Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

cześć wszystkim , mam około 1000pln do przeznaczenia na growbox:

na początek (jeżeli coś sensownego poradzicie to i go zwieksze)  , ale nie zamierzam wydawać więcej , na 1 roślinke ,  czasami dorzucić 2gą 🙂 

mam chyba wybrany growbox po pytaniu na czacie , początkowo miałbyć to PC box jednak brak szczelności mnie przekonał do kupna "profesjonalnego?"

https://www.greentradingxxl.com/de/mammoth-lite-45-45-x-45-x-120-cm-growzelt-anbauzel.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAu8W6BhC-ARIsACEQoDDI3toqvqHoZGgZE8Z1jCqthRV4ENq45Kx6T69hQ9PMgor9UWIxc-caAqb9EALw_wcB

namiot mnie ten przekonał swoją ceną i tym że ma 2 otwory wentylacyjne 

wlotowy i wylotowy , 

a tych pasywnych sie trochę obawiam czy nie będzie jebać przez to w fazie kwitnienia 

oczywiście jeszcze wlot na kable

czy taki będzie pasował do reszty sprzętu ? 

na początek wentylatory te z PC
chce kupic 2 takie 
https://www.zadowolenie.pl/silentiumpc-wentylator-zephyr-140x140x25mm-cichy-8-9-dba-box?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=8ebca993-2226-eacc-3153-26602a67cc19 

czy da rade ten "kwadrat"  połączyć kanałowo, do tych okrągłych otworów wentylacyjnych ? jestem z natury mega kombinatorem i tak chciałem wstepnie zapytać 

wyczytałem na innym forum ze w niskich uprawach typu "mikro"(nie większych od 0.2-0.25m2)(CFL/LED) zaleca się stosowanie wiatraczków komputerowych wyciągających powietrze które w liczbie 1-2 są w stanie zapewnić odpowiednią wymianę powietrza. Rolę filtrów powietrza mogą pełnić 1-2 warstwy maty węglowej (mata węglowa do okapów) umocowanej do wiatraczków.UWAGA FILTRY Z MATY WĘGLOWEJ TRZEBA WYMIENIAĆ CO 1-2 MIESIĄCE !!!

czy dobrze to rozumiem ze do mojego planowanego rozmiaru uprawy  wystarczyłby 1 wyciagający wentylatorek ?

oświetlenie:

żyrandoledy  
4x 
https://allegro.pl/oferta/mocna-zarowka-led-2500lumenow-17w-odpowiednik-150w-16022708371 

starałem się przygotować i samemu sobie znaleźć sprzęt bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc jeśli coś głupiego napisałem to przepraszam 
jesli ten zestaw jest kompetnie do du** to bardzo proszę pomóżcie dobrać coś pod te rozmiary (30-45cm) x (30-45cm) x (70-120cm max)

bardzo prosze o odpowiedź doswiadczone osoby  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thehaja1 za około 1000 mozesz zlozyc cos duzo lepszej jakości niz to co dodales. Popatrz sobie te 2 stronki 

https://marshydro.eu/products/60x60x140cm-indoor-grow-tent/

https://spiderfarmer.eu/collections/grow-tent-kits/

bierzesz boxa 60x60 lampe fce1500 wyciag ifresh 4" i went mieszajcy i masz super zestaw. Popatrz też sobie na gotowe zestawy. Do jednej I drugiej strony są kody zniżkowe na chyba 8% I 10%. 

Obecnie duza część growerow robi na produktach marsa i spidera, także są warte polecenia. Sam mam i miałem gadżety z jednej i z drugiej firmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Te wentylatory sa spoko jako budzetowe mieszaki. Jako wyciag a tym bardziej z filtrem nie dadza sobie rady. Filtr obnizy sprawnosc wentylatora a to moze spowodowac jego awarie. Boczelli dobrze Ci radzi abys zainteresowal sie marsem lub spiderem

Edytowane przez moonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@moonka  dzieki  wielkie za odp. @Boczelli bardzo dziękuję za chęć pomocy ale wspomniałem ze 45cm  max nie da rady jakoś dobrać sprzętu do tego ? po prostu ja jaram z 20g max na rok , nie potrzebuje więcej miejsca taka uprawa ma być tylko hobby a nie chcę mieć wiekszego growboxa niz 45cm , czy dałbyś radę mi jakoś pomóc dobrze złożyć zestawik do maxymalnych rozmiarów (30-45cm) x (30-45cm) x (70-120cm max).. ewentualnie 140 wysokosci 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thehaja1 no dobra boxa wez sobie tego co wstawiles bo chyba nic innego sensownego w tych rozmiarach nie wymyślę. Co do lampy to wybór jest duży podam Ci kilka przykładowych modeli.

Mars Hydro TS1000, FC1500, FCE1500

SpiderFarmer SF1000evo,G1500

Albo coś podobnego, ważne żeby była z regulacja mocy. 

Wyciag we sobie mara hydro 4", albo apider farmer 4" w zestawie z filtrem  

Wentylator mieszajcy obojetnie jaki chociaz i mars i spider maja fajne z oscylacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adi_ejol do takiego boxa to pewnie by starczyły 2 szt LSC z Actiona 😅 ale jak jest budzet to badzmy wygodni i wezmy dobra lampe z bajerami typu wifi, fajnym wyglądem i ze sporym zapasem mocy gdyby kolega chcial przejść w przyszlosci na wiekszego boxa 😗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo dziękuję wam chłopaki za liczną chęć pomocy najbardziej @Boczelli  

dałeś mi mega rozkmine na weekend,
https://marshydro.eu/products/ifresh-4-inch-smart-inline-duct-fan-and-carbon-filter-combo-with-speed-controller-2/
mam rozumieć że taki zestaw wystarczyłby jeżeli chodzi o wentylacje ?
mam takie jeszcze jedno pytanie

bo tu widzę tylko 1 wentylator a w growboxie jest miejsce na 2 , czemu tak jest ? to nie ma zestawów które mają 2 wentylatory ? czy tutaj zamiast wentylatora wtłaczającego daje sobie przewód i ten jeden wentylator wtłacza przewodem i wytłacza już przefiltrowane ? o co tu biega ?

a jeżeli będzie za mocny to mogę go zmniejszyć ? bo objętościowo do growboxa potrzebuje ok 60m3/h  a on ma 350m3/h to myślisz że da rade to tak ustawić żeby te 60m3/h było ? 
sorry ze pytam ale jestem zielony w tych tematach jeszcze 
od razu zauważyłem że będzie do niego potrzebna przejściówka potrzebna 
ale tak chciałem wszystkich zapytać,

czy jeżeli to urządzeni ustawie temp na np. 27 stopni i będzie troszkę zimniej (25stopni) to wentylator obniży swoją wydajność w m/3 aby temperatura wzrosła ? jak to się ma wtedy z wymienianiem powietrza jeżeli temperatura jest niska a taki wentylator musi pracować więc teoretycznie będzie schładzał dalej ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thehaja1 do takiego małego boksa nie trzeba wentylatora wtłaczającego, wystarczy „uchylony” wlot pasywny czyli te rzepy i nie będzie wydzielal sie stamtąd zapach bo powietrze będzie tym otworem wciągane do namiotu 

I tutaj się od linijki nie robi więc ja to bym w ogóle się nie przejmował innymi rzeczami o które pytasz xd 

Temperatura w namiocie i tak jest bezpośrednio powiązana z tą panującą w pomieszczeniu, a tu zwykle wiele nie zmienisz bo w zimie będzie chłodniej a w lecie będzie cieplej 

Na początku uprawy taki wyciąg załączasz na minimalne obroty i im bardziej się tam będzie grzało przez wzrost mocy lampy tym bardziej zwiększasz obroty wentylatora do pewnego poziomu i koniec filozofii 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi