Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem koty i kot zjadl by cala roslinke bo to kot🙃 wyglada troche na slimaki ale one lubuja sie w szczytach. Im mlodsze listki tym lepiej. No i nie ma nigdzie sluzu🙃 jak dla mnie ewidentnie robale i stawial bym na jakis lawry w ziemi. Na spodzie liscia lidac jak zaczely zjadac listka ale nie przegryzly sie na wylot🙂

Screenshot_20241215_115340_Chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We wtorek będzie olej naam i lepy , coś jeszcze zastosować myślicie ? Pryskam 2 razy dziennie wywarem z petów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, moonka napisał:

Mialem koty i kot zjadl by cala roslinke bo to kot🙃 wyglada troche na slimaki ale one lubuja sie w szczytach. Im mlodsze listki tym lepiej. No i nie ma nigdzie sluzu🙃 jak dla mnie ewidentnie robale i stawial bym na jakis lawry w ziemi. Na spodzie liscia lidac jak zaczely zjadac listka ale nie przegryzly sie na wylot🙂

Screenshot_20241215_115340_Chrome.jpg

Jak są tam larwy, to dobrze by było zrobić test kartofla.

18 minut temu, Iceland napisał:

Ok spróbuję , zaraz zrobię jutro opryskamy 

Możesz tez spryskać lekko ziemie…

Nie lubią tego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekroić na pół i położyć na ziemie. Jeśli jakieś ziemiorki złożyły jaja, to powinny się pokazać larwy pod kartoflem po 24h

nie latały Ci jakieś muszki po boxie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne muszki nie latały dlatego moje zdziwienie, kiedyś miałem te gamonie to wiem jak to wyglądało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie to typowe uszkodzenie spowodowane przez wciornastki.

Te hujstwo potrafi być w ziemi i jak podlejesz to się budzi do życia. Grasuje pod liściem ale jak już się przeżre to właśnie tak wyglądają uszkodzenia. Trochę jak po ślimaku tylko bardzo drobne. W tym stadium rośliny obojętnie czego nie użyjesz powinno zadziałać, ja bym użył to 

IMG_9150.jpeg

Jak by nie pomogło to wtedy “diatoMITE” w proszku bo można też na glebę rozsypać jakby się okazało że żyją nie tylko na powierchni

Ogólnie nie powinno być problemu z ogarnięciem w tej fazie wzrostu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cali_Bastard generalnie miałem już kiedyś te wciorniastki i wtedy to była plaga a teraz to nie wiem bo nie widać ich za bardzo , wcześniej to widziałem i larwy w ziemi i te latające i pod listami były takie przecinki. Może teraz jest ich mało nie wiem , psikam ziemię kilka razy dziennie wywarem z czosnku myślę że się poprawia bo Planty wyglądają na zdrowe według mnie. Będę stosował olejek przez kilka dni i wywar z czosnku zobaczymy w weekend czy się rozprzestrzeniają czy jednak to zadziałało 

@Lady Green no posmarowane 😄 czy wy ten olejek dajecie do rozpylacza i psikacie ? Ja wzięłam te pipetę w dwa palce i każdy listek palcami smarowałem od spodu i z wierzchu. Może faktycznie szybciej było by w jakiś rozpylacz. 

Edytowane przez Iceland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green

Taki olejek jak na foto, nie  instrukcji nie było. Myślisz że rozrobić go z wodą i dać do rozpylacza ? 

google podaje 

Odpowiednia mikstura to około 5ml olejku rozpuszczone w jednym litrze letniej, przefiltrowanej lub przegotowanej, wody. Do tego dodajemy pompkę/kilka kropel płynu do naczyń lub mydła w płynie o możliwie jak najbardziej naturalnym składzie

image.jpg

Edytowane przez Iceland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi