Skocz do zawartości
Sterydd

Jaki box jaka lampa.

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko

W tym roku chcialbym przerzucic sie z automatow na sezonowki, w tym celu przeglądam forum oraz sprzet na ktorym ludzie „pracuja”. 
Interesuje mnie to aby mogly wejsc na spokojnie 3 do 4 roslin, zeby plon byl w dobrej jakosci (napuchniety - wiadomo, im wiecej swiatla tym lepiej). 
@Zielone krainy dobrze pisal w ostatniej fotorelacji, ze sprzet to nie wszystko, tylko wiedza i skillsy. 
@vego1989 gdzies czytalem ze uzywasz lampy mars ts600. Jaka masz powierzchnie, ile z reguly sadzisz i ile mniej wiecej wyciagasz?

zapraszam reszte forumowiczów do przedstawienia swojego sprzetu oraz opisu wydajnosci pracy, z gory dziekuje 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Sterydd tak uzywalem ts600 na 60x60. Z reguły dawalem 3sztuki bo musiałem na jakieś inne rzeczy zostawić miejsce. Co do lampy to napewno na tą powoerzchnie przydałaby się większą. Średnio z tej lampy ściągałem 100-120g gotowego materiału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sterydd To zależy ziomek czego oczekujesz od uprawy  , jakie masz zapotrzebowanie na jaranie 😄
Jakie fundusze chcesz przeznaczyć na sprzęt ?  
@Zielone krainy  bardzo dobrze napisał 💪 ( ale teraz sobie wyobraż że masz wiedze skillsy i do tego dobry sprzęt 😄 ) boom mózg rozjebany👽

tak na 4 sztuki sezona + nawilżacz i inne graty to taki 100 x 100  będzie idealo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Resio666 Co do funduszy na razie się nie ograniczam, bo badam wgl rynek i dobieram informacje aby móc właśnie umieć wbić się w ramy to czego potrzebuje/oczekuje =D
Ale powiedzmy, że mogę kupić np. ts1000 hydro marsa.
Namiot to kupie pierwszy lepszy myślę, bez jakiś spuścizn, choć i to przejrzę jeszcze, chyba ze coś polecacie już, jakaś firmę chociaż lub ew na dany szczegół produktu np. jakosc odbłyśnika, średnica wylotów/wlotów powietrza etc =D
@vego1989 100-120 materiały na 3 panny to nie zbyt chyba zadowalająca ilość? (żebyś nie zrozumiał mnie źle, props za swoje, ale to wychodzi średnio 35g na pannę to ja w pc boxie wyciągam 50g =D) nie wyciągnął byś np. więcej dając dwie a bardziej je rozwinąć? 

Edytowane przez Sterydd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Sterydd no nie wiem, moze nie mam reki...wyszedl lekko ponad 1g/1W. Warunki nie są idealne itd itp...nie wiem czy słabo czy nie...dla mnie wystarczająco. Gdy miałem 3 czy 2 ten sam wynik. Np z 3siagnalem jakiś czas temu i 1 krzak 60g dwa pozostałe po 30...

Może są przechuje co z takiej "lampy" potrafią 200g ściągnąć....

Ja bym sie nie pchał w mh, wziąłbym teraz lumateka 200w i by było idealo na 60x60. 

Póki co nie uprawiam, mam detoks i może wrócę gdzieś pod koniec roku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Sterydd siema mialem spidera 100 W , raczej mam nadal, teraz mam spidera 300 W i jest ogromna roznica box 90x90x200 i tam upakujesz 4 roslinki wczesniej box 70 cm i jednak bylo malo miejsca jak dla mnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@vego1989 Po zastanowieniu stwierdzam, że może i masz racje.. wystarczająco. To też nie jest tak, że ja krytykuje oraz wymagam czubków gór, a jedynie aby plon był adekwatny do możliwości. To i tak było by wszystko dla mnie 🙂
Mnie bardziej zalezy aby plon był dobrze napuchnięty, nawet jak ma być sam szczyt z trzema odrostami, to by zdrowo było napuchnięte.
Czemu mh nie? 
Good luck na detoksie 🙂

@dziurawy odczuwasz różnice na prądzie/rachunkach? Po wskoczeniu o 200W więcej? No i jak wygląda sprawa materiału jakosc/ilosc, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Sterydd WIADOMO , roznica mala bedzie na pradzie miedzy lampa 100 W a 300 W na dzien dzisiejszy 130 dni uprawy i mam 590 kwh , na mojej ost fotorelacji dalem zdjecia jak wygladaly  rosliny na lampie 100 w a 300 w jest duza roznica a w sobote bede znal wage po 300 w lampie  , na 150 W z 4 roslin wyszlo mi niecale 250 g , temat kosmos wyszedl wtedy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Sterydd u każdego będzie wyglądało to inaczej, każdy ma inne warunki. Jeżeli chodzi o napuchniete szczyty to też dużo zależy od odmiany. Ale owszem, robisz topping pozniej golisz doły i kolby puchna. Bo jak masz kupic ts1000 za 700-800zl to bym dodał 500i wzia lumateka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dziurawy 250 na maximum wycisnąłeś rozumiem. a 150W jakiej firmy, też spider i na powierzchni 70x70 rozumiem?
Ładnie! Czekam na info z 300W jak wyszło na 90x90!

@vego1989 1200+ to już porządny wydatek nie ma co, ale jednak sprzęt wart ceny, a przynajmniej adekwatny. Widziałem jakies fotorelki na lumateku. Obłęd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Sterydd lampa 150 w nadaje sie do grzania stopek w zimie a nie do ogromnych topow , mowili mi to na samym poczatku , ze lampa jest za mala , ale chcialem sprawdzic na wlasnej dupie, no i efekty sa mega po zmianie lampy !!! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dziurawy @vego1989 @Resio666 A macie jakieś doświadczenie z lampą 100W SpectroLight Starter 100W z soczewką 120°  ? Przy jednym z namiotow producent podaje, proponowane spektrum, z tym że to przy namiocie 90x90 co nie chce mi się wierzyć, bo wchodzac na strone producenta lampy, sam pisze ze dobrze sprawdzi sie w 60x60 lub 80x80. 
Siedze ciagle w temacie, przegladam w wolnych chwilach i rozmyslam. Sam ten lumatek 200w mnie przekonuje, ale boje sie o rachunki, ile upraw teoretycznie bede mógł przeprowadzic bez ryzyka zaplacenia majatku za prad oraz zainteresowania wscipskich przy skoku uzycia energii. 

pozdrowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Sterydd 100 W to 100 W a czy to mars spider czy inna baba jaga to tylko nazwa , z ta lampa jak dla MNIE mozesz sobie wychodowac male pomidorki !!! mialem lampe 100 w z 4 roslin wyszlo jedynie 230 g caly box zuzyl pradu 350 kwh ? to w H malo , po zmianie lampy na 300 W wynik jest 500 G !!!!! namiot 90x90  rachunek za prad smieszny !!! 650 kwh ile to jest ? 100 euro ? albo 650 zl ? kwota jest smieszna i nie polecam ci lampy 100 W , skonczcie pierdolic o tych rachunkach wysokich !!!! bo to nie plantacja na 100 czy 1000 krzakow , ostatnio mata grzewcza zuzyla przez 5 dni tyle pradu co caly box przez 150 dni calej uprawy !!!!! nie chwal sie tematem nie rob zdjec dla kolegow i nie wynos nic z domu !!! a bedziesz zyl dlugo i szczesliwie !!! i najwazniejsze zebys kontrolowal zapach , nie wiem gdzie mieszkasz czy w domu na wsi czy w bloku ale na to trzeba mocno uwazac 🙂 ELOOOO 

@Sterydd aha i tak jak piszesz!!!! tez sie zlapalem na to ,ze lampa nadaje sie na 4 krzaki wega ale juz na flo tylko 2 krzaki buehehehehehehehehehehehehehhe dobre dobree MOC MA ZNACZENIE !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dziurawy w prawdzie nie doszedlem nigdy do tego etapu gdzie jestem teraz bo przerywalem uprawy ale zmienilem ostatnio lampe ze 100W na "troche" mocniejsza i rosliny ida jak zle. Nie mam porownania na tym etapie ze stara lampa ale moc napewno ma duze znaczenie w tym jak rosna i w koncowym plonie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@moonka ja ci juz daje gwarancje ,ze bedzie w huj lepiej !!! mowili mi tak samo jak startowalem z lampa 100 W ,ze jest za mala na 4 rosliny jednak ludzie z forum wiedzieli lepiej niz jebany spider farmer , na poprzedniej fotorelacji zalaczylem dwa zdjecia , z dwoch lamp roznica ogromna , na lampie 100 w wyciaga rosliny a na lampie 300 w robi sie piekna topaa !! tak wiec lampa ma ogromne znaczenie !!!!!!!  szakalakaaa boom boom 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@vego1989 60x60 lub 80x80. Pisałeś wyżej ze 60x60 200W lumatek się sprawdzi elegancko, więc myśle o tej wielkości, choć 80x80 dało by mi trochę więcej luzu. 
Druga sprawa, że czytam o tych boxach to też kopara mi opada z cenami np. za Homeboxa. Szczerze mówiąc głównie zależy mi rodzaju odbłyśnika i szczelności przed światłem oraz grubości materiału by ciepło trzymało.
No ale tak jak napisałem max 80x80, może 70x70 jak jest jakiś w takich rozmiarach, a jak nie to 60x60 jak pisałeś i wsio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Sterydd ten lumatek ogarnia 80x80 spokojnie.ja się nie spuszczałem nad namiotem, mam jakiś garden coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Sterydd lumatek 200 da rade na 80x80, ale to takie jego max. Boxa polecam z Mars Hydro, cenowo srednio wypada, a jakosciowo top.

Edytowane przez Boczelli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi