Lady Green 2,128 Napisano 12 Października (edytowane) @Boczelli qrcze, musze czegoś poszukać w domu z oznaczonym ph żeby sprawdzić... 🤔 wode chyba taką będę gdzieś miała w butelkach. @WymiataczMega proszków nie, tylko 2 płyny. 😅 Edytowane 12 Października przez Lady Green 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,313 Napisano 12 Października @Lady Green no to na tych płynach powinno być napisane ile maja ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 12 Października @Boczelli tak ale jak teraz któryś zużyje to potem nie będę miała do kalibracji. 🙄 Gdzie takie coś mogę dokupić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,313 Napisano 12 Października (edytowane) @Lady Green spokojnie dokupisz to na necie za jakies drobne, poszukaj u siebie "ph calibration liquid". https://www.growland.nl/Kalibreer-oplossing-pH-701-20ml?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwvKi4BhABEiwAH2gcwwyxeULz8DDZW_UCH_G2TBBoEQ5_1EoMXua-EIq8C0PF0lUmTq5GlxoCpQYQAvD_BwE Edytowane 12 Października przez Boczelli 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,320 Napisano 12 Października @Lady Green czyli chodziło mi o płyny 🫣 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 12 Października (edytowane) @Boczelli skoro można sobie dokupić to postanowiłam go jednak skalibrować. 👍 I mogę już oficjalnie ogłasić że @Boczelli nic nie popsułeś. 😉 No więc woda butelkowana którą podlewałam ostatnio ma 7.2, kranówka prosto z kranu nie odstana 7.8, z osuszacza też sprawdziłam z ciekawości, 8,4. W poniedziałek sprawdze ile ma odstana woda i wypływ z doniczki. Mam sprawdzic ph z nawozami i ewentualnie czymś obniżyć przed podlaniem do 6.5? Edytowane 12 Października przez Lady Green 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 355 Napisano 12 Października (edytowane) One stop grow shop w uk mogę polecić mają buffery za grosze https://www.onestopgrowshop.co.uk/search?type=product&q=ph+buffer+ Jak kalibracja jest 2 stopniowa to będziesz potrzebować ph buffer 7 i ph buffer 4 Do obniżenia ph wody ocet albo kwasek cytrynowy ale lepiej po prostu użyć ph up i down od biobizz są bardziej stabilne i ph nie driftuje, a kosztują grosze Edytowane 12 Października przez JarzynaSWDN 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
divi0000 61 Napisano 13 Października Ja, przy każdym podlaniu sprawdzam pH wody, po dodaniu nawozów, nawozy bio bizz'a zbijają mi pH wody kranowej, odstanej, z 7.6 do 6.5, ale i tak staram się różne pH pożywki podawać od 6.1 do 7.0 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 13 Października (edytowane) Musze Wam się do czegoś przyznać... Ta miniaturka która ma najgorsze listki dostała 2x pić z małej 0,5 litrowej butelki, wczoraj ktoś znowu kupił kilka zgrzewek tej samej no i jak byk pisze na nich mineral water. 🤦♀️ Także wodę źródlaną dostawały (w 1,5l blutelkach) a jak mi ciut brakło (zazwyczaj dla tej najmniejszej) to nie otwierałam kolejnej 1,5 litrowej tylko lałam z półlitrowych, tym dużym też zdarzyło mi się czasem dolać trochę tej wody z małej butelki jak mi brakło... Myślicie że to przez tą wodę takie się zrobiły? W sensie te problemy z calmag? No bo te rdzawe plamki na roślinach to pojawiają się wydaje mi się wprost proporcjonalnie do ilości wypitej przez nie tej wody. 🙄 No nic, trudno, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, na przyszłość będę wiedzieć i zwracać na to uwagę. Edytowane 13 Października przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 13 Października 3 tygodnie flo. Pierwsze zdjecie przed, drugie po fryzjerze. Od góry też ciut przerzedziłam... W trakcie prac 4 5 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 268 Napisano 14 Października (edytowane) Podlewaj pk jakimś. Czy tam bloombastikiem Edytowane 14 Października przez Wladimir 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 14 Października (edytowane) Tak się namierzyłam tego ph, naustawiałam i nacudowałam że wiem że nic nie wiem i będę musiała to powtórzyć przy kolejnym podlewaniu. 🙈 Tzn powtórzyć, ale inaczej. 😉 Ph wody z nawozami przed podlaniem roślin obniżałam biobloomem, działa 👍🏻 ale nie wiem ile go zużyłam... chyba za dużo bo mało zostało, z gwinta lałam. 🤦♀️ Ogólnie wydaje mi się że wlewałam (średno 🙈) ph 6.8 i mniej więcej takie samo wypływało. 🤷♀️ Edytowane 14 Października przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 355 Napisano 14 Października 6 minutes ago, Lady Green said: Tak się namierzyłam tego ph, naustawiałam i nacudowałam że wiem że nic nie wiem i będę musiała to powtórzyć przy kolejnym podlewaniu. 🙈 Tzn powtórzyć, ale inaczej. 😉 Ph wody z nawozami przed podlaniem roślin obniżałam biobloomem, działa 👍🏻 ale nie wiem ile go zużyłam... chyba za dużo bo mało zostało, z gwinta lałam. 🤦♀️ Ogólnie wydaje mi się że wlewałam (średno 🙈) ph 6.8 i mniej więcej takie samo wypływało. 🤷♀️ LOL 😂 to teraz tylko czekać czy zdechną czy nie, to co ty nie masz octu w domu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 14 Października @JarzynaSWDN nie zdechną, zuch dziewczyny są. 👍🏻😉 Aż tyle nie dostały aby je to miało uśmiercić, mam nadzieję. 😊 A ocet mam, nawet kilka różnych ale w kuchni, a ja w pokoju piętro wyżej byłam. 🙈 No i do odżywek ocet? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 355 Napisano 14 Października No do odżywek a do czego? 🫣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 14 Października (edytowane) @JarzynaSWDN do wody bez odżywek? 🙄 Nie znam się, wolałam nie ryzykować... 🙈😂 Edytowane 14 Października przez Lady Green 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 16 Października Automaty 7 tygodni, kwitną od 3,5. Dziś ph obniżyłam octem do 6.5, wypływu nie sprawdziłam bo nic nie wypłynęło a nie miałam czasu aby dorabiać więcej. Odpuściłam im tez tym razem bioblooma. 4 2 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 18 Października Od jakiegoś czasu mam na ziemi w automatach biały nalot, to źle czy dobrze? 🤔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boogie 88 Napisano 18 Października Już teraz idą, ale przeglądając fr, gdzieś na pewnym etapie sie przyblokowały i troche wyhamowały swój wzrost, nie mniej coś tam będzie 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,389 Napisano 18 Października @Lady Green rowniez mam taki nalot na ziemi ale tylko w rogach bo tam rzadko dociera woda 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach