Skocz do zawartości
Bubble

Żywa ziemia uprawy okrywowe [Living soil]

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry po chwilowej przerwie, 👋

Czy ktoś ma doświadczenie z uprawami na doniczkach roślin okrywowych? Pomaga to podobno poprawić ilość i jakość organizmów towarzyszących, zmniejsza parowanie itd. 

Jeśli tak, to prośba o podzielenie doświadczeniem i jakich nasion użyć w naszym europejskich warunkach? 

Jest może gdzieś dostępna gotowa mieszanka? 

BuildaSoil ma coś pod nazwą Clover Cover Crop Blend - 12 Seed BuildASoil Mix 60% Clover

Dzięki za podzielenie się doświadczeniem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie organicznie, ale mocno zastanawiam się nad przejściem całkowicie na żywą ziemię i jedną dużą kuwetę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz warunki to bardzo dobre rozwiązanie. Nie wiem nadal czego oczekujesz po żywej okrywce. Dla mnie osobiście to problem podczas trwania grow, fajnie się komponuje z żywymi i kwitnącymi mj, ale wydaje mi się bardziej problematyczne jeśli chcesz skorzystać z posypek w czasie całego grow. Do tego w końcu to też żywe organizmy które będą kradły pokarm. Wrzucę Ci link, a poniżej jeszcze kilka słów dopiszę. 

https://www.**************/content/136-lista-roslin-towarzyszacych-dla-konopi-wysokiej-jakosci

Ogólnie to dobra lektura dla wszystkich ogrodników, szczególnie outowców, ale i Ty znajdziesz dużo odp na swoje pytania. W międzyczasie spr co ten magik ze stanów proponuje w swojej mieszance i napiszę wprost. Idzie i kup sobie kilka opakowań nasion na kiełki, najlepiej lucernę i rzodkiew, możesz dokupić koniczyny, ale to już w ogrodniczym i nic więcej nie trzeba. Za śmieszne $ zrobisz sobie sam mieszankę.

Ja stosuję między grow jak ziemia odpoczywa. Poczytaj co wiąże azot z powietrza w glebie (np lucerna). A okrywkę robię martwą. Skóry warzyw i owoców, wrzucam tzw techy ( avocado tech na przykład-szulaj ma ig amerykańskich growerow ). Słoma, ja polecam sam ścinać i suszyć co pod ręką. Np pokrzywa, skrzyp polny, albo z zielarskiego. Duże tego, dużo by pisać. Pytaj konkretnie, a może znajdziesz odp lub Cię naprowadze. Chcesz wejść do magicznego świata, polecam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą kradły pokarm, ale głównie z górnych warstw, natomiast zapewniają bardzo korzystne warunki dla biologii, zarówno dla grzybów, jak i bakterii, pomagają utrzymać wilgoć, co jak wiemy przy uprawie organicznej jest jedną z ważniejszych rzeczy, stabilizują środowisko, 

Dzięki za link, ale niestety go nie widać, jakbyś mógł na priv podesłać będę wdzięczny, to w wolnej chwili chętnie poczytam. 

Wgryzam się dopiero w temat więc wszelkie źródła i wskazówki mile widziane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bubble napisał:

stabilizują środowisko

Za to odpowiadają bakterie i grzyby. Rośliny okrywkowe mogą pomóc jak najbardziej, dla mnie osobiście jest to niepraktyczne. Okrywam suchym materiałem biologicznym, np po wycięciu wiatraków czy goleniu dolnych partii wszystko zostaję w growbagach. Plus wszystko co wymieniłem wyżej -warzywa i owoce, najprościej pisząc obierki. Najfajniejsze jest np wrzucić ogórka czy paprykę, o albo pomidora, a po jakimś czasie kiełkuje Ci obok Marii :) fajnie się na to patrzy. No ale po jakimś czasie to wyrywam.

Oczywiście zrobisz po swojemu , najfajniejsza przygoda kombinować i obserwować. 

pomagają utrzymać wilgoć,

Jak zamieszkają robaki, pojawią się dżdżownice, to będziesz błagał żeby medium nie było tak wilgotne. Zdradzę Ci sekret. W living soil bardzo łatwo o gnicie korzeni, przy dużych łożach trudno wyczuć czy to czas na podlanie. Łatwo przelać, ale też przesuszyć. Według mnie to najcięższy przeciwnik do pokonania w takiej metodzie uprawy. Nigdy nie pracowałem na automatycznym podlewaniu, zawszę z ręki czy w podstawkę. Tutaj przeanalizuj dobrze sprawę. 

A wilgoć zatrzyma i sucha okrywa, jak wyżej. Na słowo uwierz :) i robaki też pracują na górze bez okrywki. Nieraz dżdżownice chowają się od razu po zapaleniu lamp. Jak jest noc w namiocie to wypełzają na górę odpocząć (wtedy wiesz że za mokro) :D jak w naturze, jak w ogródku ;)

Dzięki za link, ale niestety go nie widać

Dopiero teraz zauważyłem, że Tester zasłonił :D RQS strona, ta od pestek, wpisz u nich na stronie w lupke ' rośliny towarzyszące ' a wyskoczy Ci kilka pozycji do zakupu. Ale jak zjedziesz niżej od razu będzie poradnik o tym linku który wrzuciłem (od razu do poradnika), klikasz i Cię przekieruje. Jak sobie nie poradzisz to pisz. Przekopuje wszystko co tam napisali. Pozdro 

Pewnie fr nie będziesz robił? Popatrzył bym. Mało pokazuję się takich upraw, a bardzo ciekawe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bubble złamie zasadę, bardziej żeby Cię przekonać do żywej gleby. Zaczynam flo, a już ładnie sypie lukrem. Do tego uciekające robaki, te akuratnie bagi się przegryzają i czekają na regi ;) do tego martwa okrywka i trochę przebijające się żywe rośliny z pestek - resztek kuchennych. Z fartem 

IMG_20241203_234310129.jpg

IMG_20241203_234507699_HDR.jpg

IMG_20241203_234019455_HDR.jpg

IMG_20241203_233833005_HDR.jpg

IMG_20241203_233838612_HDR.jpg

IMG_20241203_233847323_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grzechoczący Grzechotnik Trochę Cię zdziwię, ale w swoim życiu miałem nawet okazję przez kilka miesięcy prowadzić hodowle dżdżownic, więc znam dosyć dobrze ich zwyczaje. Myślę, że podejmę rękawicę, ale narazie wracam do tematu po chwilowej przerwie i chcę kilka cykli puścić na organice, ale w tym czasie zgłębić przynajmniej teorie, dzięki za start, jak zgłębię bardziej temat to umawiam się na kolejną rundę dyskusji. 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi