Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kłaniam się. Temat niby przerobiony, ale czuję niedostatek. Mieszkam w Holandii od dłuższego czasu i postanowiłem że w połowie lutego br. zasadzę z 2 lub 3 krzaczki feminizowanej (pełnosezonowa) i tu potrzebuję waszej pomocy. Kiedyś raz posadziłem 2 krzaczki, ale to były automaty i zbytnio nie przykładałem się specjalnie do tego. W planach mam zamiar kupić pełny zestaw z growboxem 1,2mx1,2mx2m: https://spiderfarmer.eu/products/sf4000-301h-evo-led-grow-light-growbox-complete-grow-tent-kit/ . Pierwsze pytanie to czy do takowego growboxa zmieszczą się 2 czy 3 krzaczki? Wiem że to zależy od odmiany która definiuje to jak się krzaczek rozrasta ale tak orientacyjnie pytam. Pytanie również czy 20l doniczki wystarczą czy raczej celować w większe pojemności? Odmiany jakie mam zamiar posadzić to z pewnością Durban Poison (z racji tego że nie lubię zbytnio efektu przyklejenia do kanapy czy śpiocha a wolę raczej odmiany która doda mi uśmiech od ucha do ucha) a kolejne to jeszcze nie wiem ale pewnie coś w stylu Strawberry Cough bądź Arjan's Ultra Haze #1 bądź jeśli wy macie jakieś dobre odmiany które nie są usypiaczami do byłbym wdzięczny za podanie tychże odmian. Co do metody sadzenia to posadzę w glebie i celuję w Biobizz Light-Mix lub Canna Terra Professional ale nie wiem czy jest pomiędzy nimi jakaś wielka różnica. Z wiedzy którą zebrałem na podstawie forów, stron internetowych czy wiedzy z yt stworzyłem krótką ściągawkę w postaci pliku word (dołączone zdjęcia). Czy coś tu pozmieniać czy raczej wszystko jest względne dobrze? Z pytań nad którymi się rozwodzę to czy zakupić do plantacji lampę HPS aby uprawiać na wegu pod HPS a na flo pod LED? Podobno działa lepiej niż LED z tym że tylko znacząco podwyższa temperaturę w growboxie ale mając przecież wiatraki i wyciąg to raczej powinno być wszystko dobrze. Kolejne pytanie to jak konkretnie określić kiedy przełączyć tryb światła na 12/12? Kiedy roślinki będą miały konkretną wysokość czy patrzy się to po ogólnym wyglądzie roślinki np. patrząc na liście, łodygi etc? Niby w teorii jest to ok 3-4 tygodnie kiedy roślinka jest na wegu ale nie wiem czy tak jest w rzeczywistości. Następne pytanie to jakie nawozy organiczne kupić, jakiej firmy i jakie modele? Nie chcę ładować nie wiadomo jakiej chemii bo chciałbym aby roślinki były jak najbardziej czyste. Jeśli będę miał jeszcze jakieś pytania to zadam je w odpowiedziach. Jak posadzę to założę tu coś 'la dziennik. Jeśli ktoś byłby chętny do prywatnej pomocy i doradztwa i chce się wymienić np telegramem to byłoby fajnie. Z góry dziękuję za pomoc.

maria.png

maria1.png

maria2.png

maria3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NaJednymOku

Fajny zestaw, ale jak juz wydajesz tyle to ja bym ta lampe zamienił na model SE5000 lib G5000 jesli chodzi o SpiderFarmer lub cos pokrewnego z innej firmy. Z HPS dalbym sobie spokoj, LEDy daja sobie spokojnie rade.

Ja w boxie takiej samej wielkości uprawiam 9 roślin w donicach 14l i jest to dosyć malo bo ludzie w takich boxach uprawiaja po 16szt również z powodzeniem. Także 3szt to na spokojnie. Jeśli serio chcesz tylko 3szt to mozesz pomyśleć o mniejszym boxie, ale pamiętaj że apetyt rosnie w miare jedzenia i od przybytku głowa nie boli 😉

Co do nawozów to jeśli nie chcesz chemi to uprawiaj organicznie. Najlepiej kupić cala serię BioTabs(polecam) lub Biobizz albo jeszcze inna firme.

Jak najbardziej celuj w odmiany sezonowe, automaty nie są wskazane dla początkujących. Co do odmiany to mocno indywidualna sprawa, ale działanie glownie zalezy od momentu ścięcia rosliny. Co do przelaczenia na kwitnienie to zalezy od Ciebie.

Jeśli chodzi o komunikator po za forum, to bardziej dla znajomych z internetu polecam Session bo nie potrzeba nr tel.

Najlepiej jak zaczniej uprawe to załóż Fotorelacje to bedziemy podpowiadać na bierzaco.

Pozdro również z Holandii 😉

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cholender Jest również zestaw z SE5000 jak i z G5000. Co do tego że uprawiasz 9 roślin feminizowanych w boxie 1,2mx1,2mx2m to jest to nierealne a tym bardziej uprawiać ich 16 szt. Jeśli uprawiasz 9 szt w takowym boxie to oznacza że uprawiasz automaty a te mnie nie interesują. Automaty nie są wskazane dla początkujących? To właśnie automaty są dla początkujących. 

• Nie Lubię tego! 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cholender No nie da się i chuj, uprawiasz automaty...

.@NaJednymOku A powiedz nam Misiu Kolorowy, co się stanie z rośliną feminizowaną jak to ładnie piszesz w temacie (nie chce burzyć świata, ale automaty też są feminizowane) pełnosezonową, fotoperiodyczną czy jak zwał tak zwał, jak od wykiełkowania będziesz świecił 12h/dobę? 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bubble Automaty a feminizowane to co innego. Feminizowane to inaczej pełnosezonowe czyli fotoperiodyczne a automaty to inaczej automatycznie kwitnące czyli automatycznie wchodzące w fazę kwitnienia bez względu czy świecisz w trybie 18/6 czy 12/12. Roślinki oprócz tego mogą być męskie i żeńskie i może pomyliłeś pojęcia roślinki żeńskiej z feminizowaną bo myślałeś że to oznacza to samo? Na spliffa też mówisz joint? Co do twojego pytania o świecenie od kiełkowania trybem 12/12 to zwyczajnie nigdy tak się nie robi a dopiero na tryb 12/12 przełączasz gdy chcesz aby roślinka weszła na flo. Wyjątkiem jest automat który sam wchodzi na flo. Gdybyś jak to zapytałeś świecił od wykiełkowania po 12h na dobę to mógłbyś albo zahamować całkowicie roślinkę a ta mogłaby się nie rozwijać, roślinka mogłaby nigdy nie wejść na flo albo zwyczajnie roślinka mogłaby się poparzyć więc by kopnęła w kalendarz. Oczywiście to zależy od tego jaką masz lampę o jakiej mocy.

• Haha 1
  • Fuck off 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NaJednymOku nie upokarzaj się już brakiem wiedzy proszę cię. Cos wiesz ze dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Nawet mi się nie chce prostować tych głupot co piszesz

• Haha 2
  • Trzymaj blanta 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cholender Ja się upokarzam? Myślałem że to ja potrzebuję nieco wiedzy, ale jak ty piszesz że w boxie 1,2mx1,2mx2m uprawiasz 9 feminizowanych czyli pełnosezonowych i że niby są tacy co uprawiają ich 16 w takim boxie to nieźle masz. Dodatkowo wrzucasz taką do 14l donicy? Przecież w 14l donicy to co najwyżej automat możesz posadzić który jak uważasz nie jest dla początkujących 😂. Jak masz feminizowaną w boxie 1,2mx1,2m i jej nie trenujesz to taka potrafi zająć całą przestrzeń i gdzie ty niby chciałbyś mieć ich 9? Mega słabo z twoją wiedzą.

@Lady Green Czym się różni spliff od jointa? Ty tak serio? Amator. Spliff to jak kręcisz skręta z zioła z dodatkiem tytoniu a joint to po prostu czyścioch. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NaJednymOku czyli ja pale jointy, ale mówię że kręcę/palę baty. To też równie bardzo duży błąd? 

P.S. Zdradzę Ci pewien sekret. Ludzie nawet w kubkach na kawę sezony uprawiają. 🙂🤫

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Jest joint, blant i spliff i każdy jest czymś innym. Oczywiście,  sezonówki możesz posadzić sobie nawet i w głębokiej misce ale po co? Jak chcesz oszczędzać na miejscu to lepiej posadź sobie automaty bo sezonówka powinna być sadzona w minimum 20l donicach aby mieć zbiory jak na sezonówkę przystało. Tutaj wrzucam zdjęcie ze zbiorów czterech sezonówek w boxie 1mx1m. Roślinki były sadzone w 16l doniczkach i przeszły trening LST. Gdyby nie było treningu to by się tam jedna zmieściła. Zdjęcie pokazuje jedną roślinkę i skalę jak wygląda roślinka przy trenowaniu.

received_4954807514623675.jpeg

@Adi_ejol Nie znam takowych proporcji i dlatego zadałem pytanie w poście co do ilości krzaków. Oczywiście będzie robiony trening scrog (nie chcę na sog z racji tego że chcę je potrzymać z 5-6 tygodni na wegu). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NaJednymOku dobry jestes gosciu 😅 

Tu jest nawet 10 a nie 9, i jakoś się dało 🤭

A kolejnym razem jak będę chciał to posadze sobie i 50 sezonów w tym boxie w doniczkach 1l i co ty na to?

20240907_191533.jpg

20241004_192058.jpg

Jak chcesz się pierdolic z uprawa pol roku czy wiecej to mozesz sobie nawet i tylko jedno w tym boxie trzymac. Ja mowie o tym co się przyjęło w branży czyli wegu około 30dni. Jak już wyjmiesz muchy z nosa i się trochę zorientujesz to zobaczysz że 90% growerow sądzi sezony w donicach miedzy 9 a 20l z czego najczęściej spotykane są 11l.

• Like 1
  • Trzymaj blanta 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NaJednymOku postaram się odpowiedzieć tak całkiem poważnie. Możesz posadzić i jednego krzaka w wielkiej donicy jeśli chcesz i potrafisz, mozesz posadzić 4, a możesz i 16 i więcej. Zecyduj ile czasu chcesz poświęcić na uprawę, wielkość doniczki i długość wega decyduje o tym jak duża roślina urośnie, nie namiot. Ja w namiocie 100x100cm miałam rok temu 9 sezonów (niektóre w doniczkach 11l a inne w 3.75l) weg 3 tygodnie i dały mi one 700g suchego tematu. Z tych 4 roślin które wkleiłeś na zdjęciu plon był większy? Nie wydaje mi się... Możesz i posadzić jedną roślinkę, nikt Ci nie zabrania, ale jeśli po drodze coś pójdzie nie tak to możesz zostać z niczym. Jak chesz mało roślin zacznij od minimum 4. Ja osobiście wole więcej doniczek i mniej czasu straconego na wega. 

24 minuty temu, NaJednymOku napisał:

@Lady Green Jest joint, blant i spliff i każdy jest czymś innym.

A blant czym się różni? Czyli bata palić nie mogę bo nie ma czegoś takiego? 

Edytowane przez Lady Green
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cholender Nie no, świetne te twoje 10 sezonów 😂 Może jeszcze kup sobie kawalerkę i nazwij ją apartamentem 😂 Lepiej by ci wyszło posadzenie automatów na SOGu lub HST bo sezonówka w 11l doniczkach to strata potencjału sezonówki a dodatkowo jak chcesz jak najkrócej trzymać ją to tym bardziej kup sobie automata. 

• Nie Lubię tego! 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NaJednymOku sadź sezony na oucie, po co Ci w ogóle namiot? To przecież strata potencjału roślin. 🤷‍♀️ Na oucie i 3m wysokości może mieć sezon, łodygę taką że siekiera lub piła łańcuchowa potrzebna, a Ty w namiocie 2m wysokości chcesz go zamykać? Cóż za marnotrastwo... 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Plon był taki sobie z racji tego że to były małe donice bo po 16l. Inne drzewka były większe a inne mniejsze. Co do nazewnictwa typu gibon, bat, skręt czy cokolwiek innego to jest to tylko uliczne nazewnictwo. Ja napisałem jak się profesjonalnie nazywa lolka bo jak byś poszedł np do typowego Holendra który jara albo i nawet do ludzi z Polski którzy jarają na codzień i się tym interesują a na spliffa powiedziałbyś joint to byś się tylko ośmieszył. Wracając do sadzenia. Napisałem post bo myślałem że dostanę rzetelną pomoc od ludzi którzy na serio się znają a tymczasem dostaję odpowiedź od ludzi którzy nie znają podstawowych pojęć, doradzają aby sezonówki trzymać w malutkich donicach i je krótko trzymać  ,,bo zioło musi być tu i teraz". Dzięki za taką pomoc. Wolę jednak dalej przeszukiwać holenderskie fora od growerów. 

@Lady Green Po to się trenuje roślinki aby się nie rozrosły na ponad 2m wysokości i aby przy tym zmaksymalizować plony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...