LechKomórczak 14 Napisano 3 Czerwca Witam, dziś na zewnątrz powędrowały te roślinki. Start miały 30 maja. Critical będzie w dużym pojemniku wypełnionym ziemią uniwersalną i kwiatową(łącznie 60l ziemi) a Speed ma też takie podłoże lecz wokół ma już naturalne warunki. Wybrałem automaty bo chyba na początek wydają się najłatwiejsze. Najbliższe dni zapowiadają się słonecznie więc liczę że dobrze się przyjmą na zewnątrz i będą ładnie się rozwijać. Z nawozów to planuję za jakiś czas azofoske i inne ogólnodostępne odżywki. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie od bardziej doświadczonych zielarzy:) 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,397 Napisano 3 Czerwca @LechKomórczak zabezpiecz przed ślimakami i podlewaj bo możesz przesuszyć 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 4 Czerwca Wczorajsze zdjęcia były robione po wsadzeniu tuż przed podlaniem. Nie chcę też przesadzić z tym bo ziemia była dość wilgotna. Dziś był pierwszy dzień bez deszczu. Miało być pochmurnie ale wyszło nawet słońce i roślinki ładnie się przyjęły. Pierwsza doba na zewnątrz za nimi. Mam nadzieje że nie przesadziłem z tym preparatem. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,107 Napisano 4 Czerwca @LechKomórczak jeszcze za malo go dales @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 4 Czerwca @Boczelli to jutro poprawię. Ogólnie to nie widziałem w bezpośrednim sąsiedztwie żadnych ślimaków ale lepiej zapobiegać. @Tester dzięki za rady, podleję jutro trochę Ogólnie to kiedy dawać jakieś nawozy do kupnej ziemi? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,397 Napisano 4 Czerwca @LechKomórczak za jakiś czas zależy, outdoor trochę inaczej wygląda deszcz może wypłukiwać glebę z pierwiastków @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 5 Czerwca Mam nasionka z tego sklepu i zadowolony jestem, tylko jedno z siedmiu obumarło po wykiełkowaniu. Powodzonka! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 6 Czerwca Z dnia na dzień widać jak się rozwijają. Na razie sam ich nie podlewam bo trochę padało i ziemia jest wilgotna @Nefryt dzięki, oby twoja plantacja też się dobrze rozwijała 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 10 Czerwca Dzisiejsze fotki. Ze speedem coś się dzieje, jakieś żółte plamki. Czy to od wilgoci? W sobotę podlałem a w nocy jeszcze troszkę popadało. Temperatury w ciągu ostatnich dni nie przekraczały 25 stopni. Na razie żadnego nawozu jeszcze nie dawałem ale w pogotowiu jest już azofoska. Na drugiej fotce critical. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 10 Czerwca Jeszcze za wcześnie żeby je nawozić. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 14 Czerwca Dzisiejsza aktualizacja, dostają na razie czystą wodę. Critical ładnie rośnie, speed trochę gorzej. 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 20 Czerwca Ostatnio trochę popadało, dziś słońce i idą do góry. Dostały dziś trochę azofoski. Na criticalu wychodzą jakieś białe plamki na liściach. Speed się trochę poprawił. Już byłby pewnie RIP ale niebieska posypką wykończyła kilka ślimaków. Speed stracił też swoje pierwsze listki, nie wiem czemu tak nagle zżółkły, tylko te dwa małe. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 2 Lipca Trochę podrosły od ostatniego wpisu. Te plamki na liściach zgaduje że były od deszczu bo co wizytę było widać progres, dostały drugą dawkę azofoski wczoraj a później deszczu. Czy na criticalu można jeszcze zastosować lst czy już za późno? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 2 Lipca Chodzi o tę mniejszą? Jak tak to jak najbardziej. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 2 Lipca @WymiataczMega u góry critical a poniżej speed Ktoś mógłby ocenić jak one wyglądają i się rozwijają? Idzie mi dobrze czy coś muszę poprawić w swoim działaniu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 15 Lipca Czyżby speed już zaczął kwitnąć? Critical cały czas rośnie Dziś dostały azot ale skoro tamta kwitnie chyba trzeba już jej zmienić pokarm? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,397 Napisano 15 Lipca 3 godziny temu, LechKomórczak napisał: Czyżby speed już zaczął kwitnąć? tak 3 godziny temu, LechKomórczak napisał: Dziś dostały azot ale skoro tamta kwitnie chyba trzeba już jej zmienić pokarm? można ale nie wyglądają żeby potrzebowały @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 18 Lipca Critical Co się dzieje ze speedem? Zaczyna hermić czy to nic takiego? Dopiero dziś zauważyłem te kulki @Tester dałem delikatnie coś na kwitnienie. Kiedy zapowiada się ścinka bo nie wiem kiedy dać ostatni nawóz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,397 Napisano 19 Lipca 20 godzin temu, LechKomórczak napisał: Zaczyna hermić czy to nic takiego? to nie jajca 20 godzin temu, LechKomórczak napisał: Kiedy zapowiada się ścinka bo nie wiem kiedy dać ostatni nawóz dopiero co zaczeła kwitnąć 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LechKomórczak 14 Napisano 19 Lipca @Tester ok dzięki za odpowiedź A teraz jeszcze jedno pytanie, co mogę zrobić z nimi bo wyjeżdżam na kilka dni a nikt inny nie da im wody, a nie zapowiada się na deszcz. Wytrzymają 5 dni jak rano przed wyjazdem dam im po 2 butelki wody? A może więcej jej wlać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach