Skocz do zawartości
mateo

IMPERIUM x

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś podlewanie 3ml calmag na l 3ml grow zobaczymy wypływ jest

pH 6,9 do 7 

Ec 1800 +-

swiatlo 350w na 55 do 60cm

Pierwszy raz używam pute zym niby oczyszcza ziemie i rośliny szybciej wchłaniają może to tego wina

Edytowane przez mateo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawaj im normalnie azotu i się na razie nie martw kwitnieniem, one będą azotu dużo potrzebowały żeby się wyciągnąć 

A no i zapomniałem, zanim coś dasz to sprawdź ph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe przebarwienia🤔

17353913512873928910224317339775.jpg

Grow tydzień 8 

17353914745088706291677860756328.jpg

Chciał bym poprawić ich kondycję przed połączeniem ale już nie wiem co im dolega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomoże ktoś ?

Po kolejnym podlaniu nie jest lepiej mimo 

3ml na litr calmag

2ml na litr grow rośliną pojawiają się nowe plamy

Może za dużo clmaga

173545989028619018958585496177.jpg

1735459987453846762042534951232.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ju 2x pod rząd robiłem im podlanie na większe dawki i opryski z calmagu i jest coraz więcej przebarwien

Proponujesz lać 3ml na litr calmaga i grow? Czy większą dawkę 

Wcześniej robiłem im dawkę na tydzień i dzieliłem na 2 2 pon i piątek nawozy a w środę woda teraz co podlanie dostają grow i calmag 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą też być poblokowane skoro je karmisz a one dalej glodne. Ciezko powiedziec, tylko Ty wiesz co kiedy i ile im dawales. Na pewno warto sprawdzić ph I ec wypływu. Jeśli karmienie doglebowe nie działa to można walic opryski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pH wypływo jak wyżej 6.9 do 7 ec ok 1800

Na początku dawałem nawozów jak robiły się jasne ale nie było wypływu z dołu doniczki ok 1ml na litr , teraz już 3 raz podlewam z nawozami min 2x dawka na litr żeby nie przesadzić ostatnio tylko 3ml na litr i dalej słabo lepiej próbować płukac czy podlać 4ml na litr i zobaczyć co się stanie

Ogólnie ec wydaje mi się że jest wysokie ale przy 1800 powinny dać radę na takim późnym wegu

Edytowane przez mateo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zablokowane nie powinny rosnąć tak szybko a dalej rosną ładnie (tak mi się wydaje) co myslicie?

Również pH podawane i wypływu jest ok z blokiem jest większe pH i dużo większe ec ?

Edytowane przez mateo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W roztworze mam ok 6.5 z wypływu 6.9 -7  wszystkie doniczki już drugi raz sprawdzam 

Dam zdjęcie dziś bo przenoszę je do innego namiotu i będą bez światła przez chwile

Dziś zrobię im 5.8 do podlania  sama wodę?

Edytowane przez mateo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na twoim miejscu zbił ec odpływu jak najniżej i zaczął karmienie od nowa, jak tak im raz więcej tego raz tego dajesz to nie wiesz co one używają a co nie i powodujesz więcej problemów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staram się zwiększać od początku uprawy, wiem ile czego leje tylko teraz zacząłem od innych nawozów.  Zaczynałem od wody aż dostały ziemię grow ,przez tydzień nie podlewalem nawozami bo miały w ziemi po tygodniu zacząłem od 0,5ml na litr tylko grow po kolejnych tygodniach dałem im pierwszy raz calmag 1ml na litr i growplagron dawka 1ml na litr i to podzieliłem w stosunku tygodnia na pół czyli 2x 0,5ml na litr grow i calmag . Jedna zaczęła delikatnie zolnac to dałem jej więcej grow i calmaga reszta dostawała normalnie . I w wypływie też wszystko równo wychodzi i pH nie jest rozrzucone i ec czyli równo im dawałem. Ale spr podlać sama woda i zbić pH na poczatek

Chyba że to przez plagron pureezym podobno pomaga roślina szybciej przetrawić i nie gromadzą się sole tak w donicach i faktycznie są głodne😅😅🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przelaniu toslin pH 7 z wypływu a ec ok 1100

Nie dawałem żadnych nawozów zbiłem im pH do 6.5

Po takim zabiegu następne podlanie już z nawozami czy dalej bez?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy moje problemy mogą być z ich powodu

Zamówione roztocza będą miały co jeść 

2024-12-30-202928.png

17355884803176414800936513086576.jpg

17355888036647733186295767258597.jpg

Edytowane przez mateo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30/12/2024 o 12:38, mateo napisał:

Chyba że to przez plagron pureezym podobno pomaga roślina szybciej przetrawić i nie gromadzą się sole tak w donicach i faktycznie są głodne😅😅🤔

Ogólnie nie używałem,nie pracowałem z mineralnym nawozem. Ale tak działają enzymy. Je powinno używać się kilka razy na grow, nie za każdym czy co drugie podlanie. Szczerze nie wiem skąd ten stan roślin, najważniejsza jest sekwencja zdarzeń i wystąpienia problemów. Trochę nakreśliłeś. Po naturalnych zdjęciach widać, że jedzenie mają pod korek. 

JA widzę bloki na za wysokim pH jakie mogło by być na flo, i to w późniejszej fazie. Na tym etapie starałby się mieć w medium nie więcej niż 6.5. Na ppm w ogóle nie pracowałem (ec) to nie będę się wypowiadał. Ale nie robił bym płukanki medium. Jechałbym na wodzie, z 2-3 podlania, a później normalnie nawoził według schematu, zwracając uwagę na wypływ z pH najbardziej. 

Enzymy może rozpuściły i były pierwiastki bardziej dostępne, doszło do antagonizmów, a może to wina za wysokiego pH i bloków w przyswajaniu. Tego nie wiem. Wiem że albo jest nadwyżka molibdenu lub niedobór boru. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi