Skocz do zawartości
Wegorz97

Problem Oklapnięta plus Liście

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie mam problem z roślinkami.

Są to Royal Gorilla Auto i Apple Fritter Auto.

Jeszcze kilka dni temu było wszystko wporzadku nagle oklapły. Podawany był co drugie podlewanie Alga Grow Plagron.

gora też się skręca trochę

do tego coś wychodzi na liściach podaje zdjęcia. 

IMG_4544.jpeg

IMG_4543.jpeg

IMG_4542.jpeg

IMG_4540.jpeg

Dodaje kolejne.

IMG_4541.jpeg

IMG_4542.jpeg

IMG_4539.jpeg

IMG_4538.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tester właśnie sprawdzałem gleba jest wilgotna ostatnio jak podlewałem to aż spodem wyleciało. 
Może to być od wilgotności od 2 dni miałem ze 20% teraz już poprawiłem jest około 50%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na moje oko to nie mają za dużo wilgoci bo liście nie są jaśniejsze bądź zżółknięte, trzymałbym ok 80% wilgotności.

ec patrzyłeś ? zapodałbym samą wodę z pH na poziomie 6,2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ChybaTy pominąłem tam znak zapytania na końcu. nie mam jak zmierzyć EC.
@Tester  gdzieś wyczytałem o 50% żeby trzymać żeby nie było pleśni najwidoczniej złe informacje? 

Może być od przenawożenia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Wegorz97 napisał:

@ChybaTy pominąłem tam znak zapytania na końcu. nie mam jak zmierzyć EC.

kup sobie miernik EC, kosztuje kilkadziesiąt  zł lub z aliexpress jeszcze taniej 

@Tester  gdzieś wyczytałem o 50% żeby trzymać żeby nie było pleśni najwidoczniej złe informacje? 

osobiście trzymam 80-90 w wege + 2 tyg flo, następnie staram się 45-55 (max) od 3 tyg flo do końca

Może być od przenawożenia? 

może 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wegorz97 Ogarnij sobie tabele wilgotnoścfi na różnych etapach rozwoju, bo pleśń jest groźna na kwitnieniu, a teraz potrzebujesz wysokiej wilgotnosci, najlepiej tabele vpd, gdzie masz podane temperatury i wilgotność jest tego od ch... w internecie. 

Bo to nie jest tak że 55% i jest git w zależności od temperatury dopasowujesz odpowiednią wilgotność, żeby zmaksymalizować w uproszczeniu wymianę gazową. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi