mirecki 755 Napisano 15 Sierpnia Siemanko wszystkim. W tym roku odpuściłem mj z racji braku czasu ale jak kiedyś wspominałem o grzybkach, tak też i zrobiłem. Doświadczenia nie mam i bazuję na wiedzy z internetu, wszelkie wskazówki mile widziane. Boxa zalałem wodą i odstawiłem na ok 16-17h po czym wylałem wodę z niego. Następnie do baga nalelem ok 200-220 ml wody, zawinąłem ok 2-3 razy worek i spiąłem klipsem. Całość jest teraz w szafie i jak mówi producent "niech dzieją się czary" Pozdro wszystkim groowerom 😃 2 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,313 Napisano 15 Sierpnia Będzie obserwowane 🧐 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 23 Sierpnia @mirecki i jak tam? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 1 Września Update :D minęły 2,5 tygodnia od startu. Dzisiaj prezentują się wyśmienicie. Poprawiłem baga, żeby miały więcej miejsca i niech rosną ile chcą ;D Mam za 1,5 tygodnia wyjazd, myślę że się wyrobię w tym czasie ze zbiorem ale nie wysuszę ich już chyba. Zamrozić mogę i później odmrozić i wysuszyć? 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 2 Września @mirecki Tak, grzyby halucynogenne można zamrozić, ale istnieje kilka istotnych czynników, które należy wziąć pod uwagę, jeśli chcesz zachować ich właściwości psychoaktywne. Co warto wiedzieć przed zamrożeniem grzybów halucynogennych: Zachowanie właściwości aktywnych związków: Główny psychoaktywny związek w grzybach halucynogennych, psylocybina, jest dość stabilny w niższych temperaturach, ale psylocyna, inny kluczowy związek psychoaktywny, jest bardziej wrażliwa na utlenianie i działanie ciepła. Zamrażanie grzybów może pomóc w zachowaniu psylocybiny, ale może prowadzić do degradacji psylocyny, zwłaszcza jeśli proces odmrażania jest zbyt szybki lub nieostrożny. Sposób zamrażania: Jeśli zdecydujesz się zamrozić grzyby, najlepiej jest to zrobić, używając zamrażarki z funkcją szybkiego zamrażania, aby zminimalizować czas, w którym grzyby są narażone na działanie temperatury wyższej niż 0°C. Warto również umieścić grzyby w szczelnym pojemniku lub torebce próżniowej, aby zminimalizować dostęp tlenu, który może powodować utlenianie i degradację aktywnych składników. Odmrażanie i suszenie: Po zamrożeniu grzybów należy je odmrażać powoli, najlepiej w lodówce, aby zminimalizować utratę wilgoci i zminimalizować potencjalną degradację psylocyny. Suszenie grzybów po odmrożeniu może być trudniejsze, ponieważ woda z wnętrza grzybów może sprawić, że staną się one bardziej miękkie i podatne na pleśń lub inne zanieczyszczenia. Dlatego warto jest użyć suszarki do żywności lub piekarnika w bardzo niskiej temperaturze, aby przyspieszyć ten proces. Potencjalne ryzyko: Zamrażanie i odmrażanie grzybów może wpłynąć na ich teksturę, smak, a nawet skuteczność. Ponadto, jeśli grzyby nie są odpowiednio suszone po odmrożeniu, mogą stać się podatne na pleśń, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia. dobrze mówię mistrzu @JarzynaSWDN 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 355 Napisano 2 Września (edytowane) Tak, świeżych w zwykłej zamrażarce lepiej nie zamrażać, bo po odmrożeniu zrobią sie czarne i będą się rozpadać, zamrażarki domowe nie mają głębokiego zamrażania produkty trzymane długo dalej mogą się popsuć, najlepiej jest je wysuszyć i zamrozić, a jeszcze lepiej jest je wysuszyć i trzymać w słoiku z uszczelką pod nakrętką i saszetkami do wilgoci, mniej więcej jak curing zioła, jak paruje słoik to są za mokre i trzeba suszyć dalej, ja takie grzyby suche w słoiku trzymam w ciemnym miejscu, jedne mam z tamtego roku i są dalej dobre, jadłem je 2 tygodnie temu, najlepiej jest sie pozbyć wilgoci i wtedy masz pewność że się nie popsują, trzymać w szczelym pojemniku bo tlen utleniania substancje aktywne i grzyby robią się niebieskie/atramentowe @mirecki otwieraj częściej tą torebkę, albo postaw ją w miejscu gdzie jest ruch powietrza to nie będą sie wyciągać jak glizdy, na Ile wyjeżdżasz? Jeżeli na kilka dni to wsadź w foliową torbę i do lodówki, i wysusz po powrocie, ale one za max 2 dni będą gotowe do ścinki, jak tylko kapelusz się otworzy i widać błonę to kosić, ja swoje scinam dziś wieczorem a wczoraj jeszcze rosły Nie wiem jak z angielskim u was ale chat gpt tłumaczy bardzo dobrze, ja korzystam z tej książki, zrobiłem ci zdjęcia do poczytania 🙏 Edytowane 2 Września przez JarzynaSWDN Nie papierową torbę, tylko foliową 🫣 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 3 Września @JarzynaSWDN @Kibic dziękuję za wiedzę. Na pewno skorzystam z Waszych rad. Zaraz rzucę okiem na to co tam się dzieje. Wyjazd mam za 8 dni to do tego czasu się wyrobię (teraz już wiem ;D). Mam suszarkę do grzybów więc na spokojnie sobie je wysuszę. Plony zbiorę a reszta do lodówki i start po powrocie. Zaraz update zrobię ;D Ale kurcze teraz taka piękna pogoda że aż żałuję, że nie mam teraz roślinek ;/ tęsknię za tym zapachem i ich wielkością. Pozdro dla wszystkich rolników. Niech topy puchną i zdala od plechy a krzaki niech wam rosną na 3m ;D 2 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 355 Napisano 3 Września Ładnie, ładnie, ja bym to dzisiaj już kosił, do jutra się otworzą i wypadną zarodniki, jak tylko się tak stanie to grzyby zaczynają umierać, większe już nie urosną, ładny harvest, będzie przynajmniej z 70- 80 gram mokrych 👌 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 3 Września @JarzynaSWDN też się zastanawiałem nad tym. Dawać od razu w suszarkę do grzybów? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 355 Napisano 3 Września A ten grow kit zrób jeszcze raz tak jak zrobiłeś kiedy go dostałeś, i jak wracasz w przeciągu 2 tygodni to wrócisz do świeżych grzybów Tak susz od razu, one dalej żyją i się otworzą nawet jak je zetniesz i zostawisz, ja swoje susze w 45 do 50 stopni, przez 12 do 15 godzin, a potem w słoiku z saszetkami od wilgoci trzymam, jak masz saszetki to wysusz je z grzybami, temperatura nie ma wpływu na i potencje, ale jak za gorąco to się twarde i gorzkie zrobią 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 3 Września @JarzynaSWDN polecasz ciąć czy wykręcać ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 355 Napisano 3 Września Wykręcać tak żeby nie zostawało nic na substracie, nie zostaw żadnego grzyba nawet jak wyrósł, z boku pojemnika przy ścianie, załóż rękawiczki żeby bakterii z rąk nie przenieść 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 4 Września Grzyby już wysuszone i gotowe, tu fota świeżo ze zbiorów. Ten mech taki jest chyba ok prawda? Groowbag jest ok? Pytam o te naloty "zgnilizny", że się tak wyrażę. @JarzynaSWDN Wieczorem dam fotkę już w słoikach moich grzybków, muszę kupić sobie lepszą suszarkę bo coś czuję, że częściej będę miał styczność z tymi okazami ;D 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 355 Napisano 4 Września Mech i grzyby jadalne ten niebieski nalot oznacza że grzyby mają w sobie psylocybine która się oksyduje, tak jak jabłka jak je zgnieciesz to robią sie brązowe, sprawdź te grzyby jutro i zobacz czy z środka nie wyszła wilgoć, czasami są suche z wierzchu a w środku jeszcze wilgotne, ja dlatego swoje kroje w pół przed suszeniem 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 4 Września @JarzynaSWDN dzięki mistrzu za informację 😃 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 14 Października @JarzynaSWDN co to i czemu taki kolor dziwny? Wiem, żeby je już suszyć ale domownicy mi suszarkę zakosili więc jutro akcje robię. Ale kolor tych małych grzybów jakiś dziwny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 355 Napisano 14 Października Ja już bym tego nie suszył 🫣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach