Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

mam problem z jedną roślinką, mianowicie ma mocno oklapnięte liście. Druga miała tez ale odżyła, robiłem ostatnio trening LSD  i zwiększyłem moc lampy. Co może być problemem ? Pozdrawiam 

IMG_5710.JPEG

IMG_5709.JPEG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tester Liście oklapły w sobotę po tym jak zrobiłem trening, możliwe ze uszkodziłem korzenie ? Druga roślinka tez na dzień oklapła ale jest już ok. Podlewam po litrze co 3 dni z dodatkiem nawozu grow. Dodam ze to moja druga uprawa i nie miałem takich problemów przedtem, mam wszystko to samo tylko 2 roślinki jednej. A i jeszcze jakieś plamy powstały

IMG_5723.JPEG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy przelewasz pH spada, wiec wchlanialnosc pierwiastków spada, lub całkowicie się nie przyswajają. Po pierwsze musisz przesuszyc roślinę, bo nie podlewa się z harmonogramem, ze mijają 3 dni i podlewasz litr. Podlewa się kiedy trzeba. Wiec po pierwsze musisz przesuszyc lekko roślinę (tez bez przesady w drugą stronę) masz materiałowe doniczki, wiec możesz dać im wentylator na podłogę, ale też na małych obrotach, by nie doznały kolejnego szoku. Później podłej samą wodą i zobacz co jest w runoffie. Wracając do Twojego pierwszego posta, po lst dobrze wręcz zmniejszyć moc lampy na kilka dni, zamiast zwiększać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Yamasha napisał:

@Eric_Satie Dzięki wielkie, ja właśnie zrobiłem trening i zwiększyłem lampę dosyć mocno...

Spoko 😉 podlaweanie i warunki to najważniejsze czynniki. Podlewanie trzeba wyczuć i być cierpliwym czasami. Rośliny zaczynaja pić tak naprawdę jak się wyciągają i tworzą kwiaty, a później znów spada zapotrzebowanie na wodę jak puchną. Trzeba to wyczuć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Eric_Satie napisał:

Kiedy przelewasz pH spada, wiec wchlanialnosc pierwiastków spada, lub całkowicie się nie przyswajają. 

Dobrze wiedzieć, jak zawsze przesuszałam tak tym razem juz z 3x zdarzyło mi się przelać moje kwiatki, może też przez to tak nie za bardzo chciały i chcą puchnąć... 🤔 

Edytowane przez Lady Green

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Warto mierzyć runoff. Może nie jest to idealny wynik tego co mamy w doniczce, ale zawsze pokaże kierunek. Jeśli przelejemy i pH w medium na spadnie i po podlaniu wyższym pH nie chce się ustabilizować, można podać wapń sypany do doniczki. Oczywiście nie można z nim przesadzać, bo dziewczyny mocno wrażliwe na ten pierwiastek. Ja mam taki mineralno-organiczny, który działa i doraźnie i również powoli się uwalnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Eric_Satie Pytanie mam jeszcze. Nie wiem co zrobić, ponieważ nie będzie mnie przez tydzień i nie mam za bardzo kogo poprosić o podlanie. Jakie mam możliwości ? Wyłączyć lampę czy coś ? Dodam tylko, że jedna kwitnie juz druga nie ale nie wiem czy to jakieś znaczenie. Mam mozliwośc sterowania oswietleniem zdalnie i mogę np. wyłączyć je po 3 dniach od wyjazdu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień to dosyć długo.napewno nie wyłączaj im światła na amen. Przydał by sie jakiś system nawadniający, albo samemu zrobić jakas kroplówkę.Ile podlewasz i co ile? Może przykręcenie lampy i zjechanie z warunkami tez by trochę spowolniło procesy i po prostu by tyle nie piły… ale to trzeba sie liczyć z tym, że to sie odbije ostatecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi