Otlees 27 Napisano 3 Czerwca Cześć, Niestety ale za późno wpadłem na pomysł prowadzenia fotorelacji i zaczynamy ją od 18 dnia. Sprzęt i dodatki: GrowBox: Secret Jardin 60x60x160 Lampa: MARS HYDRO TS600 100W Wentylator mieszający: 15W z dwustopniową regulacją Wentylator wyciągowy: Jakiś noname, przepustowość 130m3/h Filtr węglowy: Croco Filters 160-240m3/h Nawilżacz: chiński noname Tester podłoża Bioogród Miernik pH wody Comboinstruments C100 Podstawowy miernik temperatury i wilgotności Ziemia CANNA TERRA PROFESSIONAL 50L Doniczki 2x15l 2x~13l BioBizz Try-Pack Canna Trace Mix Biobizz CalMag Biobizz Bio pH + oraz - Nasiona to 1x Special Kush / 1x Special Queen / 1x Ananas / 1x Tropicana Cookies. Wszystko sezon. Na zdjęciu roślinki miały 10 dni. Wszystkie wyrosły praktycznie w tym samym czasie oprócz Ananasa, który potrzebował ponad jeden dzień więcej. Tak wygląda to dziś. Dzień 17 od wykiełkowania. Pierwsze obawy to lekko żółta barwa na brzegach liści wszystkich dziewczyn. I chyba wiem co jest przyczyną.. odstawiłem wodę z rozrobionym nawozem na kilka dni po czym podlałem roślinki.. Obserwować czy zrobić flush'a aby przepłukać ziemię? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,108 Napisano 3 Czerwca (edytowane) @Otlees miernik ph gleby juz pewnie nie dziala prawidlowo od ciaglego trzymania go w glebie. To samo nawozy nie lubia swiatla i ciepla. Jak rozrabiasz nawozy organiczne to musisz je w ciagu kilku godzin zużyć, wiec to moze byc przyczyna. Narazie obserwuj. Ogolnie ladnie rosna i dobrze wygladaja jak na 17dzien. Nie planujesz zadnego treningu? Bo juz ewidentnie pora Edytowane 3 Czerwca przez Boczelli @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Otlees 27 Napisano 3 Czerwca (edytowane) @Boczelli Nawozy opuściły growbox'a😋 Trening jaki został przeprowadzony to topping jednej roślinki (ta bliżej po prawej) oraz przyciąłem dolną partię liści. Pozostałe próbuję na LST lecz mam zbyt cienki drucik i roślinki sobie z nim radzą. Czekam aż przyjdzie paczka ze specjalnymi klipsami do LST + patyczki odginające do ziemi. Edytowane 3 Czerwca przez Otlees @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Otlees 27 Napisano 9 Czerwca (edytowane) Dzień 23. Lampa poszła w górę bo końcówki liści robiły się minimalnie popalone. Temperatura 24-27 stopni, wilgotność 50-65% Podlane dwa razy Canna Trace Mix. Do tego doszedł lekki fryzjer + LST klipsami i muszę przyznać, że efekt jest dobry. Mam problem z Special Kush'em bo rośnie najszybciej i pytanie - robić topping czy zostawić go już jaki jest i trenować go LST? Zastanawiam się, czy nie uciąć liści wiatrowych Ananasowi (lewy) i Tropicana Cookies (prawy) bo zasłaniają wszystko poniżej. A tak wygląda to w całości. Edytowane 9 Czerwca przez Otlees 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,108 Napisano 9 Czerwca @Otlees tnij 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Otlees 27 Napisano 9 Czerwca @Boczelli Tylko pytanie czy wszystkie czy tylko np jedno piętro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Otlees 27 Napisano 29 Czerwca (edytowane) Dawno nic nie wrzucałem więc szybka aktualizacja. Dzień 42. Światło przełączone 6 dni temu na 12/12. Wydaje mi się, że na dwóch roślinach są już oznaki kwitnienia (Special Kush i Ananas). Na dwie pozostałe nadal czekam (Special Queen i Tropicana Cookies). Na Special Kush (ten najwyższy) nie robiłem żadnych treningów aby sprawdzić różnicę pomiędzy roślinami trenowanymi i zwykłymi i.. żałuję tej decyzji. Jest o około15-20cm wyższa od pozostałych. Od dwóch tygodni zmagam się z zbyt wysoką wilgotnością, szczególnie dzień po podlaniu wilgotność 70-80%. Spróbuję zbić wilgotność dodatkowym mieszakiem i pochłaniaczami wilgoci. Tutaj zdjęcia szczytów roślinek, które według mnie kwitną. I mam problem z liśćmi. Od kilku dni liście z dolnych partii (nawet małe) żółkną i odpadają. Rozumiem ,że żółknięcie liści to normalna sprawa ale sporo już zgubiła. Edytowane 29 Czerwca przez Otlees 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Otlees 27 Napisano 1 Lipca Dzień 44. Problem z liśćmi się nasila. Sporo małych liści bardzo łatwo odpada od łodyg. Są bardzo słabe i zielono-żółte. Czy to przelanie? Podlałem dziś wszystkie po 300ml (oprócz Ananasa który ma z tym największy problem). 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 1 Lipca Te liście to tylko z dołu odpadają? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Otlees 27 Napisano 1 Lipca @WymiataczMegaTak, tylko z dołu. Pozostałe są niczego sobie. Na zdjęciu w poprzednim wpisie widać też "szczyt" który jest nieźle powykręcany. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Otlees 27 Napisano 7 Lipca Dzień 14 kwitnienia. Sytuacja z odpadającymi liśćmi się unormowała. Dwie roślinki pięknie zakwitły, dwie.. cóż trochę się wstydzą i idzie im to dużo wolniej.. Za to Kush (ten najwyższy) wciąż idzie w górę i obecnie ma jakieś 15 cm do lampy.. Już chyba nic go nie zatrzyma 😂 Jutro zwiększam dawkę Bloom'a oraz Top Max'a bo te 1.5 ml/l to praktycznie nic. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,397 Napisano 7 Lipca W dniu 01/07/2024 o 22:28, Otlees napisał: Tak, tylko z dołu. to normalne 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Otlees 27 Napisano 12 Lipca Roślinki rosną w oszałamiającym tempie. Pąki zaczynają się powiększać. Problem z wilgotnością nadal występuje. Pochłaniacze wilgoci bardzo słabo sobie radzą i wciąż utrzymuje się wysoka wilgotność (po nocy gdzie grow jest zamknięty sięga nawet 80-90%..) Czy osuszacz powietrza zrobi tu robotę? W pomieszczeniu mam około 60-70% wilgotności więc samo wietrzenie mało daje. No i pierwsza z lewej koleżanka ma widocznie jakiś problem.. Co jej może być? Podlewane co 2 dni po około 800ml (każda dostaje tyle samo). 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Regzaaa 144 Napisano 12 Lipca Jak często je podlewasz ile wody i jakie tam masz doniczki? Wygląda to na przelanie, lub zbyt wysoka temperatura w połączeniu z wysoką wilgotnością ci je mogła tak powyginać. A ok nie zauważyłem że 800ml na dwa dni, jakie masz tam doniczki? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,030 Napisano 12 Lipca 49 minut temu, Otlees napisał: Czy osuszacz powietrza zrobi tu robotę? Powinien zrobić. Ale nie taki za 100pln tylko od 400pln w zwyż... 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Otlees 27 Napisano 12 Lipca @Regzaaa Doniczki 15l. Temperatura obecnie waha się "w dzień" 25-27 stopni i nocą 23-24 więc możliwe. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Regzaaa 144 Napisano 12 Lipca @Otlees 800ml co 2 dni to przesusz ją porządnie z 3-4 dni po podlaniu, podaj jej 1.5L i podlewaj co 4-5dni jak będzie bardziej sucha. Przez takie częste podlewanie mogą ci korzenie pognić, lepiej jest roślinkę przesuszyć niż przelać. 800ml na takie kwiaty to grzech, plus pomoże ci to delikatnie z wilgotnością, bo częstsze podlewanie powoduje częstsze parowanie wody. Pamiętaj że gdy roślinka kwitnie najlepiej jest jej podawać 10% objętości doniczki w wodzie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 1,956 Napisano 12 Lipca 1 godzinę temu, Regzaaa napisał: 800ml na takie kwiaty to grzech Ty tak serio? W jakim sensie? Wg mnie ta z przodu z lewej ma za mało wody, nie za dużo. Ale ja się w sumie nie znam, tylko tak strzelam... 🙄 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Regzaaa 144 Napisano 12 Lipca @Lady Green 800ml co dwa dni na 15L doniczki to proszenie się o gnicie. Zakładam że to przelanie bo podlewanie co dwa dni mogło do tego doprowadzić. Bo i tak ze zdjęcia to niezbyt dobrze można ocenić czy przesuszona czy przelana. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 1,956 Napisano 12 Lipca @Regzaaa jeśli od początku żydzono im wody i nie nadążały tych kosmicznych ilości ml wypijać w 2 dni 😅 to może faktycznie tak być. Jednak mimo wszystko obstaje przy swoim. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach