KruszWood 4 Napisano 29 Grudnia 2024 Cześć mam pytanie główny szczyt jest 15 cm od lampy 2 tydzień kwitnienia reszta szczytów jest o 30/40 cm niżej lampy podnieść już nie mogę czy nie przyjaram tego głównego za bardzo ? On ciągle jeszcze idzie w górę dodam że to automaty lampa 50% (150w) a chce już dać 75 % mocy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,502 Napisano 29 Grudnia 2024 @KruszWood może super cropping pomoże? Wiesz co to? Masz zdjęcie roślinki i tego jak wygląda sytuacja? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 199 Napisano 29 Grudnia 2024 nie dość że przyjarasz to jest szansa, że zastukasz w lampę. no chyba że to maleństwo jakieś, daj foto tak jak @Lady Green pisze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KruszWood 4 Napisano 29 Grudnia 2024 @Lady Green @Bubble taki potwór 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 199 Napisano 29 Grudnia 2024 co to jest za lampa?? to nie jest lumatek? Dziwne, to jest powiem szczerze, wygląda jakby miała mało światła, i się cały czas wyciągała, ale z boku chyba rośnie coś jeszcze? I to chyba jest normalnych rozmiarów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KruszWood 4 Napisano 29 Grudnia 2024 (edytowane) @Bubble tak to lumatex attis 300 ma 150 Wat 15 cm nad szczytem tak rośnie normalnie też kwitnie też automat tylko inna odmiana i jest ok ten tak idzie w górę ciągle . Ten ciągle tak w górę idzie reszta normalnie . Ma około 120 cm a box 160 Edytowane 29 Grudnia 2024 przez KruszWood @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 199 Napisano 29 Grudnia 2024 Ciężkie temat, moim zdaniem wcześniej za wysoko lampę miałeś, ale nie chce się wypowiadać, teraz to chyba bym złamał ten główny szczyt po prostu i wyrównał bo reszta będzie napewno niedoświetlona. Ile tam masz różnicy wysokości ze 40cm między szczytami? Ale daj szansę się innym wypowiedzieć, nie chcę brać odpowiedzialności @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KruszWood 4 Napisano 29 Grudnia 2024 @Bubble lampa była ciągle 30/35 cm nad szczytami. Próbowałem zwiększać moc lampy i blokować ja poprzez większą moc lampy nawet na 225 w rosła zamiast stanąć w miejscu dziwna genetyka tej jednej. . Tak ,40 /35 Cm różnicy jest @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 199 Napisano 29 Grudnia 2024 No to poczekaj na kogoś kto ma doświadczenie w łamaniu bo ja dopiero zaczynam i niech się wypowie, moim zdaniem najlepsze wyjście. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KruszWood 4 Napisano 29 Grudnia 2024 @Lady Green nie wiem co to jest ale zaraz poczytam . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 199 Napisano 29 Grudnia 2024 Dziwi mnie to trochę bo u mnie lumatek co prawda 300 W i nigdy z wyciąganiem nie miałem problemów, a trzymam sporo wyżej lampę bo myślę, że tak z 80 cm mam w tej chwili, teraz drugą lampę włączyłem dopiero dzisiaj., a możesz zobaczyć bo zdjęcie w galerii świeże dzisiaj wrzuciłem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KruszWood 4 Napisano 29 Grudnia 2024 @Bubble ta roslinka najgorsza i najmniejsza była ze wszystkich . W 2 tyg ją tak wyrwało że zaraz boxa wyjebie 🤣 @Lady Green na jakiej wysokości robić ten super cropping ? Na wysokości innych szczytów ? @Bubble trochę strach że cały pęknie już trochę waży moim Zdaniem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 199 Napisano 29 Grudnia 2024 Na wysokość innych szczytów. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,448 Napisano 29 Grudnia 2024 @KruszWood łam ją na wysokość podobną do reszty bo te inne ci się wyciągną jeszcze 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,705 Napisano 30 Grudnia 2024 Supercropping, łamanie za zakładkę albo zostawic tak jak jest, nic innego nie wymyślisz 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KruszWood 4 Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) @Boczelli @Tester @Bubble @Lady Green Dzieki za dobre podpowiedzi! Jeszcze jedna sprawa jak wpłynie super cropping na poziom stresu roślina już kwitnąca nie mająca stresu a tu ciach stres i to dość duży moim zdaniem odbije się na plon bądź spowolni fazę kwitnienia ? Nie ukrywajmy że to duży szok i musi potem odbudować swoj główny szczyt. Pozdrawiam @Boczelli możesz napisać mi co to znaczy łamanie za zakładkę ? Edytowane 30 Grudnia 2024 przez KruszWood @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,705 Napisano 30 Grudnia 2024 10 minut temu, KruszWood napisał: @Boczelli @Tester @Bubble @Lady Green @Boczelli możesz napisać mi co to znaczy łamanie za zakładkę ? To super cropping robiony na jednej lodydze kilka razy zeby złożyć lodyge w literę N czy jak ktos woli Z @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KruszWood 4 Napisano 30 Grudnia 2024 @Boczelli i to tak za jednym razem ? Czy zabieg rozłożony w czasie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,502 Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) @KruszWood na zakładki nie ma sensu wg mnie, tym bardziej że nie masz doświadczenia i mógłbyś uśmiercić roślinkę. No i masz miejsce w boxie aby ten główny szczyt ładnie położyć pod kątem 90°. Co do stresu... lepszy taki niż miałoby ją przypalać przez resztę żywota lub miałbyś ją łamać za kolejne 2 tygodnie. I nie łam czasem jak patyka tylko zgnieć łodygę w palcach w miejscu w którym chcesz a szczyt się ładnie sam położy. Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Lady Green 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KruszWood 4 Napisano 30 Grudnia 2024 @Lady Green okej dzięki za wskazówki lepiej zrobić na podlanej czy na suchej ?;ma coś to do czegoś ? I potem podeprzeć jakoś? Zabandażować? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach