ToolFan 0 Napisano 3 Października Dzień dobry. Chcę mieć możliwość hodowania jednej rośliny w trakcie sezonu zimowego ale nie chcę inwestować w cały growbox. Mam plan żeby poprostu zainstalować roślinę w pomieszczeniu socjalnym w którym nie ma dostępu do światła słonecznego. I tu moje pytanie czy taka żarówka była by wystarczająca do hodowania dosłownie jednej rośliny? https://domowauprawa.pl/product-pol-2269-Zarowka-LED-18W-E27-na-uniwersalna.html Jeśli ta nie jest odpowiednia to jaką wybrać? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,304 Napisano 3 Października @ToolFan zamiast tej jednej kup 10 tych i bedzie git, zalezy tez na jaka powierzchnie maja swiecic https://www.action.com/pl-pl/p/3006428/zarowka-led-lsc/ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ToolFan 0 Napisano 3 Października (edytowane) No tak jak pisałem w poście wyżej. Powierzchnia jednej rośliny zakładam że będzie to mniej niż 1m2. Nie ukrywam że jedna żarówka była by dużo wygodniejsza. Z tego co czytałem to ma odpowiednie spektrum. Pytanie czy ta konkretna da radę do jednego kwiatka? Edytowane 3 Października przez ToolFan @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ToolFan 0 Napisano 4 Października W dniu 03/10/2024 o 12:40, ToolFan napisał: @Boczelli No tak jak pisałem w poście wyżej. Powierzchnia jednej rośliny zakładam że będzie to mniej niż 1m2. Nie ukrywam że jedna żarówka była by dużo wygodniejsza. Z tego co czytałem to ma odpowiednie spektrum. Pytanie czy ta konkretna da radę do jednego kwiatka? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,312 Napisano 4 Października @ToolFan ona jedna ma 18w? Mało. Na roślinę żeby miało to jakikolwiek sens, myślę że nie mniej jak 50w. Proponował bym co najmniej 4 takie żarówki. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ToolFan 0 Napisano 4 Października W dniu 03/10/2024 o 12:40, ToolFan napisał: @WymiataczMega Ok dzięki. A taka? Ta ma też spoko spektrum i 50W. Tylko coś podejrzanie tania.. https://zeed.pl/pl/p/ZAROWKA-LED-GROW-LIGHT-DO-UPRAWY-ROSLIN-50W-E27-FULL-SPECTRUM-BIALE-SWIATLO-/194 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,304 Napisano 4 Października (edytowane) @ToolFan Jasność: 1209 lumenów Za slaba. Musisz patrzeć na ilość lumenow w danej lampie/żarówce. Na dole forum masz kalkulator lumenow, oblicz sobie tam ile potrzebujesz i wtedy czegos szukaj Edytowane 4 Października przez Boczelli @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ToolFan 0 Napisano 4 Października @Boczelli Policzyłem to tym kalkulatorem. Powierzchnia 50x50cm = 0,25m2 co oznacza że otrzebuje 12500 lumenów. No to 1209 lumenów powinno starczyć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,304 Napisano 4 Października @ToolFan no nie bardzo😅 12500 lm to ponad 10 takich zarowek @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach