Iceland 7 Napisano 14 Grudnia Witam, coś mi zjada liście już od początku uprawy, za bardzo nic nie widać pod listkami, spryskałem je wywarem z petów. W ziemi też nic nie widzę żeby się ruszało w powietrzu też nic nie widać. Niektore mają nawet 1/2 liścia zjedzone @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,638 Napisano 14 Grudnia Żółte lepy daj. Może się złapie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano 14 Grudnia @Iceland może oprysk z olejku neem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DwK 141 Napisano 15 Grudnia Też bym lepa położył... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano 15 Grudnia Muszę zamówić tego Lepa jak to się dokładnie nazywa ? Olejek też kupię. A co to może wpierdzielac te liście ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano 15 Grudnia @Iceland pewnie jakiś robaczek... 🙈 Sprawdziłeś dokładnie, pod listkami nic nie siedzi? Wywar z czosnku i wody też niby działa na jakieś robactwo ale nie wiem czy akurat na takie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eric_Satie 19 Napisano 15 Grudnia Ja się może nie znam, ale co chcecie łapać na te lepy? Co powoduje takie duże uszkodzenia na liściach? Na oucie to może ślimak… mi to wyglada na uszkodzenia mechaniczne, ale tak jak mówie…ja się nie znam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano 15 Grudnia @Eric_Satie raczej by zauważył gdyby sam coś odwalił. @Iceland masz kota? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eric_Satie 19 Napisano 15 Grudnia @Lady Green różnie bywa lekko się liście poczochra, a jak rosną, to uszkodzenia się powiększają. No, ale warto by było poszukać na spodach pod powiększeniem jakiegoś gamonia, albo przynajmniej odchodów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano 15 Grudnia Nie no... bez przesady... Kot tego z pewnością nie zrobił. Czochranie też odpada. Tam przecież w jednym miejscu nie ma ponad pół liścia. @Iceland te lepy nazywają się chyba po prostu "żółte lepy na insekty". @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano 15 Grudnia (edytowane) Mam kota małego, wlot pasywny dolny był otwarty ale jak zauważyłem te ubytki to też pomyślałem że to kot i pozamykałem wszystkie dojścia. Teraz nie ma opcji wejścia a na nowych liściach też pojawiły się nadgryzienia. Właśnie ze pod listkami nic nie widać. nie ma opcji żebym to ja te liście tak po haratał , nie realne bo widzę co robię 😉 Edytowane 15 Grudnia przez Iceland 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano 15 Grudnia @Iceland kot a tym bardziej mały jest jak ośmiornica, przeciśnie się wszędzie. Ten otwór na kable widoczny na ostatnim zdjęciu też zamknąłeś? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,601 Napisano 15 Grudnia Mi to wyglada jakby je ślimak podjadał @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano 15 Grudnia (edytowane) @Boczelli ale jeden ślimaczek by sobie tak spacerował po wszystkich doniczkach? Musiał by ich tam mieć sporo i to jakichś muniaturowych. Edytowane 15 Grudnia przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eric_Satie 19 Napisano 15 Grudnia Też pisałem, ze to wyglada jak pogryzienia ślimaka. Na ślimaka najlepsza miedź @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,638 Napisano 15 Grudnia Ślimaki zostawiają ślady. U autora postu takowych nie widać 🤔 No chyba że drabiny używają 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano 15 Grudnia Ale tam żadnych ślimaków nie ma , raczej pod ziemię się nie chowa jak ja przychodzę ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano 15 Grudnia Te "tunele" w liściach wydaje mi się mogą też być śladami po malutkuch kiełkach. 🤷♀️ No ale pewności nie mam, nie upieram się przy swoim... 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceland 7 Napisano 15 Grudnia Pozamykałem te wszystkie wloty , zamówiłem olejek naam i lepy. Zobaczymy za 2-3 dni czy się coś powiększyło czy na nowych liściach coś wyjdzie. Będziemy w kontakcie i dzięki za wszystkie podpowiedzi 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,359 Napisano 15 Grudnia (edytowane) @Iceland daj znać. 😉👍🏻 Edytowane 15 Grudnia przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach