Skocz do zawartości
Gość

Critical x4. Box szafa 100x60x155. Oswietlenie Kingbrite 240W

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

@JarzynaSWDN no wlasnie problem w tym, ze juz sie tworza. Mialem zamowic ale jade po pracu do sklepu zeby miec cos na juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jak tylko włoski zaczynają się robić to jeszcze spoko, ważne żeby bobkow nie pryskać bo później to palisz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@JarzynaSWDN Jak rozumiem te włoski w paleniu pomijasz 🙃, jak dla siebie i nie ma tego dużo to pokombinuj z naturalnymi rzeczami tutaj szybka wyszperanka z netu:

Oprysk z mydła na przędziorki

Mydlany oprysk stworzysz z 2 łyżek mydła, 2 łyżek oleju i 4 litrów wody. Nanoś go na rośliny i powtarzaj co 4 do 7 dni - tak długo, aż szkodniki znikną.

Inna skuteczna receptura zakłada użycie 20 g mydła i 10 ml denaturatu, które należy rozpuścić w 1 litrze wody. Następnie spryskujesz roślinę i owijasz ją folią na co najmniej kilka dni.

Oprysk z cebuli i czosnku - naturalne zwalczanie przędziorków

Szkodniki te odstrasza zapach czosnku i cebuli. W dodatku bardzo łatwo przygotować z nich wyciąg. Pokrój ok. 12 g ząbków czosnku na drobne kawałki i zalej 0,5 l wody. Niech preparat naciągnie przez kilkanaście godzin. Potem wyjmij czosnek, dolej drugie tyle samo wody i pryskaj. Zrób tyle, żeby wystarczyło na dobowy oprysk, bo potem skuteczność maleje i trzeba przygotować nowy.

Nieco dłużej zajmuje praca nad wyciągiem z łusek cebuli. Mikstura z 40 g suchych łusek i 2 l wody musi naciągnąć przez 3 dni, za to nie trzeba jej rozcieńczać.

Oprysk z pieprzu cayenne

Prawdziwą bombą przeciwko przędziorkom jest preparat pieprzowy, który także stworzysz z kuchennych składników. Potrzebujesz łyżeczki pieprzu cayenne, kilku kropli płynu do naczyń i 4 litrów wody.

Chcesz dodać miksturze mocy? Dorzuć posiekaną drobno cebulę lub czosnek. Nie przesadź z ilością płynu - może być za mocny dla liści. Odstaw roztwór na około 8 h, żeby składniki się połączyły, a potem przecedź, żeby otrzymać klarowny roztwór.

Napary ziołowe na przędziorki - wrotycz i piołun

To dwa zioła znane ze swoich właściwości przeciwko szkodnikom - najważniejszą rolę odgrywa tujon, toksyczny składnik, szybko rozprawiający się z przędziorkami. Jak zrobić napar, który zakończy Twoje problemy? Potrzebujesz:

• 300 g kwiatów i liści wrotycza albo taką samą ilość liści piołunu
  • 10 l wrzącej wody

Całość wymieszaj i zostaw na 20 minut. Potem odcedź, ostudź i rozcieńcz wodą w proporcji 1:2. Spryskuj rośliny i obserwuj, jak odzyskują zdrowie.

Ja wiem, że to już dawno po karencji i tak dalej, ale karencja liczona jest dla spożywania produktów, a nie ich inhalacji i zgadzam się, że pewnie nie zaszkodzi, na handel nawet bym się nie zastanawiał, ale dla siebie? 

Edytowane przez Bubble

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Bubble nie nie pomijam ale na takie coś bym sie nie spinał i spryskał zanim wykształcą sie kwiaty, jak już się wykształca a problem dalej jest to wyjebał bym rośliny i zaczął od nowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale, umówmy się jest to chemia, ja bym już nie do końca jarał z komfortem,, ale akurat z przędziorkiem można przeżyć do końca tylko ważne, żeby ilośc pod kontrolą trzymać. 

Ale wywar z czosnku, przecieranie liści, i powinno być ok to po chuj tu karate ładować?

Jakby on tych roślin miał tam 30-50, albo 3 namioty obok siebie, żeby zajebać w zarodku, no to jasne, że nie ma ch... na Mariolkę bez chemii nie ma szans, ale przy 4 roślinach w szafie to można codziennie przetrzeć liście ręcznie nawet przez kilka-kilkanaście dni.  

Edytowane przez Bubble

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Bubble nie mam czasu na codzienna zabawe w mycie lisci😉 opryski juz kupione a wlasciwie dokupione bo znalazlem w szopie dwa preparaty + dokupilem jeden inny. Specjalnie wzialem bio na jadalne rosliny . Kiedys juz pryskalem w takim stadium i tutaj trzeba sobie odpowiedziec na pytanie czy chcemy to pozniej palic🙂 Mi to jakos specjalnie nie przeszkadza bo nie leje jakas ostra chemia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to najważniejsze, masz świadomość co palisz 😄 to trzymam kciuki za skuteczność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

I po oprysku🙂 smrod powodowal u mnie  odruchy wymiotne😂

Screenshot_20250107_184815_YCC365 Plus.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

@Lady Green dobre pytanie. Jest opcja, ze bylo w ziemi z automata, ktorego dostawilem przed swietami. Innej mozliwosci nie widze😅

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy warto dawać lampę do szafy na kiełkowanie zrobiłem taka z grzaniem i żeby wilgotność była wysoka ale nie wiem czy lampę matować czy lepiej do boxa po kiełkowaniu ?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@moonka Włożyłeś nagrzewnice, zrobiło się ciepło i sucho czyli sprzyjająco dla przedziorka no i sie rozwinęły. Pewnie byly w ziemii tej starej lub nowej. Nic tylko patrzec az u mnie sie pojawia 😅 chyba ogarnę sobie te roztocza za wczasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

@Boczelli nagrzewnica zrobila dobre warunki i wiem o tym😅. Pozostaje z nimi walczyc bo innej opcji nie mam🤷‍♂️ zlalem je od serca i mam nadzieje, ze to wystarczy. W weekend bedzie wiekszy ✂️✂️ wiec bede mial dobry podglad na sytuacje

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ziemię w pojemniku do mikrofalówki na parę minut przed użyciem i nie ma problemu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@JarzynaSWDN Ty, 100L ziemi w mikrofali? to ja już wole iść do @moonka te liście przecierać, niż później słuchać 🤣😂😇

Edytowane przez Bubble

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej roztocza kupić ? Zawieezasz i samo się dzieje bez pryskania i ingerencji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

@mateo z roztoczami jest taki problem, ze trzeba wiedziec na co je kupic. Nie mam pewnosci czy to przedziorek a oprysk dziala na rozne robactwa

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie zapomnij dodać że później te roztocza palisz, w usa ostatnio o tym głośno było, ludzie znajdowali robaki w temacie kupionym w dyspensariach okazało się że to robaki które używają to zabijania robali 

@Bubble możesz też do piekarnika na 200 stopni i pieczemy około godziny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi