rick 1 Napisano 9 Kwietnia 2024 (edytowane) Co się stało z roślinami? mam 4 (zdj sa tylko 3) 2 są w porządku ale 2 mają dziwny kształt, są podlewane w miarę równomiernie i tym samym dlatego nie mam pojęcia co może być przyczyną. Oczywiście żadna nie została zniszczona Ta ładnie: Da dziwna która rośnie ale jeden duży liści jest wygięty a nowe są zawinięte do środka I ta do której mam największe obawy która 2 dni temu zaczęły wyrastać nowe liście ale od wczoraj ani trochę się nie ruszyło Od tygodnia na dole boxa jest woda około 3 cm która mi się wylała przez pęknięte dlatego podlewam je nie wielką ilością wody kolo 1.5l na 4 Edytowane 9 Kwietnia 2024 przez rick @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2546 Napisano 9 Kwietnia 2024 Co to za ziemia i jakie tam warunki masz? Czasami tam nawóz lekko je powykreca. Nawet ten w ziemi nawóz.... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 9 Kwietnia 2024 400W HPS 80x80x160 Plagron Terra Grow 2.5ml/l Plagron Lightmix @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2546 Napisano 9 Kwietnia 2024 Temperaturę kontrolujesz? HPS nie za nisko? Ja takim małym to 250W na początku świecę bo mogę zmieniać. A ten nawóz to już im lałeś? Na razie nie trzeba może było. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 9 Kwietnia 2024 A nie sorry, zapomniałem że ostatecznie wybrałem 250W odległości od roślin to prędzej za duża bo 45 cm (podniosłem 2 dni temu z 35) a temperatura wacha sie od 20-25 zależy od pory dnia ale raczej jest tak koło 23-24. rośliny mają kolo 2 tyg a od 8 dnia leje nawóź (kiłkowały w ziemi) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Kwietnia 2024 Za wczesnie na nawozy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 9 Kwietnia 2024 @Boczelli w sumie racja zapomniałem kompletnie zeby liczyć czas od wykiłkowania a co myślisz o wylanej wodzie na podłodze boxa? (zostawiłem ja bo to rozwiązało problem z wilgocią) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Kwietnia 2024 @rick jak donice w niej nie stoja to spoko @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 9 Kwietnia 2024 nie raz po podlaniu dosięgnie, a co by było gdyby tak woda stała i dosięgała rośliny? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Kwietnia 2024 @rick bedziesz mial przemoczona ziemie bo bedzie caly czas ciagnela wode spodem doniczki. Nie polecam bo ostatnio w ten sposob zalatwilem roslinki w szklarni i schly na sloncu kilka dobrych dni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 9 Kwietnia 2024 @moonka dobrze wiedzieć bo myślałem żeby tak sprobować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Kwietnia 2024 @rick ja na podniesienie wilgoci uzywam recznika. Wieszam go na jedej ze scianek boxa i mocze go co jakis czas. Wzrost wilgotnosci o okolo 15%. Wazne zeby recznik byl gruby i bialy. Gruby go lyknie spokojnie pol litra wody a bialy bo odbija swiatlo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 19 Kwietnia 2024 rośliny rosną ale dziwnie ta bardziej wygięta ma żółty kolor a ta mnie nadal jest jakby wysuszona i zawija się do środka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 19 Kwietnia 2024 robiłem pukanie i dawałem od tamtej pory sama wodę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) @rick jezeli tak ma od poczatku to moze byc ze to tzw. Żółtek tzn roslina z problemem z chlorofilem Edytowane 19 Kwietnia 2024 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 20 Kwietnia 2024 @Boczelli była okej ale teraz jest taka żółta i myślę czy nie czas wrócić do nawozu, ale bardziej nie wiem co się dzieje z tą drugą i o nią się bardziej martwie obie zaczęły żółtkać tak wsm i raczej to wina właśnie braku nawozu którego nie mają od 2 tyg, chciałem się upewnić co jest z tamtą @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Kwietnia 2024 @rick Musiałeś zablokować rośliny złym ph, bo jak na ziemie, jaką deklarujesz, że masz to wygląda dziwnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 20 Kwietnia 2024 @Zielone krainy Dosypałem innej bo korzenie zaczęły wychodzić, mierzyłem pH i jest odpowiednie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Kwietnia 2024 @rick Czym to ph mierzyłeś? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 29 Kwietnia 2024 (edytowane) @Gość Zielone krainy mierzyłem na 2 sposoby tymi papierkami pH i tym płynem oba pokazaly kolo 6 ta zółta powoli nabiera dobrego koloru ale bardzo dużo pije wody a wręcz niesamowidzcie dużo bo jeżeli reszte podlewam kolo 0.5L wody to na nią leci cały litr (i od tamtej pory zaczęła nabierać kolorków) tamta skrzywona nadal rośle w miarę normalnie chociaż obie dosyć wolno, listki są łamliwe jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi, co to jest tak dokładnie ten biało zółłty nalato na ziemi? Edytowane 29 Kwietnia 2024 przez rick @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach