doominik 933 Napisano 21 Września 2019 Witam Dziś wsadziłem 10 nasionek Vertigo od Paradise seeds-VERTIGO Nasionka wsadziłem w kostki z waty mineralnej i zalałem wodą. Teraz są przykryte prewizorycznym "inkubatorem" zrobionym z kartonu wyklejonego od środka folią aluminiową i zamontowanym panelem led z amazona. Jest chiński panel małej mocy inadaje się najwyżej na pierwszy tydzień życia roślinki. Docelowo roślinki trafią do boxa 200/200/100cm do hydroponiki (keramzyt), pod lampy mars hydro ts 2000w. Boxa złoże do końca przyszłego tygodnia i wtedy napiszę o nim troszkę wiecej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 22 Września 2019 @doominik o zapowiada się ciekawie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 22 Września 2019 (edytowane) czekamy i oglądamy Edytowane 22 Września 2019 przez Andi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 25 Września 2019 Mały update: Dzień 4: 7 z 10 już wyszło, pozostałe mają pęknięte skorupki. Polałem je jeszcze wodą i może jeszcze wyjdą. Czy takie maleństwa podlewa się czystą wodą, czy już rozrabiać nawozy? mam taki zestaw: Zacząłem składać box i jest realu jest większy niż sobie wyobrażałem. Wentylacja jest z regulacją i mam do tego jeszcze termostat @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Września 2019 @doominik nie podlewaj ich jeszcze nawozami bo jeszcze je spalisz, ile ta paczka ci ważyła z boksem ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 25 Września 2019 @Tester dokładnie nie pamiętam, ale coś koło 6-8kg-sam box 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Września 2019 (edytowane) Update: Dzień 6. 9 z 10 nasionek ma już listki? Edytowane 28 Września 2019 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dekiel 5 Napisano 28 Września 2019 @doominik trochę się wyciągają lampę może obniż @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 28 Września 2019 też mi się tak wydaje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Września 2019 (edytowane) @Dekiel one tak po ostatniej nocy się wyciągneły. Przysnąłem troche i 5 godziny dłużej włączyłem im światło. Dziś odpalam timer? a jak mi się uda, to do wieczora będę miał już ogarnięty cały box Edytowane 28 Września 2019 przez doominik 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Września 2019 (edytowane) Małe już w boksie pod docelową lampą. Wg tego, co podaje producent lampa jest 90cm nad nimi? Edytowane 28 Września 2019 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skoczek 1 Napisano 28 Września 2019 @doominik ucze siętrochę o hydro twoje roślinki są w kostkach z wełny mineralnej? te koszyczki kupiłes? a w doniczkach masz sam keramzyt? ile idzie do tego zestawu litrów roztworu ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Września 2019 (edytowane) 18 minutes ago, Skoczek said: @doominik ucze siętrochę o hydro twoje roślinki są w kostkach z wełny mineralnej? te koszyczki kupiłes? a w doniczkach masz sam keramzyt? ile idzie do tego zestawu litrów roztworu ? No ja też się ucze? nasionka wsadziłem z kostki z wełny-kupiłem (na ebay) takie w plastrach, bo są bardzo wygodne. Mają gotowe dziurki na nasionka. Calość polałęm wodą i 3 dni później pokazały się pierwsze listki. W doniczkach jest keramzyt różnej gradacji (trzeba go najpierw dobrze wypłukać z pyłu, żeby potem nie zapychało nam się nawadnianie). Moje doniczki mają po 18l. Wanna pod doniczkami ma pojemność 180l, ale oczywiście nie napełnia jej się po brzegi-myślę, że 100l wystarczy Generalnie wszystko kupuję na ebay lub amazon. Edytowane 28 Września 2019 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skoczek 1 Napisano 28 Września 2019 @doominik ale w tych koszyczkach białych wsadzasz roślinki do docelowych doniczek? i w tym keramzycie jak mają korzenie rosnąć jak tam roztwór wodny jest rozprowadzany ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Września 2019 @Skoczek Kostki z wełny przełożyłem do tych koszyczków i zasypałem keramzytem. Keramzyt jest porowaty i wodę (ze wszystkimi nawozami). Na razie te roślinki jeszcze nie przerosły przez te kostki z wełny, ale to kwestia może 2 dni. Jak korzenie zaczną przerastać przez keramzyt, to wsadzę je w tych koszykach w te duże donice i odpalam pompę nawadniającą. Cały system działa tak, że na dole jest wanna, do której nalewa się wodę i dodaje nawozy. Tą wodę pompka pompuje do każdej doniczki w za pomocą wężyków. Czasy nawadniania ustala zależą od podłoża (keramzyt najczęściej, bo nie trzyma wody zbyt długo, ale np. kokos już można raz dziennie czy nawet rzadziej), temperatury i wilgotności. Ja zacznę od dwóch cykli na dobę-każdy po 15minut, bo nie mam timera, który ogarniałby krótsze cykle. Mój system to gotowiec, ale można coś takiego złożyć samemu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Września 2019 Box już gotowy? Planuje jeszcze zrobić wyciszenie wentylacji? 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 28 Września 2019 @doominik ciekawe ile pęknie gietów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 28 Września 2019 @Tester Sam jestem ciekaw. Liczę na 50g+ z krzaka. P.S. jeden się nie rozwinął, wiec mam 8, po jednym na doniczkę. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 29 Września 2019 I jak sprawuja Ci sie te panele ? Ogarniasz temperature ? Pytam bo podobno mocno sie nagrzewaja. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 29 Września 2019 @CheMsKuN Póki co, włączony jest jeden panel i tak, nagrzewa się cała ta obudowa, ale bez porównania do hps'ów. Na razie nie mam problemu z temperaturą. Nawet wentylacja jest wyłączona, tylko uchylam trochę boks z jednej strony i mam w tej chwili 25'C, gdzie w pokoju jest 21'C. Za kilka dni przesadzę te roślinki na swoje miejsca i odpalę drugi panel to zobaczymy czy wentylacja to ogarnie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach