famousdex 1 Napisano 17 Grudnia 2019 Elo czy istnieje jakieś zagrożenie pożaru spowodowane przez żarówki? Pytam kontrolnie, dla spokojnej głowy. Box w szafce, więc raczej od samego palenia się żarówek nic nie powinno się stać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 17 Grudnia 2019 7 minutes ago, famousdex said: Elo czy istnieje jakieś zagrożenie pożaru spowodowane przez żarówki? Pytam kontrolnie, dla spokojnej głowy. Box w szafce, więc raczej od samego palenia się żarówek nic nie powinno się stać? Zależy jakie masz oświetlenie. Świetlówki czy ledy raczej tak się nie nagrzeją, ale takie HID'y już tak i jak są czegoś za blisko to może zająć. Częściej to elektryka się pali, przeważnie od wilgoci, czy przeciążenia, wiatraki też potrafią się zatrzeć i przegrzać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
famousdex 1 Napisano 17 Grudnia 2019 13 minut temu, doominik napisał: Zależy jakie masz oświetlenie. Świetlówki czy ledy raczej tak się nie nagrzeją, ale takie HID'y już tak i jak są czegoś za blisko to może zająć. Częściej to elektryka się pali, przeważnie od wilgoci, czy przeciążenia, wiatraki też potrafią się zatrzeć i przegrzać. Spoko, kumam czyli w każdym przypadku istnieje ryzyko. Obecnie posiadam dwie świetlówki 85w więc chyba nie powinno byc problemu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 17 Grudnia 2019 @famousdex ja u siebie podłączyłem oświetlenie osobnym kablem i kupiłem timer „heavy duty” bo mam ponad 900W samego oświetlenia. Reszta jest podłączona z osobnego kontaktu i wszystkie kable są nowe. zamówiłem tez czujnik dymu, bo wentylacja wyciąga wszystko przez filtr i nawet mógłbym nic nie poczuć 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach