moonka 3,707 Napisano 15 Grudnia Mialem koty i kot zjadl by cala roslinke bo to kot🙃 wyglada troche na slimaki ale one lubuja sie w szczytach. Im mlodsze listki tym lepiej. No i nie ma nigdzie sluzu🙃 jak dla mnie ewidentnie robale i stawial bym na jakis lawry w ziemi. Na spodzie liscia lidac jak zaczely zjadac listka ale nie przegryzly sie na wylot🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano 15 Grudnia We wtorek będzie olej naam i lepy , coś jeszcze zastosować myślicie ? Pryskam 2 razy dziennie wywarem z petów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano 15 Grudnia @Iceland ja bym zamiast petów wybrała czosnek. https://www.ogarnijogrod.pl/oprysk-z-czosnku-na-szkodniki-i-choroby/ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano 15 Grudnia Ok spróbuję , zaraz zrobię jutro opryskamy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eric_Satie 19 Napisano 15 Grudnia 3 godziny temu, moonka napisał: Mialem koty i kot zjadl by cala roslinke bo to kot🙃 wyglada troche na slimaki ale one lubuja sie w szczytach. Im mlodsze listki tym lepiej. No i nie ma nigdzie sluzu🙃 jak dla mnie ewidentnie robale i stawial bym na jakis lawry w ziemi. Na spodzie liscia lidac jak zaczely zjadac listka ale nie przegryzly sie na wylot🙂 Jak są tam larwy, to dobrze by było zrobić test kartofla. 18 minut temu, Iceland napisał: Ok spróbuję , zaraz zrobię jutro opryskamy Możesz tez spryskać lekko ziemie… Nie lubią tego @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano 15 Grudnia Test kartofla ? Położyć plasterek i zobaczyć czy będą go jadły ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eric_Satie 19 Napisano 15 Grudnia Przekroić na pół i położyć na ziemie. Jeśli jakieś ziemiorki złożyły jaja, to powinny się pokazać larwy pod kartoflem po 24h nie latały Ci jakieś muszki po boxie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano 15 Grudnia Żadne muszki nie latały dlatego moje zdziwienie, kiedyś miałem te gamonie to wiem jak to wyglądało. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano Wtorek o 13:20 2 dni później , delikatne zmiany na nowych liściach , dziś spryskane wodą z czosnkiem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano Wtorek o 22:12 Posmarowane wszytkie listki, podrosły jeden jakiś mały dopiero startuje ale wyglądają zdrowo. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eric_Satie 19 Napisano Wtorek o 22:41 Najważniejsze to pryskać spody. rozumiem, ze tak zrobiłeś?! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano Wtorek o 23:06 @Iceland posmarowane? 👀 P.s. fajna kicia. 👍🏻 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cali_Bastard 711 Napisano Środa o 00:53 Wg mnie to typowe uszkodzenie spowodowane przez wciornastki. Te hujstwo potrafi być w ziemi i jak podlejesz to się budzi do życia. Grasuje pod liściem ale jak już się przeżre to właśnie tak wyglądają uszkodzenia. Trochę jak po ślimaku tylko bardzo drobne. W tym stadium rośliny obojętnie czego nie użyjesz powinno zadziałać, ja bym użył to Jak by nie pomogło to wtedy “diatoMITE” w proszku bo można też na glebę rozsypać jakby się okazało że żyją nie tylko na powierchni Ogólnie nie powinno być problemu z ogarnięciem w tej fazie wzrostu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano Środa o 09:12 (edytowane) @Cali_Bastard generalnie miałem już kiedyś te wciorniastki i wtedy to była plaga a teraz to nie wiem bo nie widać ich za bardzo , wcześniej to widziałem i larwy w ziemi i te latające i pod listami były takie przecinki. Może teraz jest ich mało nie wiem , psikam ziemię kilka razy dziennie wywarem z czosnku myślę że się poprawia bo Planty wyglądają na zdrowe według mnie. Będę stosował olejek przez kilka dni i wywar z czosnku zobaczymy w weekend czy się rozprzestrzeniają czy jednak to zadziałało @Lady Green no posmarowane 😄 czy wy ten olejek dajecie do rozpylacza i psikacie ? Ja wzięłam te pipetę w dwa palce i każdy listek palcami smarowałem od spodu i z wierzchu. Może faktycznie szybciej było by w jakiś rozpylacz. Edytowane Środa o 09:15 przez Iceland @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano Środa o 09:26 @Iceland do rozpylacza i pryskamy. Ziemię też. I nie wiem jaki olejek kupiłeś, czytałeś instrukcje? Nie powinno się go przypadkiem przed użyciem rozrobić z wodą? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano Środa o 09:32 (edytowane) @Lady Green Taki olejek jak na foto, nie instrukcji nie było. Myślisz że rozrobić go z wodą i dać do rozpylacza ? google podaje Odpowiednia mikstura to około 5ml olejku rozpuszczone w jednym litrze letniej, przefiltrowanej lub przegotowanej, wody. Do tego dodajemy pompkę/kilka kropel płynu do naczyń lub mydła w płynie o możliwie jak najbardziej naturalnym składzie Edytowane Środa o 09:34 przez Iceland @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano Środa o 09:44 @Iceland no koniecznie. 👍🏻 Nie zaszkodziło im? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano Środa o 09:54 Zaraz zobaczę jak się trzymają , ale po takiej dawce jak przeżyją to raczej nic już je nie ruszy 😂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano Środa o 10:42 Ehh człowiek uczy się całe życie. Patrzcie co narobiłem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano Środa o 10:44 @Iceland czuje się winna... 😔 To ja doradziłam olejek... mogłam też od razu napisać że trzeba go rozcieńczyć z wodą... To sezony czy automaty? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach