Wegorz97 9 Napisano 7 Grudnia 2024 Witam, Jestem początkujący także proszę o wyrozumiałość i o jakieś dobre wskazówki, rady, podpowiedzi. Tak jak w temacie: Green Gelato Royal Queen Seeds lampa to Mars Hydro TS1000 Box : Secret Jardin Hydro Shot 40x40x120 Doniczka materiałowa firmowa z RQS jeśli pamiętam to 11l Ziemia z Firmy Pokon kamerplanten kupiona w Holenderskim Ogrodniczym Naświetlana 18/6 Ph gleby w Normie Narazie nic nie lane ale mam Plagron Alga Grow i Alga Bloom. Zakupione również Ph down z firmy Canna wrazie wu. 6 Dzień Życia. Jak ocenicie jest wszystko dobrze ? 4 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,786 Napisano 7 Grudnia 2024 Jest dobrze 👍. Jak z wilgotnością? Na tym etapie to bardzo ważne. Powodzenia 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,645 Napisano 7 Grudnia 2024 @Wegorz97 na drugi raz kup inna ziemie, ta srednio sie nadaje. Powodzenia 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wegorz97 9 Napisano 7 Grudnia 2024 @WymiataczMega jadę dzisiaj na zakupy będzie stacja pogodowa więc jeszcze dzisiaj będzie wiadomo. Początkowo była przykryta kubeczkiem. Teraz jest wrzucony mokry ręcznik żeby ta wilgotność tam była. @Boczelli Tylko taką miałem możliwość kupić. Jakaś godna polecenia ? Na zaś bym zamówił to by leżała w kącie i czekała na swoje czasy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wegorz97 9 Napisano 7 Grudnia 2024 Do tego pytanie odnośnie lampy i jej ustawień wiem że ten box nie za duży. Jaka odległość w danej fazie i na jaką moc ją ustawiać? Jest to TS 1000 jak w temacie wyżej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,645 Napisano 7 Grudnia 2024 @Wegorz97 light mix, plagron lub biobizz. Lampe bym dal 10-20% mocy I 30-40cm od roslin 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wegorz97 9 Napisano 7 Grudnia 2024 (edytowane) @WymiataczMega sprawa z wilgotnością i temperaturą wygląda tak. temperatura spada. 25,4 Stopnia 53%wilgotności. Edytowane 7 Grudnia 2024 przez Wegorz97 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,786 Napisano 7 Grudnia 2024 Proponuje zwiększyć wilgotność. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 618 Napisano 7 Grudnia 2024 Mokry ręcznik daje radę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 536 Napisano 7 Grudnia 2024 Ja pryskalem ziemię, roślinę doniczkę i wszystko do okola, ale jak wyżej kolega napisał zrób pranie i wsadź do namiotu 😂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 618 Napisano 7 Grudnia 2024 Ja podczas aktualnej uprawy spodnie robocze rozwiesiłem na grzejniku obok namiotu i wilgotność książkowa XD @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wegorz97 9 Napisano 7 Grudnia 2024 @WymiataczMega staram się zwiększyć też walczę z temperaturą jednak chyba ta lampa na ten boks trochę za mocna bo się środek grzeje. @Adi_ejol mokry ręcznik już zastosowany 😄 @JarzynaSWDN też to robiłem haha polecicie jakąś cichą i w miarę tanią wentylację żeby jakoś te warunki się trzymały normalnie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 618 Napisano 7 Grudnia 2024 @Wegorz97 ale lampa ma regulację to nie powinna tak dawać temperatury na początku Ja jeszcze wyrzuciłem zasilacz poza namiot To nie masz tam wyciągu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wegorz97 9 Napisano 7 Grudnia 2024 @Adi_ejol ta lampa to mi się ledwo mieści w tym boksie jest na styk może dlatego. Jednak te 40x40x120 to rzeczywiście przymałe. Jaka temperaturę najlepiej trzymać? i kiedy zacząć jej lać Alga Grow? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 618 Napisano 7 Grudnia 2024 @Wegorz97 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wegorz97 9 Napisano 7 Grudnia 2024 @Adi_ejol mam wiatraczek ustawiony przy wlocie w stronę roślinki. Wyciągu jeszcze nie mam. Mam problem z tym wyciągiem że potrzebuje coś naprawdę cichego. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 618 Napisano 7 Grudnia 2024 Informacje o cichych wentylatorach wyciągowych do namiotów uprawowych Polecane modele cichych wentylatorów: Systemair Silent (TD-Silent): Wentylatory kanałowe z izolacją akustyczną. Bardzo ciche dzięki wbudowanym tłumikom. Polecane modele: TD-160/100 Silent, TD-350/125 Silent. Can-Fan Q-Max EC: Z technologią EC (energooszczędne i cichsze). Wbudowane tłumienie akustyczne. Doskonałe do średnich i dużych namiotów. Mars Hydro EC Fan: Cichy wentylator z silnikiem EC. Poziom hałasu: 25–30 dB na niskich obrotach (porównywalny do szeptu). Prima Klima EC Blue Line: Niskoszumowe wentylatory z regulacją obrotów. Świetna opcja dla bardziej wymagających użytkowników. Sposoby na zmniejszenie hałasu wentylatorów: Regulacja prędkości: Zastosowanie regulatora prędkości obrotowej zmniejsza hałas generowany przez wentylator. Przy niskich obrotach hałas może spaść nawet o 50%. Tłumik akustyczny: Montaż tłumika na wlocie lub wylocie powietrza wyraźnie redukuje dźwięk przepływu. Idealne do cichych przestrzeni. Kanały izolowane: Użycie elastycznych kanałów wentylacyjnych z warstwą izolacji akustycznej ogranicza hałas wytwarzany przez przepływ powietrza. Amortyzacja wentylatora: Zawieszenie wentylatora na gumowych opaskach lub podkładkach eliminuje przenoszenie wibracji na konstrukcję namiotu. Izolacja obudowy: Obudowanie wentylatora materiałem tłumiącym, np. pianką akustyczną, zmniejsza dźwięki mechaniczne. Optymalny przepływ powietrza: Unikaj przewymiarowanych wentylatorów, które pracują na maksymalnych obrotach. Dostosuj wydajność wentylatora do rozmiaru namiotu i mocy lamp. Polecane ciche wentylatory do namiotu 40x40 cm: Mars Hydro 4" EC Fan Wydajność: Około 200 m³/h (wystarczająca dla namiotu 40x40 cm). Poziom hałasu: 25–30 dB przy niskich obrotach. Regulacja prędkości: Tak, pozwala dostosować moc i poziom hałasu. Zalety: Łatwy montaż, cichy silnik EC, niska cena. AC Infinity Cloudline T4 (4-calowy): Wydajność: 205 m³/h. Poziom hałasu: Bardzo niski, od 20 dB. Regulacja: W zestawie kontroler prędkości i czasomierz. Zalety: Jeden z najcichszych modeli na rynku, idealny do małych namiotów. Prima Klima 4" EC Blue Line: Wydajność: 220 m³/h. Poziom hałasu: 24–28 dB. Regulacja: Możliwość podłączenia do regulatora prędkości. Zalety: Trwały, energooszczędny silnik EC, dobra jakość wykonania. „Wybrane wentylatory (np. Mars Hydro 4" lub AC Infinity T4) są idealne, ponieważ oferują więcej mocy, ale przy regulacji prędkości mogą pracować cicho i efektywnie.” 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wegorz97 9 Napisano 8 Grudnia 2024 Aktualizacja: Dzień 7: Wyszly dodatkowe listki chyba jak narazie wszystko jest dobrze wilgotność plus minus 70% temperatura to 24 stopnie. podlałem troszeczkę Alga Grow bo wydawało mi się że ma leciutki brak wychodzące liście były jasne. @Adi_ejol widzę że wszystko na chacie jechanie hehe. dzięki wielkie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wegorz97 9 Napisano 9 Grudnia 2024 Dzień 8 Roślinka się rozwija ale wydaje mi się rozkłada się w miejscu. Dałem lampę na wysokość 40 cm moc ustawiona na 30%. temperatura się wacha od 25-28 wilgotność 70% jakies rady czy wszystko wporzadku ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,786 Napisano 9 Grudnia 2024 Wszystko ok👍 ładna zdrowa sadzonka. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach