Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem przed zakupem

https://growrillahydroponics.com/de/spro-9-topf-hydroponisches-system

będzie to moje pierwsze podejście do Hydro.

Może polecacie inny system?

Dodatkowo kupuję namiot 70x70 i lampę 150w do roślin na klony.

https://marshydro.eu/products/mars-hydro-fc-1500-evo/

https://marshydro.eu/products/mars-hydro-70x70x160cm-grow-tent/

dodatkowo dla klonów coś takiego znalazłem

xbWQVFe.png

z jakiej firmy polecacie nawozy? jakie nawozy kupić?

czy te mierniki mi do Hydro mi wystarczą czy kupić coś jeszcze? Myślę nad miernikami stałego pomiaru aby zawsze były w zbiornikach bo te co mam to dostałem od ziomka pewnie mają parę lat ale funkcjonują bez zarzutu.

IMG_9260.jpg

Może znajdzie się na forum osoba która ma doświadczenie z Hydro i doradzi od a do z co kupić? interesuje mnie zestaw hydro + dla klonów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TaTTiTo ja już jakiś czasm lecę w hydro, ale systemy wilma, trochę prostrze i tańsze. Ja u siebie całkiem oddzieliłem weg od flo i w takim układnie drogie lapmy działaj tylko na flo, a na weg mam tańszy setup. Mam osobno inkubator, potem mały weg, wiekszy weg (ty są już w dopicach docelowych w keramzycie) i potem mam 5 zostawó 120/120 na flo.  ten sposób tnę 5 razy na dwa miesiące. 

Jaką masz wodę u siebie? ja mam podłą i żeby mieć stabilne pH i mocno nawozić misiałem przejść na odwróconą osmozę. 

W hydro jak dla mnie najlepsze nawozy to canna, shogun i advance (ten tylko z miękką wodą). Hesi też są podobno bardzo dobre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@doominik

Ok trochę za bardzo od razu wybiegłem w przyszłość z klonami, na początek system RDWC na 9 donic 19l, jak się przygotowuje wodę z pożywką? EC wydaje mi magią niezbyt rozumiem jak mam regulować EC poprzez nawozy? wydaje mi się to bardzo skomplikowane potrzebuje filmików żeby to zobaczyć i zrozumieć, a gdy EC jest zbyt wysokie wystarczy że dodam wody do zbiornika? czy jak to się robi, jeżeli dobrze rozumiem EC to poziom przewodności prądu a nawozy ją zasalają czyli jak mam w kranie EC 0,2 to muszę dodać jej nawozów startowych tak aby było EC np. 0,7, są jakieś widełki jakie EC trzymać rośliną? bo rozumiem że na tej zasadzie je karmie EC spada dostają papu do zbiornika tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osmoza to rodzaj filtracji wody tak? pisz proszę bardzo prosto moje pierwsze podejście 😄 w kranie mam ph 8.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TaTTiTo EC pokazuje ci stężenie soli w wodzie. Zmierz co masz w kranie. Jak rozrabiasz nawozy to dodajesz je do wody, nie mieszaj nigdy ich samych razem. Jak masz wysokie ec to tak, możesz dodać wody, ale wtedy też musisz ustawić od nowa pH. Nakjlepiej jest obserwować rośliny, będziesz widział czy za dużo, czy mało 

RO to taka filtracja na maxa-woda jest niemal jak destylowana

@Boczelli nietety czasu brakuje na relacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi