wojtas22 6 Napisano 24 Kwietnia Cześć. Od jakiegoś czasu jak zaczęła moja roślinka kwitnąć w growbox dostałem objawy alergii kichanie i żółta wydzielina z nosa. Growbox znajduje się obok mojej sypialni i drzwi nawet zakleiłem folią ale to nie pomaga. Zamówiłem rurę do wentylatora wyciągowy zeby przedłużyć i wywiesić za okno ale nie mam pewności czy pomoże bo dalej wydostaje się przez wlot pasywny i moje pytanie do was czy mogę zakryc wlot pasywny jeśli mam co2 w boxie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ANGEL 15 Napisano 24 Kwietnia Wlotów nie powinno się zasłaniać, nie chodzi o samo co2, a o wymianę całego powietrza i jednoczesne mieszanie go w boxie. Polecałabym ci albo zmniejszyć wlot by przy włączonym wentylatorze wyciągającym tak by box się "zasysał" wtedy masz pewność że powietrze z wlotu pasywnego jest tylko zasysane. Ew. możesz zmniejszyć wlot pasywny i podłączyć tam jakiś wentylator z zewnątrz, np. te komputerowe. wtedy masz 100% pewności że nic nie wylatuje. Tylko tu dochodzi kwestia tego czy box jest w 100% szczelny bo alergia jest ostrą szmatą jeżeli chodzi o pyłki/zapachy i nawet najmniejszy przelot może powodować kichanko😆 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 24 Kwietnia @wojtas22 no jak juz masz az takie jazdy to współczuję ci trymowania 😅 Do sypialni polecam kupic porzadny oczyszczac powietrza @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 24 Kwietnia @Boczelli a można podłączyć tą rurę z wyciągu do wlotu pasywnego ? Czy może lepiej za okno? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 24 Kwietnia @wojtas22 jak polaczysz wylot z wlotem to bedziesz mial obieg zamkniety, lepiej za okno @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 24 Kwietnia @Boczelli ok dzieki za odpowiedź 🙂 Mam nadzieję że chociaż troche będzie mniej czuc w mieszkaniu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 27 Kwietnia @Boczelli @ANGEL mam jeszcze pytanie bo okazało sie ze zamiast wentylatora wyciągającego mam wtłaczajacy powietrze z filtrem weglowym 🫣 co w takim wypadku powinienem zrobić żeby zminimalizować zapach wychodzący z pasywnego? Mogę podłączyć pod otwór pasywny rurę i tak samo wywalić za okno? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 27 Kwietnia (edytowane) @wojtas22 wystarczy obrocic wentylator 🤦♂️ Ma to wygladac jak na rysunku, nic wiecej nie potrzebujesz. Jako wlot wystarczy otwor pasywny bez zadnego wentylatora. Jako wylot wentylator z filtrem, nie ma czegos takiego jak wentylator wyciagajacy czy wtlaczajacy, jest po prostu wentylator. Zalezy z ktorej strony go zamontujesz bedzie zaciagal lub wypychal powietrze... Edytowane 27 Kwietnia przez Boczelli 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 27 Kwietnia @Boczelli Tylko jak ten wentylator chcę odwrócić to nie pasuje do wejścia w filtr weglowy chyba że mogłbym tylko przytknąć i poprostu owinąć szczelnie taśmą ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 27 Kwietnia @wojtas22 pokaz jakies foty @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 27 Kwietnia @Boczelli @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 27 Kwietnia @wojtas22 jak ci nie pasuje went do filtra to kup przejsciowke w jakims sklepie budowalnym, albo tymczasowo uszczelnij polaczenie tasma. A tak na dobra sprawe jak wystawiasz rure za okno to filtr nie jest ci potrzebny bo caly zapach bedzie wyrzucany za okno. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 27 Kwietnia @Boczelli ok w takim razie spróbuję uszczelnić i powinno wysysać powietrze z boxa. Druga sprawa czy napewno sam wlot pasywny wystarczy na dopływ świeżego powietrza ? Bo gdzieś czytałem że ktoś tak miał i była lipa i że lepiej zakupić jakiś wiatrak wtłaczajacy. @Boczelli tak ale wolę żeby ten filtr został na swoim miejscu bo jak zaczną wszystkie kwiaty kwitnac to zapach będzie napewno dość intensywny że może komuś za oknem przeszkadzać 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 27 Kwietnia @wojtas22 przyloz przy wlocie pasywnym od zewnatrz boxa zapalniczke, jak zasysa plomien to jest git. Oczywiście zrob to przy wlaczonym wyciagu i zamknietym boxie. Ja mam trochę wiekszego boxa od Ciebie i na lekko uchylonym wlocie pasywnym jest ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 27 Kwietnia @Boczelli ok zrobiłem i działa jak powinno ale zauważyłem że wilgotnosc bardzo szybko wzrasta i teraz nie wiem czy regulowac wyciągajacym czy mieszającym wiatrakiem bo mam tez opcje żeby mocniej wiało. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 27 Kwietnia @wojtas22 tym i tym@wojtas22 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 27 Kwietnia Ok dzięki. Już ustawione. A co do wlotu pasywnego to zrobić jakiś większy czy taki starczy ? Wstawiłem rurę metalową od szprycy do fugowania bo niczego innego nie znalazłem 😆 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,452 Napisano 27 Kwietnia @wojtas22 wlot pasywny masz obok, to co zakleiles tasma @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas22 6 Napisano 27 Kwietnia @Boczelli dobra to znaczy że tak to ma być? @Boczelli @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,535 Napisano 27 Kwietnia @wojtas22 ten wentylator wyciagowy mozesz od razu zmienic na cos lepszego. Mam dwa takie i podlaczone rownolegle nie byly w stanie ogarnac boxa 90x90. Jedyne co robily to kupe halasu bo ciagnac ledwo ciagnely😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach