Lady Green 2,128 Napisano 10 Listopada @michov115 faktycznie zaczynają wychodzić niedobory. Dobra decyzja. 👍🏻 Te po lewej nie mają za wysoko lampy? Strasznie je wyciąga a boczne szczyty nie rosną. No i jako że rosną z boku donicy to aż proszą się o lst... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michov115 2 Napisano 10 Listopada @Lady Green Lampa około 20 cm od szczytu (żarówki LED). Lst w przypadku tych wysokich dziewczyn raczej nie do zrobienia - łodygi są już twarde i chyba się połamią. Chyba że chodzi Ci o lekkie podwiązanie szczytów, aby doświetlić boczne szczyty. Ta po prawej jest w zasadzie najdalej od lampy, a mimo to się nie wyciąga i jest najbardziej "gęsta". Nie wiem czy będzie coś z tych trzech największych roślin - co myślisz? Lekkie palmy z nich wyrosły 😄 Jutro zrobię lst tej najmniejszej. I jeszcze pytanie - czy teraz cały czas podlewać je mieszanką bio-grow z wodą, czy np. 2x w tygodniu podlać nawozami, a reszta tylko woda? Jeśli chodzi o lumeny, to są w granicy 10 000. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 10 Listopada @michov115 nie musisz ich glebować jeśli nie chcesz, wystarczy odchylić szczyt główny na bok, gdy mają sucho lepiej współpracują. A grow lepiej abyś dawał co podlanie ze względu na ph, tak przynajmniej sugeruje producent. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michov115 2 Napisano 11 Listopada @Lady Green Siema z rana 😉 Po podlaniu wczoraj nawozem, u największej rośliny ładnie się główny szczyt "otworzył", szkoda tylko że boczne szczyty wolno rosną. Dzisiaj postaram się zrobić lst. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michov115 2 Napisano 11 Listopada @Lady Green Jeszcze pytanko. Czy przy lst mogę "ciachnąć" kilka listków, aby doświetlić dolne partie? Poniżej wstawiam zdjęcie, w którym miejscu chcę listka uciąć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 11 Listopada (edytowane) @michov115 nie mają światła to rosną wolno, po lst powinny ruszyc. 👍🏻 Wiesz jak je zrobić? No i one chyba lada moment zaczną kwitnąć czy już zaczęły? Nie ma potrzeby nic obcinać, liście są potrzebne roślince aby zamieniać światło w energię, to dzięki nim rośnie. Jak bardzo będzie przeszkadzał ten liść to go odegnij na bok i przywiąż czymś np do doniczki, szkoda ucinać bo za dużo ich nie ma. Edytowane 11 Listopada przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michov115 2 Napisano 11 Listopada @Lady Green Z tego co wiem, lst polega na tym aby główny szczyt zglebować jak najbliżej ziemi i odsłonić boczne szczyty. Jeszcze chyba nie kwitną - nie mają włosków, ani silnego zapachu (mam w boxie Ona block pro i może on tak maskuje zapach). @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 11 Listopada @michov115 w Twoim przypadku nawet wykrzywienie o 45° w bok będzie ok, lepsze niż nic choć idealnie by było 90°. Z wszystkimi tak zrób. Ja w sumie nie czuje się na tyle kompetentna aby Ci coś mądrego doradzić, może ktoś inny jeszcze pomoże. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 11 Listopada Szczyt do gleby, odrosty na boki. Światło ma walić w odsłoniętą łodygę. Liście zostaw bo dużo ich tam nie ma. Ta duża to się złamie jak ja na glebę walniesz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michov115 2 Napisano 11 Listopada (edytowane) @WBB Okey, ale czy i tak tą największą trochę zgiąć? I czy według Ciebie coś z tych roślin będzie? Edytowane 11 Listopada przez michov115 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,311 Napisano 11 Listopada Gnij gdy są przesuszone. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 11 Listopada 50 minut temu, michov115 napisał: @WBB Okey, ale czy i tak tą największą trochę zgiąć? I czy według Ciebie coś z tych roślin będzie? Możesz. Wszystkie chwyty dozwolone. Ja się nie podejmę oceny co z niej będzie. Coś tam będzie... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michov115 2 Napisano 13 Listopada Podlałem 2x nawozem bio-grow (2ml/L) i zaczęły mi żółknąć liście od zewnątrz. Czy przesadziłem z nawozem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,311 Napisano 13 Listopada @michov115 wygląda jakby miała za mokro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michov115 2 Napisano 13 Listopada (edytowane) @WymiataczMega Leje litr na 4 rośliny codziennie, czasem co 2 dni. Czyli wychodzi około 250 ml na roślinkę. Edytowane 13 Listopada przez michov115 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,311 Napisano 13 Listopada @michov115 czyli nie za dużo 🤔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michov115 2 Napisano 13 Listopada @WymiataczMega Mi się wydaje, że dostała za dużo bio-grow'a i zaczyna palić końcówki liści - może jeszcze ktoś coś doradzi... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach