Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam pytanie główny szczyt jest 15 cm od lampy 2 tydzień kwitnienia reszta szczytów jest o  30/40 cm niżej lampy podnieść już nie mogę czy nie przyjaram tego głównego za bardzo ?  On ciągle jeszcze idzie w górę dodam że to automaty  lampa 50% (150w) a chce już dać 75 % mocy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dość że przyjarasz to jest szansa, że zastukasz w lampę. 

no chyba że to maleństwo jakieś, daj foto tak jak @Lady Green pisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest za lampa??

to nie jest lumatek?

Dziwne, to jest powiem szczerze, wygląda jakby miała mało światła, i się cały czas wyciągała, ale z boku chyba rośnie coś jeszcze? I to chyba jest normalnych rozmiarów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bubble tak to lumatex attis 300 ma 150 Wat 15 cm nad szczytem tak rośnie normalnie też kwitnie też automat tylko inna odmiana i jest ok ten tak idzie w górę ciągle . Ten ciągle tak w górę idzie reszta normalnie . Ma około 120 cm a box 160 

Edytowane przez KruszWood

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężkie temat, moim zdaniem wcześniej za wysoko lampę miałeś, ale nie chce się wypowiadać, teraz to chyba bym złamał ten główny szczyt po prostu i wyrównał bo reszta będzie napewno niedoświetlona. Ile tam masz różnicy wysokości ze 40cm między szczytami?

Ale daj szansę się innym wypowiedzieć, nie chcę brać odpowiedzialności 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bubble lampa była ciągle 30/35 cm nad szczytami. Próbowałem zwiększać moc lampy i blokować ja poprzez większą moc lampy nawet na 225 w rosła zamiast stanąć w miejscu dziwna genetyka tej jednej. . Tak ,40 /35 Cm  różnicy jest 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to poczekaj na kogoś kto ma doświadczenie w łamaniu bo ja dopiero zaczynam i niech się wypowie, moim zdaniem najlepsze wyjście. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwi mnie to trochę bo u mnie lumatek co prawda 300 W i nigdy z wyciąganiem nie miałem problemów, a trzymam sporo wyżej lampę bo myślę, że tak z 80 cm mam w tej chwili, teraz drugą lampę włączyłem dopiero dzisiaj., a możesz zobaczyć bo zdjęcie w galerii świeże dzisiaj wrzuciłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bubble ta roslinka najgorsza  i najmniejsza była ze wszystkich . W 2 tyg ją tak wyrwało że zaraz boxa wyjebie 🤣

@Lady Green na jakiej wysokości robić ten super cropping ? Na wysokości innych szczytów ? @Bubble trochę strach że cały pęknie już trochę waży moim Zdaniem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Boczelli @Tester @Bubble @Lady Green Dzieki za dobre podpowiedzi!

Jeszcze jedna sprawa jak wpłynie super cropping na poziom stresu roślina już kwitnąca nie mająca stresu a tu ciach stres i to dość duży moim zdaniem odbije się na plon bądź spowolni fazę kwitnienia ? Nie ukrywajmy że to duży szok i musi potem odbudować swoj główny szczyt. Pozdrawiam 

@Boczelli możesz napisać mi co to znaczy łamanie za zakładkę ? 

Edytowane przez KruszWood

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KruszWood na zakładki nie ma sensu wg mnie, tym bardziej że nie masz doświadczenia i mógłbyś uśmiercić roślinkę. No i masz miejsce w boxie aby ten główny szczyt ładnie położyć pod kątem 90°. 

Co do stresu... lepszy taki niż miałoby ją przypalać przez resztę żywota lub miałbyś ją łamać za kolejne 2 tygodnie. 

I nie łam czasem jak patyka tylko zgnieć łodygę w palcach w miejscu w którym chcesz a szczyt się ładnie sam położy. 

Edytowane przez Lady Green

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi