moonka 3,249 Napisano 3 Sierpnia 2023 Witam. Jako, ze mam nieduza szklarnie no to z niej korzystam🙂 jednak slonce kiedys "sie skonczy" i uprawa w szklarni bedzie niemozliwa. Pomyslalem wiec o ociepleniu szklarni, dodaniu ogrzewania i z tym nie bedzie problemu. Problem to oswietlenie. Szklarnia ma wymiary 250x190cm wiec troche swiatla potrzeba. Ma ktos moze jakis pomysl co uzyc zeby mialo to rece i nogi? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proy_18 40 Napisano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) @moonkagliwicee Ocieplenie szklarni to raczej nie wyzwanie, ale po co ci dodawanie oświetlenia do niej ? Rośliny nie powinny mieć światła cały czas Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez Proy_18 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Sierpnia 2023 @Proy_18 a po to żeby zrobić niej boxa, czego nie rozumiesz ?@moonkagliwicee ciekawy projekt wynysliles. Najtaniej pewnie jakieś hpsy by dać, chyba że masz kwit na Ledy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proy_18 40 Napisano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) @vego1989 Nie sprecyzował co będzie robił z szklarnią. Zrozumiałem to tak, jakby kiedy zachodziło słońce to by odpalał lampy, a kiedy by wschodziło to by je gasił. Wtedy rośliny by miały 24h światło i byłoby to niezdrowe. Jak ty to rozumiesz ? Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez Proy_18 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,249 Napisano 3 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, vego1989 napisał: @Proy_18 a po to żeby zrobić niej boxa, czego nie rozumiesz ?@moonkagliwicee ciekawy projekt wynysliles. Najtaniej pewnie jakieś hpsy by dać, chyba że masz kwit na Ledy. Zgadza sie. Zima nie ma juz wystarczajaco duzo slonca a poza tym cala szklarnia bedzie od srodka w czarnej folii babelkowej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Sierpnia 2023 @Proy_18 zrozumiałem o co mu chodzi. @moonkagliwicee ja bym celował w hps, więcej ciepła będzie w środku, przemysł dobrze wentylację jeżeli chcesz to tam trzymać zima. Po za tym możesz miec problem z wilgotnością, chyba że dasz jakiś duży osuszacz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 640 Napisano 4 Sierpnia 2023 @moonkagliwicee załóż ogrzewanie i zdaj się na promienie słoneczne. Od listopada do luty - marzec przerwa i od nowa automaty. Tak zrobisz dwa rzuty, bez rachunków za prąd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,249 Napisano 9 Sierpnia 2023 @Glut78 myslisz, ze tego slonca wystarczy zeby wyroslo cos wartego uwagi? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 640 Napisano 9 Sierpnia 2023 @moonkagliwicee szklany dach szklane ściany, mój tunel foliowy nawet nie jest przezroczysty, a światła wystarcza @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,249 Napisano 11 Sierpnia 2023 @Glut78 u mnie jak widac rowniez fajnie rosnie ale obawiam sie poznej jesieni i zimy. W Holandii jest bardzo czesto pochmurnie i nie widac slonca przez kilka miesiecy. Napewno wiem, ze musze odseparowac szklarnie od golej ziemi na ktorej stoi. Wilgoc w srodku przez to jest okropna. Na tyle, ze musze jutro sciac jednego krzaczka bo pojawila sie plecha. Mial postac do oporu ale... jaranie bedzie szybciej😂 wracajac do tematu to zaczalem rowniez myslec nad growboxem. Mam duze ocieplone poddasze wiec miejsca nie brakuje ale obawiam sie zuzycia pradu zeby nie bylo podpadziochy i zebym nie poszedl z torbami @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Sierpnia 2023 Ta wielka jeszcze trochę i się nie będzie mieścić chyba ze nie podrośnie i Ta są krzaki 🙊🙉🙈🪴🔨 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,249 Napisano 11 Sierpnia 2023 @Pablo 1988 bede musial jak nagiac bo rosnie i rosnie. Zostalo max 10cm miejsca wiec lipa😅 chcialem jedna wieksza roslinke to teraz mam problem z wieksza roslinka😂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 640 Napisano 11 Sierpnia 2023 @moonkagliwicee złam ją w połowie i podeprzyj szczyt ( supercroping) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,249 Napisano 12 Sierpnia 2023 @Glut78 kurcze troszke sie boje, ze zrobie jej za duza krzywke. Myslalem zeby poprostu przywiazac do niej gruby sznurek i ja nagiac @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 640 Napisano 12 Sierpnia 2023 @moonkagliwicee obejrzyj na youtubie jak się robi trening supercroping, to nie jest trudne, nic jej nie będzie jak zrobisz tak jak na filmie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,249 Napisano 13 Sierpnia 2023 @Glut78 obejrzalem kilka filmow ale nie zdecydowalem sie🙂 jest to roslinka "ostatniej szansy" i nie chce jej uszkodzic. Wczoraj systematycznie ja wyginalem i zostawie tak jak jest 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 13 Sierpnia 2023 Powiem Ci to nie roślinka to drzewo hehe pozdro bede oglądać relacje ona jeszcze nie kwitnie?💥💣👊😂🪴 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,249 Napisano 13 Sierpnia 2023 @Pablo 1988 no mozna powiedziec, ze drzewo w porownaniu do reszty moich krzaczkow😅 ze dwa dni temu pojawily sie pierwsze "wloski" wiec czas przejsc na inne odzywki. Musze zaktualizowac fotorelacje bo calkiem o niej zapomnialem🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 13 Sierpnia 2023 @moonkagliwicee chętnie będę doglądać bo widzę że drzewo jest dobre oby dobrze Ci obrodziło topami 🪴🔨🧨💥 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,249 Napisano 13 Sierpnia 2023 @Pablo 1988 drzewko jest fajne to fakt🙂 geste i w miare zdrowe. W miare bo 2 razy mialem atak robactwa i musialem sie ratowac opryskami. Z automata posadzonego w tym samym dniu wyszlo mi 160gramow mokrego wiec tutaj licze na lekko pol kilo😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach