hazera 26 Napisano 18 Listopada (edytowane) Witam forumowiczów✌️ A więc i pora na moja pierwszą w życiu uprawe. Zdecydowałem sie na automaty i mam cichą nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem bez wiekszych komplikacji 😅 Krótko o dziewczynach: Pierwsza wyszła z ziemi 13 listopada(Weeding Cake) uprzednio nasionko moczone kolo 48h w kieliszku, a potem odrazu do docelowej doniczki. Kolejne siostry troche młodsze. Obie 17 listopada. Sprzęt operacyjny: -80x80×160 Marshydro -TS1000 Marshydro -Biobizz Lightmix -Doniczki 20l (WC), 11l (FB,SZZ) Wentylator, Higromert dodany w zestawie od MH. Temperatura: 23-24° Wilgotność 65-75% Cykl: 18/6, Lampa na koło 30% przy odstępie od szczytów 45-50cm, PPFD według appki ''PPFD Meter" 140-160 I to chyba tyle ze specyfikacji 😁 W razie mozliwości bede wstawiał update co 3dni. Bede wdzieczny za każdą pomoc i wskazówki. Pozdro!👊 Edytowane 18 Listopada przez hazera 6 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 18 Listopada @hazera filtr weglowy sobie zdejmij poki nie ma zapachu bo szybciej Ci sie zuzyje.Dobrze tez by było podbic wilgotnosc dla takich małych sadzonek do 70-80%. Powodzenia 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 26 Napisano 18 Listopada (edytowane) @Boczelli Tzn. filtr węglowy narazie wyłączony kompletnie, wisi tylko. Mimo, ze nie pracuje traci swoje właściwosci? Skoro tak, to zdejme. Dzieki. Spakować go gdzieś szczelnie czy starczy jak bedzie poza namiotem w jakims kartonie powiedzmy? A co do wilgotności mam mały problem. Z reguły u mnie w mieszkaniu jest 21-22 stopnie. Namiot z wlaczoną lampa w boxie 23-24.Na czas nocny, tzn. gdy lampa nie grzeje powinenem zredukować do tych 20. Otwierając okno w salonie wypierdziela mi na higrometrze 90%... i z tego pododu roślinki 24h maja te 23/24.Nie wiem jak to ugryźć. Na czas grzania podkrece wilgotność do 75%, dzieki! Edytowane 18 Listopada przez hazera @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 18 Listopada @hazerah nieużywany filtr dobrze trzymac w suchym miejscu zeby wegiel nie zawilgotnial. 90% rh na tym etapie tez bedzie ok 😂 idealne warunki na tym etapie to 70-90%rh i 25-28 stopni 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 26 Napisano 18 Listopada @Boczelli Filtr juz schowany 😄 Lepiej wyłączyć wiatrak który chodzi 24/7 czy odpalić grzejnik obok box'a, żeby dogrzać troche? Chociaż kurde wyłączony wiatrak, brak jakiejkolwiek cyrkulacji może prowadzić do pleśni. Dobrze myśle? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,535 Napisano 18 Listopada @hazera cyrkulacja musi zostac bo tak jak piszesz grozi to plesnia 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 26 Napisano 21 Listopada (edytowane) Dzień 8/4 Hej, mała aktualizacja dziewczyn🖐 Roślinki chyba maja sie dobrze. Rosną, choć jak na moje oko jakos tak wolno? Obniżyłem troszke lampe. Teraz wisi na 35cm nad szczytem najstarszej przy mocy 30%. PPFD 210-230. Podlewam odstaną kranowka. Nie mierzyłem ph wody. W sobote dopiero dojdzie mi tester. Wczoraj dostały troche wiecej, bo ok.250ml na roślinke. Ziemia dalej wilgotna. Zwilżyłem jednak nieco powierzchnie. Temperatura 24-25°/75-90% Rh. Strasznie mi sie wyciąga ta Sweet ZZ(Lewo). Szczyt ma na 30cm od lampy, ziemi pod korek,a strasznie w góre ciagnie. No nic, nizej juz chyba nie zjade ta lampa. Pytanie do was. Minal tydzien odkad wyszly na swiat. Oplaca sie na tym etapie kupic Root Juice od Biobizz'a? Wedlug ich tabeli podaje sie go podczas pierwszego tygodnia siewki. Przespalem moment? Czy jednak moge smialo dawac? Na jutro,max po jutrze mialbym go na miejscu. Piszcie śmiało co moge polepszyc, zeby roslinkom bylo lepiej🫡 Kilka fotek do podglądu. Milego wieczoru! Edytowane 21 Listopada przez hazera 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 26 Napisano 24 Listopada (edytowane) Dzien 11/7 Kolejne 3 dni za nami. Wjechało troche poprawek. Zaczne od tego, ze wczoraj przyszedl mi tester Ph i Root Juice. Do wczoraj roslinki dostawaly wode 7.6ph.. nie wiedzialem, ze u mnie az tak slabo. Kupiłem Ph down od Biobizz'a i wczoraj podlałem każda doniczke ok.330ml przy 6.2 ph. Dodatkowo dodałem 2.5ml Rootjuice na litr wody. Na 2 dni chyba bedzie spokój z piciem😁. Nareszcie zbiłem temperature na czas nocny do 19/20 stopni. Pod lampa 25(Rh 75-90%) Problemów ciag dalszy ze Sweet ZZ. Przedwczoraj po obudzeniu sie zajrzalem do namiotu, a tam roślinka lezala sobie na glebie.. Podsypalem ja resztka ziemi która mialem i prowizorycznie podparlem ją wykałaczkami do czasu, gdy troche lodyga jej nie zgrubnie. Martwi mnie troche czas w którym dziewczyny rosna. Porownojac je do innych automatow z waszych relacji, troche mi smutno😪. No nic, za 3 dni kolejny update. Jak zawsze piszcie smialo wasze zdanie co myslicie o moim grow'ie 🧐 Pozdro! Edytowane 24 Listopada przez hazera 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 24 Listopada @hazera będzie dobrze, lada moment wystrzela do góry. Mozesz je pryskac czesto woda oprócz podlewania 1 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 26 Napisano 24 Listopada @Boczelli Ok, bede zwilżał wierzch spryskiwaczem. Roslinki same w sobie tez? Przez kropelki nie bedzie efektu soczewki? niechcialbym lisci popalic przez lampe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 24 Listopada @hazera nie bedzie 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 26 Napisano 24 Listopada Super, dzięki za kolejną wskazówke! Co do Root Juice moge śmiało co te 2-3 dni dawać im po te 2,5-3ml/l? Troche i tak z tym specyfikiem zaspałem, bo dopiero wczoraj dostały poraz pierwszy, a widze ze ludzie sobie chwala. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 26 Napisano 27 Listopada (edytowane) Dzien 14/10 Dzien jak codzien, dzien po dniu.. Roslinki dostaly wczoraj kolejno od najwiekszej 600ml, i 2x 450ml na mniejsze. Dodatkowo na 1l wody wlecialo po 3ml Root Juice. Zastanawiam sie czy aby przypadkiem nie dostaja tej wody za malo? Podlewam co 3dni, aczkolwiek jeszcze ani razu woda nie przeleciala przez doniczki? Dac im przy nastepnym podlewaniu wiecej? Najwieksza siedzi w 20l a 2 mniejsze w 11l doniczkach. Niechce ich przelac, aczkolwiek chcialbym zmierzyc ph wody po wylocie wody. Pozatym podkrecilem nieco lampe na ok. 35%. 38-35cm od szczytóŵ. Codziennie po 2 razy zraszam lekko glebe i same roslinki woda. Minelo juz 2 tygodnie od czasu wsadzenia ich do Lightmixa. Z nawozami mysle, zeby jesscze poczekac tydzien czasu. Mam na stanie Trypack od Biobizza+ Calmag ktorego jeszcze nie używałem. Jak myslicie startowac powoli z karmieniem czy jeszcze wstrzymac sie ten tydzien? Uwagi milewidziane, pozdro! A tu fotka poza namiotem przy fleshu z aparatu Edytowane 27 Listopada przez hazera 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateo 981 Napisano Środa o 16:54 Jak chcesz podbić wilgotność to zrób i. Obieg zamknięty wtety będzie duża 70-80 tylko trzeba mieszające mieć żeby nie kisło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 26 Napisano Środa o 17:14 (edytowane) @mateo Aktualnie rh trzymam na poziomie 70-85%. Rosliny do bodajze 12 dnia byly podlewane woda 7.3-7.7ph. Chcialbym sprawdzic czy gleba mimo tego trzyma sie w granicach 6-6.5 mimo tego, ze lałem tak zasadowa wode. Jesli nie to moze dawałbym wiecej ph- od biobizza, zeby ta ziemie troche zmniejszyc, tylko nie wiem czy moge tak mocno roslinki na takim stadium podlac, zeby przelało sie dołem. Edytowane Środa o 17:15 przez hazera @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateo 981 Napisano Środa o 17:26 Na początku uważał bym z przesłaniem może pleśnieć ziemia jak korzenie dobrze złapią to tak żeby szybko pobierała roślina wode 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 26 Napisano Środa o 17:54 (edytowane) @mateo teraz dostaja co 3 dni po 600/450ml. Nie sądzisz, ze troche wiecej wody by sie im przydalo na tak duze donice? Edytowane Środa o 17:54 przez hazera @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateo 981 Napisano Środa o 19:43 Tym bardziej po lac wody żeby kisła w donicy kiedy korzenie nie są rozwinięte i ta woda długo będzie odparowywać, bo roślina jej nie uzyje 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 26 Napisano Sobota o 21:12 (edytowane) Dzien 17/13 Dzisiaj podsypalem roslinkom troche ziemi. Zabraklo mi lightmixa, wiec dokupilem ze sklepu troche ziemi kwiatowej. Usunąlem podporki z wykalczek. Minelo 3 dni od podlewania. Doniczki wydaja sie lekkie, także dzisiaj postanowilem do najwiekszej wlac 1l wody+4ml RootJuice. 2 mniejsze dostana po ok. 700-750ml + Rootjuice. Temperatura 25-26°, Rh 75-85% Bez lampy 19/20° Odstepy 30cm na ok.40% mocy. Pytanie czy zbijac powoli wilgotnosc do tych 60%? Czy poczekac jeszcze, az inne roslinki wejda w wege? Mam Trypack od Biobizza. Zaczynac juz czy jeszcze sie wstrzymac? Edytowane Sobota o 21:18 przez hazera 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cykacz 225 Napisano Niedziela o 05:58 W mojej opinii te 40% mocy to trochę za dużo na tym etapie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach