Pan 79 Napisano 11 Stycznia 2020 hejo pisze to w momencie gdy w biedrze sa banany po 2.49 z karta moja stonka ? po co herbatka z bananów dla roślinek ? to przecie jasne i każdy to wie nie ?.... jak nie to jeb Nawóz z bananów, a dokładnie z ich skórek, to doskonały sposób aby rośliny zasilić fosforem i potasem. Pierwiastki te mają zbawienny wpływ na kwitnienie i zdrowotność roślin ogrodowych, a także poprawiają smak takich warzyw jak np. pomidory. Dlatego, gdy zjesz banana, nie wyrzucaj jego skórki! Wykorzystanie jej do zasilenia roślin jest dziecinnie proste. a jak i w jakiej formie 5 sposobów na wykorzystanie skórki z bananów do nawożenia roślin: Skórkę z bananów należy pociąć w mniejsze kawałki i całkowicie wysuszyć. Żeby przyspieszyć proces suszenia, można skórkę włożyć do piekarnika. Następnie należy ją zmielić na drobny proszek lub po prostu rozkruszyć i dodać do wody. Całość wymieszać i odstawić na kilka dni. Powstałym nawozem z bananów podlewamy nasze rośliny kwitnące. Wysuszoną i zmieloną skórkę bananów można również zmieszać bezpośrednio z ziemią, której użyjemy do zasadzenia naszych kwiatów. Nawóz z bananów zrobić można również w prostszy sposób, krojąc skórkę na drobne kawałki i zakopując w ziemi bezpośrednio pod rośliną. W ten sposób rozkładająca się powoli skórka będzie stopniowo dostarczać roślinie składników mineralnych. Kolejnym sposobem jest kiszonka z bananowych skórek. Do wykonania tego nawozu z bananów potrzebujemy skórek i wody. Zgromadzone skórki od bananów zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą. Następnie co jakiś czas mieszamy i zostawiamy pod przykryciem. Kiszonka będzie gotowa po ok. 2 tygodniach. Tego rodzaju nawóz z bananów stosujemy rozcieńczony z wodą, podlewając nim rośliny. Zawarty w nim potas i fosfor jest szczególnie dobrze przyswajalny przez system korzeniowy roślin. Skórki z bananów, jak i całe banany, są doskonałym dodatkiem do kompostu. Szybko się rozkładają w wysokiej temperaturze, co poprawia strukturę kompostu i przyspiesza rozkład innych składników kompostu. Przed wrzuceniem do kompostownika, warto całe banany lub ich skórki pokroić. Ja żem osobiscie zakupił w biedrze 2kg bananów które zostały opędzlowane przez mą familie expresowo . Skórki odzyskałem i polowe suche pkrojone a połowe "połamałem" banana skórka rozdrabnia się wspaniale w pionie i dalem połowe połowy do 5l bańki zalałem woda ,wymieszałem zakreciłem w sumie 2x 5 L tak teraz otwiera sobie 2x dziennie zamykam i tak oto free pk totalnie ortganicznie. w myśl zasady dont panicits organic fuck weganizm xd schabowy xd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Annigmato 83 Napisano 17 Maja 2021 A jakbym zamiast się z tym bawić mogę dać po prostu ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 17 Maja 2021 Kopiuj wklej brawo! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Annigmato 83 Napisano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) To mógłbym użyć takiej maki bananowej czy to musi byc samemu robione jak wyzej napisane Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez Annigmato @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 23 Kwietnia 2022 @Annigmato nie słyszałem żeby mąke bananową ktoś stosował jako nawóz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Annigmato 83 Napisano 23 Kwietnia 2022 @Kibic Wysuszoną i zmieloną skórkę bananów można również zmieszać bezpośrednio z ziemią, której użyjemy do zasadzenia naszych kwiatów. to nie będzie to samo? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 24 Kwietnia 2022 @Annigmato a ta mąka robi się z ze skórek samych ? czytałem że mąka bananowa pozyskiwana jest z bananów warzywnych tzw. platanów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach