzymać na baterii i w razie awarii żeby nie było bardzo szkoda. Bo u mnie czasami jest 99% wilgotności 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach