Skocz do zawartości
YołYoł

Czy mogę przyciąć dolne liscie w fazie kwitnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko wszystkim pytanko mam czy mogę przyciąć dolne liście w fazie kwitnienia 4 dzień i czy w ogóle jest sens przycinania jeżeli tak można i  jeszcze jedno pytanko ogólnie  mam małego boxa i jak go zamykam to wilgotnosc skacze do 70% ktos podpowie jak ją zbić może jakis dobry tani osuszacz ? Bo wyciąg w tym boxie odpada za niski jest krzaki wygladaja tak IMG_1102.thumb.jpeg.02793cdeb398384238e916951d1aac74.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@YołYoł jak wytniesz liści, będzie większy przewiew powietrza to i wilgotność będzie mniejsza bo tam gdzie nie dociera powietrze tam skrapla się woda 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moment, jak wyciąg odpada? nie masz tam wyciągu żadnego? To pleśń murowana i osuszacz nie pomoże? A jak radzisz sobie z wymianą powietrza? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szamayo No okej właśnie gdzieś to wyczytałem na forum że liście wytnę i będzie cacy ale też wyczytałem że w fazie nie jest zalecane chciałem się dowiedzieć jak wy robocie i co byście zrobili w takiej sytuacji a może i byliście w takiej i co zrobiliście 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe byliśmy w takiej sytuacji, bo najpierw ogarnęliśmy podstawy, a później wysialiśmy. nasiona. Jeśli dobrze rozumiem to nie masz wentylatora zapewniającego wymianę powietrza między boksem a otoczeniem? 

Nie wiem czy wiesz na czym polega proces fotosyntezy, ale jeśli nie to tak w skrócie chodzi o wymianę gazową, do której niezbędny jest dwutlenek węgla.

Jest też coś takiego jak transpiracja, niezbędna do wielu procesów zachodzących w wyniku której rośliny wytwarzają parę. Więc wilgoć jest nieunikniona, musisz ją wyciągnąć. No chyba, że planujesz zaprzestać podlewania, ale może wtedy być inny problem. 

Więc podsumowując, jeśli nie wymieniasz powietrza, to nie masz szans na zdrowy rozwój roślin. 

Jest kilka bardzo podstawowych zasad, dostępnych naprawdę na wyciągnięcie ręki. Wystarczy wpisać w Google, jak uprawiać marihuanę w domu. 

I naprawdę nie sądzę, żebyś gdzie wyczytał na forum, że bez cyrkulacji wytniesz liście i będzie cacy. 

Jak nie masz miejsca to wentylator zakładasz za boxem, a do środka wkładasz tylko końcówkę węża równo z wylotem, nie zabierzesz nawet 3cm z wysokości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można możesz sobie z dwóch stron węża zaczepić i na dwór wystawić jak masz potrzebę. A jak nie to filtr na wylocie, tylko kup trochę większej przepustowości. Na zdrowie 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak to zamówię https://www.ebay.de/itm/315428254192?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=707-127634-2357-0&ssspo=untduib7r1o&sssrc=4429486&ssuid=4zcshht5q_u&var=613965844803&widget_ver=artemis&media=COPY jak już wszystko mam z kompletu niech będzie wszystko z jednej marki ale ta ac infinity ciekawa firma jak będą u mnie jakieś zmiany to pewnie na tą firmę 😉 dzięki mordka za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie używałem, ale chyba ktoś tutaj używa. Ale to już będziesz miał na lata i powinieneś być zadowolony. :yummy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o to mi chodzi żeby to na lata było nie chce mi się już bawić w jakieś kabelki srelki nie mam 18 lat 😂 już parę miesięcy zmarnowałem z boxa z szafy lampka jakaś z amazona za 30 e i wentylatorki śmieszne za 10 do tego klony sobie kupiłem 😂😂😂 ja nawet nie liczę tego jako jakaś uprawe tylko jedna wielka popelina pół roku poszlo i gow… wyrosło 😂😂😂 do tego bez żadnej wiedzy gdyby nie to forum to pewnie bym dalej tam kisił jakieś popierdolki 😂😂😂😂

Edytowane przez YołYoł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi