ChinQuan 92 Napisano 30 Sierpnia 2023 Witam.. mam taki problem. posadzilem 2 automaty. wszystko szło wmiare ok do tego tygodnia. od pn roślina zaczęła żółknąc. Dowiadywałem się na innym forum i niby to przez przelanie. Lalem po 2l co 3-4 dni około ale doniczka była lekka i ziema sucha. Od początku nie dawałem nic na grow. od 2 tygodni może 3 dałem po 2,5ml/l biobizz bloom i trochę top max. co o tym sądzicie? dzisiaj nawet wyciągnąłem jedna z doniczki zeby sprawdzić co tam jest.. i ziemia nie była mokra. Bym powiedział nawet ze delikatnie wilgotna. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Sierpnia 2023 @ChinQuan Przelane to na pewno i wykazują sporo niedoborów zaczynając od azotu, ale pozostałe pierwiastki też są wyjadane, niech ziemia przeschnie i podaj im nawóz grow pomieszany z bloom. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 30 Sierpnia 2023 1 minutę temu, Zielone krainy napisał: @ChinQuan Przelane to na pewno i wykazują sporo niedoborów zaczynając od azotu, ale pozostałe pierwiastki też są wyjadane, niech ziemia przeschnie i podaj im nawóz grow pomieszany z bloom. Jak dajesz ten coco a i b to mogę dac po 3ml/ l ? Żeby to ogarnąć. dawki robisz takie same jak w tabele coco? kurde wydawało mi się ze nie leje im dużo.. 2l wychodziło do runoff. teraz zanim się ogarnie to do ścinki będzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Sierpnia 2023 @ChinQuan Nie kieruje się żadnymi tabelami to dla mnie bzdury, dawkę ustalam sam na podstawie obserwacji i mierze ec roztworu miernikiem. Przelałeś za dużo wody, przelanie jest gorsze niż przesuszenie, jak chodzi o konopie, tak łatwo załatwić system korzeniowy, jaki ci zgnije, jak będziesz przelewał. Dawka na ten moment, jak na moje oko powinna wynosić, jak chodzi o Plagron Coco 5 ml A i 4 ml B. To dawka jednorazowa następna jest zależna od obserwacji. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 31 Sierpnia 2023 @ChinQuan a robią się jeszcze smutniejsze rośliny po podlaniu? 2L na doniczkę materiałową co 3-4 to taka dość mała dawka. Ale no przesuszenie łatwo zauważyć, po prostu jak po podlaniu po godzinie czy dwóch liście wrócą do normalności, to znaczy że za sucho. Z przelaniem jest ciężej, szczególnie jak podgniją korzenie tak jak zielony mówi, wtedy dziwne są te objawy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 31 Sierpnia 2023 @Bob drzewny delikatnie jakby się podniosły ale nie jest To co wcześniej. Dodatkowo przed każdym podlewaniem napowietrzalem wode. wyciagnalem ta roślinę z doniczki i nie widziałem żeby tam jakieś błoto było czy przesadnie wilgotno.. ja pomyślałem ze ma poprostu duże braki w azocie. ( nigdy nie dostała nic na grow ) male dawki biobizz bloom.. ostatni raz sadze automaty. Z sezonowkami nie miałem takich problemów 😆 zobaczę co będzie dalej. a jak radzicie teraz zrobić. kolejne podlewanie dac np 1l wody tylko czy znów około 2l do runoffu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 31 Sierpnia 2023 @Zielone krainy sprawdzilem teraz i mam wrażenie ze trochę podniosły się liście po tym ostatnim posłaniu. czyli wynikałoby z tego ze ona poprostu bardzo głodna jest? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 31 Sierpnia 2023 @ChinQuan problem w tym, że nawet jeśli teraz byłoby sucho, to jak przelałeś kiedyś korzenie, to one będa padnięte i nawet jak teraz roślina by miała sucho, to dalej może mieć efekty przelania. Ja aż tak się nie znam na przelaniu/przesuszeniu jak zielony to na pewno, ale u mnie np jak miałem doniczkę materiałowa 15L, to 6L tygodniowo na początku kwitnienia w wiosnę to było za mało wody, przez co korzenie się nie rozwijały od połowy doniczki w dół. Teraz mam doniczkę 26 litrów materiałową i 6 tydzień kwitnienia, to 8 litrów wody tygodniowo okazało się za mało jak były upały, bo raz mi opadła od przesuszenia ( a wiem to po objawach + po tym, że zaraz po podlaniu od razu wstała) A co do runoffu, masz doniczki materiałowe, więc jeżeli chciałbyś się sugerować runoffem, to musiałbyś podlewać taka doniczkę przez około 5 minut, żeby woda przelatywała przez całą obojetosc ziemi, a nie gdzieś bokami przy materiale 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 31 Sierpnia 2023 (edytowane) @Bob drzewny Moje doniczki maja 12l Ja im dawalem w takim razie max 3l w tygodniu srednio. Wyciagnalem ja nawet z tej doniczki i korzenie byly wszedzie, Wiadomo troche luzu po bokach ale ogolnie jedna zbita bryla. Korzenie nie wygladaly na jakies zgnite czy cos w tym stylu. Nie wiem staram sie to poprostu zrozumiec. Podlalem ja wczoraj i dzisiaj juz podniosla sie troche.. Gdyby byla przelana chyba by dalej byla oklapnieta. A czy moze miec na to jakis wplyw to ze swiecilem jej 24/h ? Teraz zmienilem na 20/4 Probuje to rozkminic bo staralem sie pilnowac podlewania.. Ta jedna roslina to jakas XXL nawet odrostu miala bardzo dlugie wiec mam wrazenie ze potrzebuje ona duzo odzywki. sam nie wiem ;d Edytowane 31 Sierpnia 2023 przez ChinQuan @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 31 Sierpnia 2023 (edytowane) @ChinQuan 24h nie daje ani godziny odpoczynku dla rośliny i na dodatek cały czas oddycha + cały czas jest wysoka temp w boxie, przez co jeszcze szybciej Ci ucieka woda z takiej doniczki. Ja na Twoim miejscu obydwóm bym dał takie dawki jak zielony pisze, ale już teraz wpieprzył do jednej podstawki 0.5l wody o dobrym pH. Jak doniczka wypije w 30 sekund, to dodaj kolejne 0.5l, jak znowu wypije w 30 sekund, to dodaj kolejne 0.5l. Bo jeśli ta woda wejdzie do donicy, to znaczy że tak czy srak tam było sucho. No i wtedy się dowiesz, czy były przelane czy przesuszone, bo zobaczysz różnice między jedną a druga roślina Edytowane 31 Sierpnia 2023 przez Bob drzewny 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 31 Sierpnia 2023 @Bob drzewny To w sumie pomysl tez dobry. Problem w tym taki ze wyciagnalem ta rosline z donczki zeby sprawdzic stan korzeni. Wkladajac ja spowrotem na dol dosypalem nowej ziemi z worka wiec nic mi to w tym momencie nie da. Wiem ze wygladem niby przypomina przelanie.. ale wyciagnalem jej i bym nie powiedzial nawet ze w srodku czy na dnie byla ziemia wilgotna.. a na pewno juz nie bylo tam mokro. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 31 Sierpnia 2023 @ChinQuan to możesz wlać tej co nie przesadziłeś A jak obydwie przesadzone, to jednej z nich wlej, doniczka i tak zassie tą wodę, tylko w mniejszym stopniu niż jakby była bez przesadzania (bo ziemia z wora nieco wilgotna wiadomo) 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 31 Sierpnia 2023 @Bob drzewny Sprawdze dzisiaj to. Dzieki A co mowisz o tym swietle ? Bo ja swiecilem im 24/0 100% ustawienie na lampie. LAmpa to Hydromars TS1000 25-30cm od szczytow. Wczoraj zamontowalem nowy timer i ustawilem 20/4 i popoludniu jakos lepiej jej bylo. Moze za duzo tego swiatla dostala @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 31 Sierpnia 2023 @ChinQuan wydaje mi się że na pewno za dużo światła, ja świece roślinie na kwitnieniu 2 razy krócej tą mocą i jest na skraju objawów przesadzenia ze światłem (co prawda lampa jest niżej o 10 cm, ale za niedługo ścinka i liście już żółkną odkąd obniżyłem światło z 25cm). Twoja roślina dałaby pewnie radę, jeżeli miałaby dużo wody, dużo nawozów, dużo CO2, dużo wszystkiego. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 31 Sierpnia 2023 @Bob drzewny Wiec moze to nie woda a swiatlo ja tak zmeczylo. Co w sumie moze nie jest az takie straszne. Bo z przelaniem to mogloby gorzej byc. A no wlasnie tak teraz mysle. Ta druga roslina wyglada troche lepiej ale ona tez jest nizsza o jakies 10-15cm od tej po lewej stronie co za tym idzie dostawala tez mniej swiatla. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 31 Sierpnia 2023 @ChinQuan za dużo światła też wpływa na to, że jest większy popyt na wszystko, w tym wodę. Liście nie do końca lubią się leczyć z przepalenia światłem, szczególnie na kwitnieniu, więc jak najszybciej zmniejsz im ilość światła, daj takie dawki jak pisał zielony i możesz coś tam wlać do podstawki. Osobiście dałbym światło 10cm w górę i zmniejszył moc do 80% na tydzień @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 31 Sierpnia 2023 @Bob drzewny Tak tez zrobie. Ja jeszcze na to wszystko mam worek ktorey mial CO2 mi produkowac ;d CO2 generator jesli on dziala to tym bardziej wiecej potrzebowala.. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 31 Sierpnia 2023 Podlalem roślinkę 3ml/ coco A + 3ml/ coco B pH 6.25 us/cm wyszło 2250 zmierzylem tez wodę wypływająca z doniczki. Wyniki us/cm 2723 wysoko? 1361 ppm ph - 6.50 Co o tym sądzicie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 31 Sierpnia 2023 @ChinQuan ja na EC się nie znam, ale z donicy jak uciekło 2.7 EC (bo to chyba tak się liczy?), to to jest mega dużo, tyle się leje na późnym kwitnieniu, jak roślina pozwoli. pH w porządku, tyle jedynie wiem Oznacz zielonego, on się rozgarnia w tych nawozach dobrze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChinQuan 92 Napisano 31 Sierpnia 2023 @Zielone krainy co o tym myślisz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach