Skocz do zawartości
FantastycznyPanLis

[0,12m2]Pierwsza roślinka [Auto 60 Grapefruit][mars ts600]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie, oto moja pierwsza uprawa liczę na powodzenie 😅

- Box 35x35x90

- MarsHydro ts600

- wentylator mieszający 15w

- wyciąg łazienkowy z filtrem 100m3/h

- ziemia biobizz light, nawozy biobizz biobloom, biogrow, topmax

- nawilżacz powietrza 30ml/h

Nasionko w ziemi wyszło 11.10.2024r

mineło 10 dni a roślinka wygląda następująco, jest to moje pierwsze podejście, jedynie to ją podlewam, w boxie temperatura 28stopni/40% wilgotności próbuje ją podbić ale nawilżacz średnio daje rade, a lampa dośc mocno nagrzewa czasami 30 stopni, nie wiem kiedy mam dać nawozy i jak je dawkować, jestem laikiem w tym temacie i liczyłbym na pomoc forumowiczów pozdro 

Chciałbym zrobić trening lst z uwagi na ograniczoną wysokość boxa

IMG_20241021_194532_919.jpg

IMG_20241021_194516_228.jpg

IMG_20241021_194508_227.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FantastycznyPanLis Powodzenia z uprawą !

ode mnie pare rzeczy, do tej ziemi ładuje się nawozy  około od 2-3 tyg jeśli widać zapotrzebowanie

co do wilgotności to wyjeb ten nawilżacz, kup coś lepszego, ew. na ten moment mozesz sprobowac mokry ręcznik rozwiesić w boxie, na tą powierzchnie myśle, ze bedzie sporo dawał.

Co do nawozów, podrzucam tabelkę chyba od kolegi z forum, nie pamiętam nazwy, jeśli będzie widać jakieś braki to mozesz powoli zaczynać od polowy dawek lać

co do temperatury, to na ile % masz lampe ustawioną?

Polecam przede wszystkim poczytać poradniki i inne fotorelacje ludzi na forum, znajdziesz tam mase cennych informacji

NAWOZY ITTD.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FantastycznyPanLis mokry ręcznik rozwieszony i moczony co jakis czas zalatwi kwestie wikgotnosci. Co do temperatury to proponuje dolozyc potrncjometr do lampy i zmniejszyć jej moc ewentualnie sprobowac ustawic wentylator na lampe. No i jeżeli to automat to lepiej było od razu w docelowej donicy zaczac. 

Za kilka dni bym ją przesadził do większej donicy i zaczął nawozić po okolo 2 tyg od przesadzenia 

Edytowane przez Boczelli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kornik @Boczelli

Lampa nie posiada funkcji ściemniania, szperałem w necie i znalazłem taki ściemniacz na wtyczkę, lecz ludzie w opiniach piszą że nie działa na żarówki LED po prostu zaczynają mrygać, więc chyba zostane przy 100% mocy, również wyczytałem że można uszkodzić lampę. obraz_2024-10-22_155329335.png.819ae4eb3c0b93e1b8b645ff01936421.png

Co do uprawy to wywaliłem ten nawilżacz, wstawiłem mokry ręcznik, wiatrak ustawiłem żeby wiał w lampę, na ten moment na wyłączonej lampie było 23 stopnie oraz 56% wilgotności, ręcznik wysechł namoczyłem go ponownie, oraz lampa o godzinie 13 się wyłączyła (chodzi od 19:00 do 13:00) 

Również przesadziłem rośline do docelowej doniczki 7l, i listki tak jakby oklapły, rootjuice również zamówiłem bedzie jutro i myśle czy jej nie podać na lepsze zakorzenienie się z nowym podłożem

IMG_20241022_155902_516.thumb.jpg.d7212f041cd87726d97f4db00a0a78a5.jpg

O godzinie 9 po przesadzeniu wyglądała tak (25 stopni, 56 wilgotnosci😞

IMG_20241022_094029_255.thumb.jpg.905e465e4774ad154b24516ae76a4679.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o dni podlewania to powinienem ja podlewać co 2/3 dni?

Jakaś ilość wody mogę lać? 200/300ml

Czy na oko żeby ziemia była mokra i zbita?

Jak dodaje rootjuice do tych 200 ml wody to podlewam tym nawozem a za 2/3 dni sama woda i tak w kratke? Raz nawóz raz woda?

Calmag powinienem zamówić?

Z nawozów które posiadam to biobiz biobloom biogrow topmax oraz rootjuice, nie mam mierników pH, czy powinienem jeszcze w coś się zaopatrzyć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, WymiataczMega napisał:

Dobrze jest mieć calmag w zanadrzu. Ja root juice daje co podlanie. Natomiast z podlewaniem musisz wyczuć temat i nie przelewać. Jak jest mokro i doniczka ciężka wtedy nie podlewać.

Ile rootjuice dajesz na 1l wody? 1ml nie będzie za mało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem już po podlaniu, z racji że to jej pierwsza dawka nawozu, dałem 2ml/litr wlałem aż 700ml bo wydawało mi się mało, po przesadzeniu jej do doniczki nie podlałem jej obficie, a ziemia po wlaniu tych 700ml na krawędziach dalej sucha, po wsadzeniu palca w rogu doniczki, ziemia zapadła się i wydaje się być tam sucho, jak sypałem tą ziemie to jej nie ugniatałem jakoś mocno, bardziej uklepałem.

No nic zobaczymy co będzie, teraz podleje ją za 2/3 dni i będę ją obserwował czy za dużo wody nie dostała.

IMG_20241023_160604_081.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22/10/2024 o 16:40, Boczelli napisał:

@FantastycznyPanLis kup sobie zwykly potencjometr za 10zl i powinien działać . Szukaj pod nazwa LED dimmer

Zamówiłem no i niestety tak jak myślałem, lampa się nie ściemnia tylko zaczyna mrygać, no nic z kolei moc wentylatora wyciągowego można regulować

z kolei zauważyłem inny problem, gdy lampa jest włączona temperatura w boxie jest na poziomie 28/29 stopni, a jak lampa jest wyłączona to wentylator wyciągowy wychładza ją do 22 stopni myślę że to stanowczo za mało, i zastanawiam się czy nie świecić na nią 24/0 bo teraz świece 18/6, może regulacja mocy wyciągu by coś dała, ale z kolei jak będzie lampa włączona a wentylator będzie wyciągał gorące powietrze za wolno, to usmażę roślinkę

Albo podłączyć na podwójnej kostce i lampe i wiatrak mieszający do timera aby wyłączały się w tym samym czasie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, WBB napisał:

@FantastycznyPanLis masz termometr wifi to masz jeszcze opcje kupienia gniazdka wifi za 30pln i możesz wtedy ten wentylator załączać wg temp albo czego tam jeszcze chcesz...

To gniazdo wifi akurat mam, i właśnie mam harmonogram ustawiony lampa włącza się 19 wyłącza 13, no i zauważyłem że jak jest wyłączona to jest te 22 stopni

10 minut temu, Adi_ejol napisał:

@FantastycznyPanLis nie przesadzałbym z określeniem „stanowczo za mało”, ja to 22/23 mam w dzień xD ale jak najbardziej możesz dążyć do perfekcji 

To mówisz żeby się tym nie przejmować? i niech będzie tak jak jest? Mi się zdaje że jak wchodzę po robocie i do niej zaglądam to ona jakaś taka dziwna oklapnięta, jakby smutna, a dostanie światła to chwila i już szczęśliwa 😄

IMG_20241024_170035_256.jpg

IMG_20241024_170020_193.jpg

13 DZIEŃ 

Edytowane przez FantastycznyPanLis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FantastycznyPanLis chodziło mi o to, że podłączając wentylator do takiego gniazdka możesz sterować oprócz godzin, temperatura przy jakiej ma się włączac, wyłączać.... 

Ale jak jest tak jak piszą to nie potrzebujesz kombinować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi