Skocz do zawartości
michov115

Dozowanie Biobizz TRY-PACK INDOOR

Rekomendowane odpowiedzi

@michov115  faktycznie zaczynają wychodzić niedobory. Dobra decyzja. 👍🏻

Te po lewej nie mają za wysoko lampy? Strasznie je wyciąga a boczne szczyty nie rosną. No i jako że rosną z boku donicy to aż proszą się o lst...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Lampa około 20 cm od szczytu (żarówki LED). Lst w przypadku tych wysokich dziewczyn raczej nie do zrobienia - łodygi są już twarde i chyba się połamią. Chyba że chodzi Ci o lekkie podwiązanie szczytów, aby doświetlić boczne szczyty. Ta po prawej jest w zasadzie najdalej od lampy, a mimo to się nie wyciąga i jest najbardziej "gęsta". Nie wiem czy będzie coś z tych trzech największych roślin - co myślisz? Lekkie palmy z nich wyrosły 😄 Jutro zrobię lst tej najmniejszej. I jeszcze pytanie - czy teraz cały czas podlewać je mieszanką bio-grow z wodą, czy np. 2x w tygodniu podlać nawozami, a reszta tylko woda? Jeśli chodzi o lumeny, to są w granicy 10 000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@michov115 nie musisz ich glebować jeśli nie chcesz, wystarczy odchylić szczyt główny na bok, gdy mają sucho lepiej współpracują. 

A grow lepiej abyś dawał co podlanie ze względu na ph, tak przynajmniej sugeruje producent. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Siema z rana 😉 Po podlaniu wczoraj nawozem, u największej rośliny ładnie się główny szczyt "otworzył", szkoda tylko że boczne szczyty wolno rosną. Dzisiaj postaram się zrobić lst.

0d197880-0cc4-45b0-a5c5-3d280fe0c965.jpeg

055af3a8-bbaa-4ce4-bcc7-1fc9bcc0e6d8.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Jeszcze pytanko. Czy przy lst mogę "ciachnąć" kilka listków, aby doświetlić dolne partie? Poniżej wstawiam zdjęcie, w którym miejscu chcę listka uciąć.

ciach.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@michov115 nie mają światła to rosną wolno, po lst powinny ruszyc. 👍🏻 Wiesz jak je zrobić?

No i one chyba lada moment zaczną kwitnąć czy już zaczęły? 

Nie ma potrzeby nic obcinać, liście są potrzebne roślince aby zamieniać światło w energię, to dzięki nim rośnie. Jak bardzo będzie przeszkadzał ten liść to go odegnij na bok i przywiąż czymś np do doniczki, szkoda ucinać bo za dużo ich nie ma. 

Edytowane przez Lady Green

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Z tego co wiem, lst polega na tym aby główny szczyt zglebować jak najbliżej ziemi i odsłonić boczne szczyty. Jeszcze chyba nie kwitną - nie mają włosków, ani silnego zapachu (mam w boxie Ona block pro i może on tak maskuje zapach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@michov115 w Twoim przypadku nawet wykrzywienie o 45° w bok będzie ok, lepsze niż nic choć idealnie by było 90°. Z wszystkimi tak zrób. 

Ja w sumie nie czuje się na tyle kompetentna aby Ci coś mądrego doradzić, może ktoś inny jeszcze pomoże. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczyt do gleby, odrosty na boki. Światło ma walić w odsłoniętą łodygę. Liście zostaw bo dużo ich tam nie ma. 

Ta duża to się złamie jak ja na glebę walniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@WBB Okey, ale czy i tak tą największą trochę zgiąć? I czy według Ciebie coś z tych roślin będzie?

Edytowane przez michov115

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, michov115 napisał:

@WBB Okey, ale czy i tak tą największą trochę zgiąć? I czy według Ciebie coś z tych roślin będzie?

Możesz. Wszystkie chwyty dozwolone.

Ja się nie podejmę oceny co z niej będzie. Coś tam będzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi