Skocz do zawartości
Introwertyk

Co może jej dolegać???Pokierujcie mnie jakoś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam kłopot od jakiegoś czasu i nie wiem co może dolegać moim gwiazdą, to moja pierwsza uprawa i pogubiłem się bo nie wiem w czym tkwi problem i gdzie dałem ciała, dodam że do momentu aż zaczęły kwitnąć było w miarę okej. Nawoziłem je tylko raz około 2 tygodnie temu małą ilością nawozu na flo 0,25ml na litr wody ale wydaje mi się że tylko się pogorszyło . Będę wdzięczny jak ktoś mnie pokieruje co dalej.  Z szacunkiem

20250121_124205.jpg

5 tydzień.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Introwertyk Wlałbym wszystkich podstawowych pierwiastków podwójną dawkę a w następnym podlaniu biohumusa też do bólu. Pousuwaj zwiędnięte liście przed podlaniem (tym pierwszym) i obniż moc lampy na dwa albo trzy dni. Potem zainwestuj w jakąś magię, najlepiej w mikoryzę i znowu podlej. Lampę po tych dwóch czy tam trzech dniach daj mocniej i dobrze wysusz ziemię przed następnym podlaniem. Ogólnie dobrze wysuszaj ziemię po każdym podlaniu a podlewaj powoli po całej doniczce. Na serio powoli. Niech to trwa godzinę, rób to na raty i nie żałuj. Założyłem, że masz nawozy organiczne więc miej w zanadżu coś co pomaga ziemii lepiej wchłaniać i dba o nią za Ciebie i użyj tego jako następne podlanie. Potem możesz im dla odmiany samej wody raz cyknąć ale najlepiej się dowiedz jaką masz tą wodę, czyli ph i twardość znaj. Jeśli trzeba regulować h2o to współczuję ale rób to bo to ważne dla roślin. Wg. mnie dźwigną się szybko i będzie palone 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam się nisko tym którzy pomogli mi w zdiagnozowaniu problemu moich Gwiazdek, rzeczywiście były bardzo "głodne" , po podlaniu nawozów już następnego dnia zauważyłem że wraca im wigor, 3 dni później pojawiły się młode zieloniutkie listki i co najważniejsze kwitnienie nabrało mocnego rozpędu, teraz jak otwieram boxa aby do nich zajrzeć to cudowny zapach uderza jako pierwszy gdzie jeszcze kilka dni temu ledwo dało się wyczuć jakikolwiek zapach który tak charakteryzuje te roślinki. Dzięki jeszcze raz i mam nadzieję że może ja kiedyś będę mógł zrewanżować się Wam podobną radą. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi