Avocem 0 Napisano 15 Października 2024 Zostały mi jakieś 2 tygodnie do zbiorów i przypętał się przędziorek (spryskiwałem roztworem z czosnku - od razu mówię, że szkoda czasu - zanim dotarł Dobroczynek Kalifornijski. Zawiesiłem dwie saszetki, bo krzak spory, no i g...no. Albo zawartość saszetek jest martwa albo leniwa, bo coraz większy problem z przędziorkiem). Przypomniałem sobie, że mam ozonator i myślałem, że znalazłem rozwiązanie, ale problem w tym, że część trichomów jest już mleczna i nie wiem czy ryzykować z tym ozonatorem, czy liczyć na to, że krzak wytrwa do zbiorów... Nie chcę stosować chemii. Czy jest tutaj jakiś chemik lub ktoś z doświadczeniem w zakresie ozonowania konopii w okresie kwitnienia i zechciałby się wypowiedzieć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 239 Napisano 15 Października 2024 @Avocem Ozon może utleniać żywice, co może zmniejszyć zawartość kannabinoidów i terpenów, a to bezpośrednio wpłynie na jakość plonu. Skoro już zauważyłeś mleczne trichomy, to ozonowanie może przyspieszyć ich degradację, co jest szczególnie ryzykowne na tym etapie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Avocem 0 Napisano 16 Października 2024 11 godzin temu, Kibic napisał: @Avocem Ozon może utleniać żywice, co może zmniejszyć zawartość kannabinoidów i terpenów, a to bezpośrednio wpłynie na jakość plonu. Skoro już zauważyłeś mleczne trichomy, to ozonowanie może przyspieszyć ich degradację, co jest szczególnie ryzykowne na tym etapie. Czytałem o tym, ale gdzieś wyczytałem również, że jeśli zrobi się to w małym stężeniu (które zabije tylko żywą materię), to może się udać. Pytanie czy już ktoś tak robił i może podzielić się swoim doświadczeniem? Rozumiem, że na teraz odradzasz? A jest sens odciąć te najbardziej zainfekowane gałązki i później pilnować na bieżąco pozostałych? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,787 Napisano 16 Października 2024 @Avocem skoro zostały ci 2 tygodnie do zbiorów to zostaw to już jak jest i zdezyfekuj wszystko porzadnie po uprawie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Avocem 0 Napisano 16 Października 2024 Godzinę temu, Boczelli napisał: @Avocem skoro zostały ci 2 tygodnie do zbiorów to zostaw to już jak jest i zdezyfekuj wszystko porzadnie po uprawie. Tak właśnie zrobię. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChybaTy 6 Napisano Piątek o 19:26 podpinam się do tematu, przędziorek zaatakował, spryskałem porządnie od góry i dołu olejem neem, posiadam także ozonator, 4ty tydzień wege, mogę wbijać z ozonatorem ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,460 Napisano Sobota o 00:24 4 godziny temu, ChybaTy napisał: mogę wbijać z ozonatorem ? nie wiem czy ktoś to praktykował w przypadku konopi, zrób test @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,555 Napisano Sobota o 07:46 (edytowane) @ChybaTy ozonowanie raczej nie pomoże na robaczki, ale pewności nie mam. 🤔 Wiem że Panowie jakiś oprysk zazwyczaj używają na przędziorki, karate spray czy coś w tym stylu. Wpisz w wyszykiwarkę na forum i poczytaj o tym. No i nadmiar ozonu (cokolwiek to oznacza) może powodować zahamowanie wzrostu roślin a nawet w skrajnych przypadkach być dla nich zabójcze. Roślinki jeszcze nie kwitną? Edytowane Sobota o 07:49 przez Lady Green 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 250 Napisano Sobota o 09:19 @Lady Green Pomoże napewno, może tylko przy okazji zabić rośliny :), generalnie temat mi nie do końca znany, ale podobno jest to skuteczne. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,787 Napisano Sobota o 09:29 Tak jest. Ozon zabija wszystko, dlatego może też zabic rosliny. Pisalem już to chyba w tym temacie wczesniej 🤔 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,555 Napisano Sobota o 09:46 @Cholender pisałeś o tym u mnie w fotorelacji po akcji z automatami i pleśnią, nie tutaj. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChybaTy 6 Napisano Sobota o 17:19 https://2fast4buds.com/pl/news/generatory-ozonu-dla-konopi-w-pomieszczeniach ciekawy materiał, zachęcam do przeczytania generalnie najlepiej chyba po robocie odpalić ozonator aby chodził, póki co kupiłem DR SCHIMMEL, leci z UK. Swoją drogą baaaardzo polecam ten wynalazek, ciężko dostępny w UE, praktycznie tylko wyspy, kilkukrotnie polecany. Testował ktoś? Przy pierwszej uprawie miałem także te niechciane osobniki, wówczas częstowałem je olejem NEEM, który także polecam, robi super robotę! Można dodać kilka kropel płynu do naczyń lub szare mydło. testowałem kilka opcji, długo z nimi walczyłem i sposób, który opisałem sprawdził się najlepiej w moim przypadku. dzięki za odzew i pomoc! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 250 Napisano Sobota o 18:08 (edytowane) Ja się zastanawiam nad lampą UV po uprawie włożyć na 24h timer nastawić, szczelnie box zamknąć i zdezynfekowane. A komfort jest bo boxy mamy światłoszczelne 😄 Edytowane Sobota o 18:09 przez Bubble @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,787 Napisano Sobota o 19:01 @ChybaTy z tym olejkiem neem to bym tak nie szalal bo jest mocno neurotoksyczny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChybaTy 6 Napisano Sobota o 19:57 przy poprzedniej robocie oprysk stosowany 5-6 krotnie, bardzo solidny i akurat bez problemów. @Cholender co byś polecił jako alternatywe? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cholender 3,787 Napisano Sobota o 20:15 @ChybaTy oj to zalezy od sytuacji. Jeśli chodzi o szkodniki to najlepiej po prostu zapobiegac 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cichy00711 7 Napisano Niedziela o 05:52 W dniu 24/01/2025 o 20:26, ChybaTy napisał: podpinam się do tematu, przędziorek zaatakował, spryskałem porządnie od góry i dołu olejem neem, posiadam także ozonator, 4ty tydzień wege, mogę wbijać z ozonatorem ? Użyj oleju NEEM . Kilka kropelek olejku neem plus mydło potasowe. Spryskaj dolistnie powinno pomóc... Większość tęgich łbów jest tu i odpisuje tylko dla statystyk. Nie pomogą Ci 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szamayo 645 Napisano Niedziela o 07:52 @cichy00711 myślę, że jak ktoś ma odpowiednią wiedzę, żeby udzielać rad to je udziela, a jeżeli nie ma to się nie wypowiada. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,555 Napisano Niedziela o 08:17 (edytowane) 2 godziny temu, cichy00711 napisał: Większość tęgich łbów jest tu i odpisuje tylko dla statystyk. Nie pomogą Ci Na forum jest lupka i można znaleźć odpowiedzi na swoje pytania bez konieczności powielania ich. Nie każdy ma na tyle cierpliwości aby się powtarzać po xx razy i co pare dni pisać to samo do kogoś innego. Szukanie nie boli. Jest jeszcze jeden istotny czynnik który ma na to wpływ - czas. Zawsze możesz podjąć się dyżuru tu na forum i to zmienić odpisując wszystkim na wszystko. Edytowane Niedziela o 08:33 przez Lady Green 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cichy00711 7 Napisano Niedziela o 08:34 @Lady Green zamiast mi odpisywać zajmij się odpisywaniem na pytania!!! 43 minuty temu, szamayo napisał: @cichy00711 myślę, że jak ktoś ma odpowiednią wiedzę, żeby udzielać rad to je udziela, a jeżeli nie ma to się nie wypowiada. Czyli nikt nie ma prócz mnie odpowiedniej wiedzy bo tylko ja odpowiedziałem chłopakowi co ma robić 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach