Bubble 88 Napisano Poniedziałek o 17:39 Dzień dobry po chwilowej przerwie, 👋 Czy ktoś ma doświadczenie z uprawami na doniczkach roślin okrywowych? Pomaga to podobno poprawić ilość i jakość organizmów towarzyszących, zmniejsza parowanie itd. Jeśli tak, to prośba o podzielenie doświadczeniem i jakich nasion użyć w naszym europejskich warunkach? Jest może gdzieś dostępna gotowa mieszanka? BuildaSoil ma coś pod nazwą Clover Cover Crop Blend - 12 Seed BuildASoil Mix 60% Clover Dzięki za podzielenie się doświadczeniem! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano Poniedziałek o 19:52 @Bubble wydaje się to zbędne @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 88 Napisano Poniedziałek o 20:04 Wydajesz taką opinię bo próbowałeś lub miałeś jakieś doświadczenia z tym? Czy tak Ci się wydaje? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,994 Napisano Poniedziałek o 20:24 Opisz proszę dokładnie po co Ci to. Zabierasz się za żywą glebę czy już uprawiasz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 88 Napisano Poniedziałek o 20:35 Narazie organicznie, ale mocno zastanawiam się nad przejściem całkowicie na żywą ziemię i jedną dużą kuwetę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,994 Napisano Poniedziałek o 20:49 Jeśli masz warunki to bardzo dobre rozwiązanie. Nie wiem nadal czego oczekujesz po żywej okrywce. Dla mnie osobiście to problem podczas trwania grow, fajnie się komponuje z żywymi i kwitnącymi mj, ale wydaje mi się bardziej problematyczne jeśli chcesz skorzystać z posypek w czasie całego grow. Do tego w końcu to też żywe organizmy które będą kradły pokarm. Wrzucę Ci link, a poniżej jeszcze kilka słów dopiszę. https://www.**************/content/136-lista-roslin-towarzyszacych-dla-konopi-wysokiej-jakosci Ogólnie to dobra lektura dla wszystkich ogrodników, szczególnie outowców, ale i Ty znajdziesz dużo odp na swoje pytania. W międzyczasie spr co ten magik ze stanów proponuje w swojej mieszance i napiszę wprost. Idzie i kup sobie kilka opakowań nasion na kiełki, najlepiej lucernę i rzodkiew, możesz dokupić koniczyny, ale to już w ogrodniczym i nic więcej nie trzeba. Za śmieszne $ zrobisz sobie sam mieszankę. Ja stosuję między grow jak ziemia odpoczywa. Poczytaj co wiąże azot z powietrza w glebie (np lucerna). A okrywkę robię martwą. Skóry warzyw i owoców, wrzucam tzw techy ( avocado tech na przykład-szulaj ma ig amerykańskich growerow ). Słoma, ja polecam sam ścinać i suszyć co pod ręką. Np pokrzywa, skrzyp polny, albo z zielarskiego. Duże tego, dużo by pisać. Pytaj konkretnie, a może znajdziesz odp lub Cię naprowadze. Chcesz wejść do magicznego świata, polecam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 88 Napisano 23 godziny temu Będą kradły pokarm, ale głównie z górnych warstw, natomiast zapewniają bardzo korzystne warunki dla biologii, zarówno dla grzybów, jak i bakterii, pomagają utrzymać wilgoć, co jak wiemy przy uprawie organicznej jest jedną z ważniejszych rzeczy, stabilizują środowisko, Dzięki za link, ale niestety go nie widać, jakbyś mógł na priv podesłać będę wdzięczny, to w wolnej chwili chętnie poczytam. Wgryzam się dopiero w temat więc wszelkie źródła i wskazówki mile widziane. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,994 Napisano 21 godzin temu 2 godziny temu, Bubble napisał: stabilizują środowisko Za to odpowiadają bakterie i grzyby. Rośliny okrywkowe mogą pomóc jak najbardziej, dla mnie osobiście jest to niepraktyczne. Okrywam suchym materiałem biologicznym, np po wycięciu wiatraków czy goleniu dolnych partii wszystko zostaję w growbagach. Plus wszystko co wymieniłem wyżej -warzywa i owoce, najprościej pisząc obierki. Najfajniejsze jest np wrzucić ogórka czy paprykę, o albo pomidora, a po jakimś czasie kiełkuje Ci obok Marii :) fajnie się na to patrzy. No ale po jakimś czasie to wyrywam. Oczywiście zrobisz po swojemu , najfajniejsza przygoda kombinować i obserwować. 2 godziny temu, Bubble napisał: pomagają utrzymać wilgoć, Jak zamieszkają robaki, pojawią się dżdżownice, to będziesz błagał żeby medium nie było tak wilgotne. Zdradzę Ci sekret. W living soil bardzo łatwo o gnicie korzeni, przy dużych łożach trudno wyczuć czy to czas na podlanie. Łatwo przelać, ale też przesuszyć. Według mnie to najcięższy przeciwnik do pokonania w takiej metodzie uprawy. Nigdy nie pracowałem na automatycznym podlewaniu, zawszę z ręki czy w podstawkę. Tutaj przeanalizuj dobrze sprawę. A wilgoć zatrzyma i sucha okrywa, jak wyżej. Na słowo uwierz :) i robaki też pracują na górze bez okrywki. Nieraz dżdżownice chowają się od razu po zapaleniu lamp. Jak jest noc w namiocie to wypełzają na górę odpocząć (wtedy wiesz że za mokro) :D jak w naturze, jak w ogródku ;) 2 godziny temu, Bubble napisał: Dzięki za link, ale niestety go nie widać Dopiero teraz zauważyłem, że Tester zasłonił :D RQS strona, ta od pestek, wpisz u nich na stronie w lupke ' rośliny towarzyszące ' a wyskoczy Ci kilka pozycji do zakupu. Ale jak zjedziesz niżej od razu będzie poradnik o tym linku który wrzuciłem (od razu do poradnika), klikasz i Cię przekieruje. Jak sobie nie poradzisz to pisz. Przekopuje wszystko co tam napisali. Pozdro Pewnie fr nie będziesz robił? Popatrzył bym. Mało pokazuję się takich upraw, a bardzo ciekawe 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,994 Napisano 19 godzin temu @Bubble złamie zasadę, bardziej żeby Cię przekonać do żywej gleby. Zaczynam flo, a już ładnie sypie lukrem. Do tego uciekające robaki, te akuratnie bagi się przegryzają i czekają na regi ;) do tego martwa okrywka i trochę przebijające się żywe rośliny z pestek - resztek kuchennych. Z fartem 2 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 88 Napisano 18 godzin temu @Grzechoczący Grzechotnik Trochę Cię zdziwię, ale w swoim życiu miałem nawet okazję przez kilka miesięcy prowadzić hodowle dżdżownic, więc znam dosyć dobrze ich zwyczaje. Myślę, że podejmę rękawicę, ale narazie wracam do tematu po chwilowej przerwie i chcę kilka cykli puścić na organice, ale w tym czasie zgłębić przynajmniej teorie, dzięki za start, jak zgłębię bardziej temat to umawiam się na kolejną rundę dyskusji. 🙃 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach