PoczGrower 0 Napisano 28 Września 2023 Siemanko wszystkim. Chciałbym zacząć uprawę indoor w domu i przygotowałem sobie miejsce w szafie. Wysokość 160, szerokość 40, głębokość 45. I pytanie w związku z tym czy zmieściłby się tam growbox na dwie dziewczynki a jak tak to jaki. Proszę o pomoc w znalezieniu namiotu wraz z lampą i innymi akcesoriami. Będe bardzo wdzięczny Mam zero wiedzy a chciałbym nabyć wiedzy praktycznej i teoretycznej. Pozdrawiam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 28 Września 2023 1 to by tak w sam raz było na takiej powierzchni. 2 na siłę też by może się wcisnęło. Ile masz kasy na lampę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczGrower 0 Napisano 28 Września 2023 Na cały asortyment z namiotem lampa itp chciałbym max 700-800 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Września 2023 @PoczGrower to może coś skompletujesz ale bez rewelacji. wiesz ze musisz miec dobra wentylacje, bo rozuumie ze do szafy chcesz dac boxa ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczGrower 0 Napisano 28 Września 2023 Właśnie wiem że ta wentylacja musi być,jedynie że wtedy nie do szafy a normalnie w kącie pokoju by stało pytanie czy za 700-800 cały zestaw na dwie roślinki udało by się skomplementować? No i czy udało by się jak najbardziej ograniczyć zapach wiem że są filtry węglowe i tu neutralizują zapach ale tak jak pisałem nie mam doświadczenia w tym temacie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 28 Września 2023 Tak optymalnie to by było namiot 60x60, mars hydro ts600 no i filtr musi być bo zapachu niczym nie zneutralizujesz. Ale to przekroczysz budżet. Koledzy lepiej wiedzą jakie lampy by tu można było taniej... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczGrower 0 Napisano 28 Września 2023 https://allegro.pl/oferta/mars-hydro-ts-600-100w-lampa-led-grow-do-roslin-10931409242 Taka lampa? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 28 Września 2023 2 minuty temu, PoczGrower napisał: https://allegro.pl/oferta/mars-hydro-ts-600-100w-lampa-led-grow-do-roslin-10931409242 Taka lampa? Tak. Np taka. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 2 Października 2023 @PoczGrower przekroczysz budżet z tą lampą zdecydowanie. Żeby zmieścić się w budżecie razem z filtrem i wentylacja (są obowiązkowe żeby nie było zapachu) to musiałbyś iść w żarówki ledowe, a nie w gotowe lampy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczGrower 0 Napisano 4 Października 2023 NO trudno poczekam miesiąc dłużej, uzbieram na lepszy sprzęt macie jakies gotowe zestawy? zeby nie kupować osobno? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 6 Października 2023 @PoczGrower też co ważne, filtr węglowy możesz kupić dopiero tak po 2-3 tygodniach od startu sadzenia (chyba że delikatny zapach Ci pasuje, to bliżej 3 tygodni niż 2), wentylator to samo, bo nie ma już upałów. Co do sprzętu raczej osobno kupuj, nie ma tego dużo do kupowania Napisz ile będziesz miał max do wydania, a skleimy Ci coś razem z nasionami, nawozami, ziemią i podstawowym miernikiem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PoczGrower 0 Napisano 9 Października 2023 @Bob drzewny dzieki bardzo na pewno sie odezwe 😄 masz może pojęcie jakie koszta będę mieć miesięcznie za prąd tak mniej wiecej? growbox z sprzetem na 3 dziewczynki xd wiem ze cięzko ocenic ale jestem ciekawy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 9 Października 2023 @PoczGrower tutaj coś powinno policzyć: https://www.tauron-dystrybucja.pl/kalkulator-zuzycia-pradu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 10 Października 2023 @PoczGrower załóżmy że grow będzie trwał gdzieś 14 tygodni i nie będziesz ogrzewał dodatkowo namiotu, nie będziesz miał nawilżacza ani osuszacza i lampa 100W, nasiona automatyczne (wtedy będzie mogło dłużej świecić i wykorzystasz w pełni moc lampy). Będzie liczone Wat sprzętu × godziny używania sprzętu × dni Wegetacja: -Lampa 100W × 20 × 30 = 60 kWh -Mieszak 5W × 24 × 30 = 3.6 kWh -Wentylator 10W × 24 × 14 = 3.4 kWh Kwitnienie: -Lampa 100W × 16 × 70 = 112 kWh -Mieszak 10W × 24 × 70 = 16.8 kWh -Wentylator 15W × 24 × 70 = 25.2 kWh Czyli razem 221 kWh, to na całą uprawę wydasz gdzieś z 250 zł na prąd. Problem się pojawi, jeżeli chciałbyś ogrzewać namiot, bo grzejniki żrą w cholerę prądu i rachunek mógłby nawet się pomnożyć o 3 razy, ale pisałeś coś o szafie to raczej namiot nie będzie w garażu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach