Skocz do zawartości
Marcelo12

Czy tak ma być? Różne odmiany automatów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zasięgnąć Waszej  rady dobrzy ludzie. Czy to normalne co pokażę na filmiku? Chodzi mi o wzrost roślinek. Na filmie widać jakie to konkretnie odmiany. Czy ich nierówny wzrost to rzecz normalna? Kiełkowały w tym samym czasie.

Pozdrawiam i z fartem 😉

Edytowane przez Marcelo12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszukaj nasion tam gdzie kupywales i powinienen być opis jak długo kwitnie, jak wysokość itp.

Ja miałem 5 automatów i dwie urosly tylko do 50cm a 3 do około metra.

Potem mialem z tym problem jak urosly bo trzeba bylo pod te małe  cos podstawiac zeby równo szczyty były pod lampą. Dlatego wiem że następnym razem będę coś brał o tych samych rozmiarach.

Pozdro z Fartem

Edytowane przez Bluetooth83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tester Hej dokładnie. Kupiłem kiedyś odmianę która miała mieć max. 50 cm a wywaliła na 1.5 metra. Być może to moj jakiś błąd z oświetleniem, jednak już wiele razy czytałem o takiej przypadłości.

Pozdro i z fartem!

@Bluetooth83 Kolejnym razem zwrócę uwagę na wzrost roślin jak i na czas w którym dają to co lubimy najbardziej 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Marcelo12 napisał:

@Bluetooth83 Nie automaty trzeba sterować światłem aby zakwitły, tak przynajmniej mi gość objaśnił.

To źle Ci objaśnił jeśli chodzi o automaty.

Jak sama nazwa wskazuje Automat- Autoflowering zaczyna kwitnąć sama zazwyczaj po około 3-4 tygodniach.

Potem wraz z kwitnięciem jeszcze podrosną albo i nie jak moje 2 z 5.

Sezony-Fotoperiodyczne sterujesz światłem.

Pozdro z Fartem

Edytowane przez Bluetooth83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@moonka Pestki są robione dla znanych firm masowo tam nikt nie zwraca uwagi co wyrośnie, wystarczy setke nasion posadzić to będzie z 5 różnych odmian nie zawsze ale często

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym miał mieszać odmiany to przede wszystkim patrzałbym na temperaturę i RH jakie ów rośliny lubią. Poróżnienie w tej kwestii może być trudne do opanowania.

Producenci raczej nie kłamią tylko wybierają sobie pewnie "wzorzec odmiany" swojej rośliny i stąd opisy na stronach. Jak jesteś dalej od tego to raczej coś zjebałeś a nie "oni" kłamią. Wiadomo, że to natura i że wszystko może się wydarzyć ale jak kolega pisze @moonka  innymi słowy : mały błąd dużo może zmienić 🙂

W dniu 12/12/2024 o 22:30, Tester napisał:

@moonka Pestki są robione dla znanych firm masowo tam nikt nie zwraca uwagi co wyrośnie, wystarczy setke nasion posadzić to będzie z 5 różnych odmian nie zawsze ale często

Którąś firmę masz na myśli konkretnie? Jak co to bojkot 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tester a którą firmę mógłbyś polecić? Ja póki co kupuję głównie Royal Queen Seeds, czy jakoś tak.

@Bluetooth83 Sorki, ja źle sformułowałem zdanie. Chodziło mi o to że " Nie Automaty" trzeba sterować światłem. " Nie Automaty ", czyli  Fotoperiodyczne. Czasem tak mam, że źle złożę zdanie 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi