tomek2706 1 Napisano 1 Maja Witam wszystkich. Mamy problem z momi roslinkami. Najpierw na jednej pojawily sie dwie dziurki, regularny ksztall. Myslalem ze moze przypalilem pryskajac woda ale dziurki zaczely przechodzic na nastepne liscie i nastepne rosliny. Teraz nie wiem czy wycinac liscie, bo dodatkowo pojawily sie na koncach lisci bialo zolte zacieki. Czy mozna ktos sie z tym spotkal i wie jak pomoc? Bede wdzieczny bo liscie sie dziurawia w zastraszajacym tempie Z gory dziekuje i pozdrawiam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,320 Napisano 1 Maja Wygląda na robotę jakiegoś robaka🤷 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ANGEL 15 Napisano 1 Maja Pytanie czy są one w boxie czy na zewnątrz? Ktoś sobie podjada twoje roślinki. Poszukaj czegoś na liściach lub pod nimi, w doniczce. Gdziekolwiek, najlepiej lupą jak nic nie widzisz. Kup lepa, opryski na szkodniki, ale najlepiej jakbyś jakiegoś przyczaił to by można było rozpoznać co to i kupić dobry preparat. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2706 1 Napisano 1 Maja Rosliny stoja w boxie. Roznioslo sie na wszystkie trzy rosliny. Pod lupa, pod lisciami na lisciach nic nie widac. Ok, sprobuje spryskac czyms na insekty. A myslicie ze dziurawe liscie zostawic czy wyciac? No i pytanie zadna choroba czy plesn nie ma oznak takich dziur na zdjeciach ? Dzieki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 1 Maja @tomek2706 nic nie wycinaj, nic jej nie jest, chyba nie widziałeś liści podziurawionych jeszcze na oucie, pewnie jakieś robale podgryzają, już jest trochę rozrośnięta więc jej nie zjedzą @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ANGEL 15 Napisano 1 Maja @tomek2706 Choroba może się objawiać dziurami, ale nie takimi jak tu, widać ewidentne podjadanie. Kup lepy do doniczek grosze kosztuje, a może jakiś koleżka się przyklei. Wtedy będzie można ocenić czym pryskać. Możesz kupić uniwersalny spray, tylko że lepiej wiedzieć z czym walczysz. I tak jak @Kibic napisał nic nie wycinaj, tylko zajmij się nimi bo jak mówisz że zaczęło się od 2 dziurek, a teraz masz to na wszystkich plantach to będzie tylko coraz gorzej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek2706 1 Napisano 1 Maja Dzieki wszystkom za odpowiedz. Sierota ze mnie bo nie dojrzalem jednego zzolknieto brazowego liscia( nawet juz dwoch ) ,wiec nie wiem czy to juz dwa problemy. Kupilem ponizszy preparat na gryzonie i insekty, nie wiem czy dobrze zrobilemw koncu jakas chemia. No i zamieszczam zdjecie tych nieszczesnych listkow, czy to jakies niedobory? Albo przelalem rosline? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 1 Maja @tomek2706 zdychają liście naturalnie tak ma być @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach