nwordslayer 20 Napisano 11 Kwietnia Siemka, Dzisiaj rozpocząlem uprawe, udało mi się zasadzić dwie różne odmiany z RQS. Lampa MarsHydro 100W Namiot 50x50x120, VFKRAKOW Filtr i wyciąg zamontuje jak mi przyjdzie (więc pewnie w przyszłym tygodniu) Ziemia Plagron lightmix Ziemie wykonałem zgodnie z instrukcją BioTabsa (How to use the BioTabs Starter Pack! | BioTabs FAQs) Po posadzeniu zauważyłem dopiero, że jedna doniczka nie jest do końca dosypana. Co prawda są one 11l ale i tak wydaje mi się, że będe musiał później to zrobić. Podlałem je 1L z tej mieszanki. Podczas analizy różnych poradników na grupe nadal mam problem, odnośnie podlewania i jego częstotliwości. Jak cżesto powinienem podlewać i w ile ml wody? Otrzymałem również w gratisie taki preparat nie jestem pewny jak moge go wykorzystać dlatego prosiłbym o sprawdzenie czy w ogóle się nada. Wszystkie uwagi i propozycje mile widziane 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,100 Napisano 11 Kwietnia Wybrales troche za duze doniczki. 7litrow w zupelnosci by wystarczyly pod automaty. Podlewasz gdy widzisz, ze ziemia jest juz sucha. Wsadzasz palucha na okolo 2cm w ziemie i jesli jest sucho to znak, ze mozna podlewac. Co do ilosci to przez powiedzmy pierwszy tydzien lejesz minimalna ilosc wody zeby nie robic gnoju stopniowo zwiekszajac dawki w miare rozwoju rosliny. Nie napisze Ci ile powienienes dokladnie lac bo ja pierwsze 2 tyg leje "na oko tak zeby bylo dobrze"😅 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nwordslayer 20 Napisano 11 Kwietnia 6 minutes ago, moonka said: Wybrales troche za duze doniczki. 7litrow w zupelnosci by wystarczyly pod automaty. Podlewasz gdy widzisz, ze ziemia jest juz sucha. Wsadzasz palucha na okolo 2cm w ziemie i jesli jest sucho to znak, ze mozna podlewac. Co do ilosci to przez powiedzmy pierwszy tydzien lejesz minimalna ilosc wody zeby nie robic gnoju stopniowo zwiekszajac dawki w miare rozwoju rosliny. Nie napisze Ci ile powienienes dokladnie lac bo ja pierwsze 2 tyg leje "na oko tak zeby bylo dobrze"😅 Wiem wiem, mój błąd szczególnie, że są to kompakty, ale mam nadzieje że nie przeszkadza to jakoś bardzo. ok super czyli w myśl, że lepiej lekko przesuszyć niż przelać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,100 Napisano 11 Kwietnia (edytowane) @nwordslayer zdecydowanie lepiej lekko przesuszyc niz za bardzo podlac👍 z czasem bedziesz mial w glowie wyobrazenie jak duzy moze byc korzen w danym momencie rozwoju rosliny i ile powienienes lac wody. Dodatkow z czasem bedziesz widzial po roslinach czy po wilgotnosci w boxie czy juz czas podlewac. Ja na na etapie tak od 1/3 wega sugeruje sie wskazaniami wilgotnosci. Po podlaniu mam powiedzmy 65% i gdy stopniowo spada do okolic 45-50% wiem, ze robi sie susza i jutro rosliny moga byc juz oklapniete Edytowane 11 Kwietnia przez moonka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nwordslayer 20 Napisano 13 Kwietnia Pojawiły sie pierwsze problemy, dzisiaj patrząc na higrometr wskazywał od 28-30 stopni i 40-50% wilgotności. Wiem, że jest to zbyt mało jak moge w domowy sposób szybko zwiększyć wilgotność, oraz jaki tani nawilżacz wybrać (najlepiej usb lub do kontaktu) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,100 Napisano 13 Kwietnia @nwordslayer powies na jednej ze scianek boxa wilgotny recznik. U mnie podbijam w taki sposob z 50 do 65% 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nwordslayer 20 Napisano 13 Kwietnia 5 hours ago, moonka said: @nwordslayer powies na jednej ze scianek boxa wilgotny recznik. U mnie podbijam w taki sposob z 50 do 65% mega dobry patent, udało sie odrazu zwiekszyć z 52% do 80, dając tylko jeden wiekszy ręcznik i dużą miske z wodą @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,100 Napisano 13 Kwietnia @nwordslayer wystarczajacy gdy ma sie czas zeby regularnie moczyc recznik🙂 na przyszlosc mysle o jakims wezyku podlaczonym do wody, z ktorego dziurkami woda bedzie kapac na recznik i caly czas go delikatnie nawilzac @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nwordslayer 20 Napisano 13 Kwietnia 45 minutes ago, moonka said: @nwordslayer wystarczajacy gdy ma sie czas zeby regularnie moczyc recznik🙂 na przyszlosc mysle o jakims wezyku podlaczonym do wody, z ktorego dziurkami woda bedzie kapac na recznik i caly czas go delikatnie nawilzac dzisiaj mnie nie ma w domu do 22, to myślisz że da radę na tym poziomie się utrzymać? Czy raczej częściej trzeba te ręczniki zamieniać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,100 Napisano 13 Kwietnia @nwordslayer ja zazwyczaj gdy mam czas to mocze 2x dziennie. Biore butelke 0.5litra i od gory polewam wiszacy recznik. Na poczatku pryskalem go zraszaczem ale po kilku razach stwierdzilem, ze szkoda reki😂 zdejmowanie i moczenie tez jest bez sensu wiec zaczalem polewac go z butelki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nwordslayer 20 Napisano 13 Kwietnia 44 minutes ago, moonka said: @nwordslayer ja zazwyczaj gdy mam czas to mocze 2x dziennie. Biore butelke 0.5litra i od gory polewam wiszacy recznik. Na poczatku pryskalem go zraszaczem ale po kilku razach stwierdzilem, ze szkoda reki😂 zdejmowanie i moczenie tez jest bez sensu wiec zaczalem polewac go z butelki w sumie lepiej, bo potem cieżko go powieśić jak jest mokry, bo ja właśnie wziałem go pod kran letnia woda, lekko wyżnąłem wode i dopiero powiesiłem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,023 Napisano 13 Kwietnia @moonka to nie lepiej juz nawilzacz za 10e kupic? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nwordslayer 20 Napisano 13 Kwietnia 1 hour ago, Boczelli said: @moonka to nie lepiej juz nawilzacz za 10e kupic? ja raczej i tak sobie kupie, ale jak na szybko, żeby zwiększyć wilgotność genialna metoda. Czytałem jakieś losowe artykuły to żadna z tych metod nie dawała więcej niż 5-7% @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,100 Napisano 13 Kwietnia @Boczelli mam taki za 30 i szczerze wiecej daje ten recznik😂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,023 Napisano 13 Kwietnia @moonka ja teraz nie potrzebuje, ale wczesniej mialem taki za 10 z Ali i dawal rade zajebiscie 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nwordslayer 20 Napisano 13 Kwietnia Pojawiły się pierwsze wątpliwości co do moich nasion. Posadziłem je ok 18:00 11.04. Nie wsadzałem ich ani na wacik ani do kieliszka, tylko prosto do donicy w dziurke ok 1-1,5cm. Stąd też wątpliwości, ponieważ nie jestem pewny kiedy powinny one wykiełkować. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robson 10 Napisano 13 Kwietnia Ja wsadziłem Oriona F1 wykielkowanego i tak czekałem tydzień zanim wyskoczył! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nwordslayer 20 Napisano 14 Kwietnia 10 hours ago, Robson said: Ja wsadziłem Oriona F1 wykielkowanego i tak czekałem tydzień zanim wyskoczył! to teraz raczej trzymać go pod lampą ,gdzie warunki bedą cos ok. 80-90% wilgotnosc i 28-29 stopni. Czy raczej w ciemności bez lampy ,wtedy będzie jakoś 90% wilgotnosc i 22-23 stopnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nwordslayer 20 Napisano 14 Kwietnia Zajrzałem właśnie do growboxa i moim oczą ukazuję się łodyga blue cheesa, niestety chyba oriona jeszcze nie ma. Tylko zastanawia mnie jakim cudem ona wyszła tak pod kątem, ponieważ na pewno wsadzłem ją na środku. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nwordslayer 20 Napisano 14 Kwietnia 23 hours ago, Robson said: Ja wsadziłem Oriona F1 wykielkowanego i tak czekałem tydzień zanim wyskoczył! myslisz ze na spokojnie? Bo ten blue cheese juz listki ma @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach