Yamasha 1 Napisano 16 Grudnia Witam, mam problem z jedną roślinką, mianowicie ma mocno oklapnięte liście. Druga miała tez ale odżyła, robiłem ostatnio trening LSD i zwiększyłem moc lampy. Co może być problemem ? Pozdrawiam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,429 Napisano 16 Grudnia @Yamasha za sucho? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yamasha 1 Napisano 16 Grudnia @Tester Właśnie niee, ma wilgotno ale nie mokro cały czas. Możliwe ze od lampy ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,429 Napisano 16 Grudnia @Yamasha a jaka temperatura? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yamasha 1 Napisano 16 Grudnia @Tester 24 stopnie, trochę dużo ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,429 Napisano 16 Grudnia @Yamasha nie, wentylacje masz? nie ma bata albo za mokro albo za sucho kiedy te liście oklapły? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,707 Napisano 16 Grudnia Ja tu widze 3 opcje. Lampa za nisko i maja za przez to za cieplo. Maja za sucho. Sa przelewane i maja za mokro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,638 Napisano 16 Grudnia @Yamasha Co to za doniczki? Co ile podlewasz? Jakimi ilościami? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 603 Napisano Wtorek o 05:49 @klimko nie rób syfu w nie swoim temacie typie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,707 Napisano Wtorek o 05:59 @Adi_ejol szuka atencji gdzie moze bo wszyscy go maja w dupie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,601 Napisano Wtorek o 08:15 Ja mysle ze przelana, korzenie poduszone @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yamasha 1 Napisano Środa o 15:35 @Tester Liście oklapły w sobotę po tym jak zrobiłem trening, możliwe ze uszkodziłem korzenie ? Druga roślinka tez na dzień oklapła ale jest już ok. Podlewam po litrze co 3 dni z dodatkiem nawozu grow. Dodam ze to moja druga uprawa i nie miałem takich problemów przedtem, mam wszystko to samo tylko 2 roślinki jednej. A i jeszcze jakieś plamy powstały @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eric_Satie 19 Napisano Środa o 15:50 Kiedy przelewasz pH spada, wiec wchlanialnosc pierwiastków spada, lub całkowicie się nie przyswajają. Po pierwsze musisz przesuszyc roślinę, bo nie podlewa się z harmonogramem, ze mijają 3 dni i podlewasz litr. Podlewa się kiedy trzeba. Wiec po pierwsze musisz przesuszyc lekko roślinę (tez bez przesady w drugą stronę) masz materiałowe doniczki, wiec możesz dać im wentylator na podłogę, ale też na małych obrotach, by nie doznały kolejnego szoku. Później podłej samą wodą i zobacz co jest w runoffie. Wracając do Twojego pierwszego posta, po lst dobrze wręcz zmniejszyć moc lampy na kilka dni, zamiast zwiększać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yamasha 1 Napisano Środa o 15:54 @Eric_Satie Dzięki wielkie, ja właśnie zrobiłem trening i zwiększyłem lampę dosyć mocno... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eric_Satie 19 Napisano Środa o 15:58 2 minuty temu, Yamasha napisał: @Eric_Satie Dzięki wielkie, ja właśnie zrobiłem trening i zwiększyłem lampę dosyć mocno... Spoko 😉 podlaweanie i warunki to najważniejsze czynniki. Podlewanie trzeba wyczuć i być cierpliwym czasami. Rośliny zaczynaja pić tak naprawdę jak się wyciągają i tworzą kwiaty, a później znów spada zapotrzebowanie na wodę jak puchną. Trzeba to wyczuć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano Czwartek o 09:00 (edytowane) 17 godzin temu, Eric_Satie napisał: Kiedy przelewasz pH spada, wiec wchlanialnosc pierwiastków spada, lub całkowicie się nie przyswajają. Dobrze wiedzieć, jak zawsze przesuszałam tak tym razem juz z 3x zdarzyło mi się przelać moje kwiatki, może też przez to tak nie za bardzo chciały i chcą puchnąć... 🤔 Edytowane Czwartek o 09:01 przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eric_Satie 19 Napisano Czwartek o 14:54 @Lady Green Warto mierzyć runoff. Może nie jest to idealny wynik tego co mamy w doniczce, ale zawsze pokaże kierunek. Jeśli przelejemy i pH w medium na spadnie i po podlaniu wyższym pH nie chce się ustabilizować, można podać wapń sypany do doniczki. Oczywiście nie można z nim przesadzać, bo dziewczyny mocno wrażliwe na ten pierwiastek. Ja mam taki mineralno-organiczny, który działa i doraźnie i również powoli się uwalnia. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yamasha 1 Napisano 22 godziny temu @Eric_Satie Pytanie mam jeszcze. Nie wiem co zrobić, ponieważ nie będzie mnie przez tydzień i nie mam za bardzo kogo poprosić o podlanie. Jakie mam możliwości ? Wyłączyć lampę czy coś ? Dodam tylko, że jedna kwitnie juz druga nie ale nie wiem czy to jakieś znaczenie. Mam mozliwośc sterowania oswietleniem zdalnie i mogę np. wyłączyć je po 3 dniach od wyjazdu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eric_Satie 19 Napisano 9 godzin temu Tydzień to dosyć długo.napewno nie wyłączaj im światła na amen. Przydał by sie jakiś system nawadniający, albo samemu zrobić jakas kroplówkę.Ile podlewasz i co ile? Może przykręcenie lampy i zjechanie z warunkami tez by trochę spowolniło procesy i po prostu by tyle nie piły… ale to trzeba sie liczyć z tym, że to sie odbije ostatecznie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach