doominik 933 Napisano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam Za kilka tygodni zamierzam odpalić swoją hydroponike i zdecydowałem się na zastosowanie glinianego granulatu. Roślinki zamierzam kiełkować w kostkach z wełny mineralnej-mam takie 3/3/3cm. Pytanie brzmi: czy takie roślinki w tych małych kosteczkach wsadzać od razu w ten granulat, czy jeszcze w większe kostki z wełny i dopiero w glinę? Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 13 Sierpnia 2019 @doominik te kulki to keramzyt, ja bym wsadzał je kiedy korzenie się w młodych roślinkach rozwinął że będzie ich trochę tych białych korzeni 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 13 Sierpnia 2019 @Wiesiu tak, keramzyt, dzięki za przypomnienie słówka takie kuleczki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 13 Sierpnia 2019 @doominik ciekawie się zapowiada uprawa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 14 Sierpnia 2019 Ja sie zastanawiałem, czy nie będzie problemu wsadzić te małe kostki wsadzać od razu w ten keramzyt, czy jeszcze wcześniej wsadzić je w większe kostki wełniane. Mamy na sali kogoś, kto trzymał krzaki w tej glinie? Chodzi mi nawet o częstotliwość podlewania (u mnie będzie automat, który mogę ustawiać w przedziałach 15to minutowych)? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Golota 8 Napisano 14 Sierpnia 2019 @doominik jak korzenie będą rozrosną sie po całej kostce to bym wsadzał w keramzyt 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Golota 8 Napisano 14 Sierpnia 2019 @doominik przy tym systemie hydro masz instrukcję co i jak poskładać i dozować ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 15 Sierpnia 2019 @Golota nie do końca-jest instrukcja, jak wszystko złożyć, ale jakie medium i jakie czasy, to już nie podpowiadają, bo w sumie, to nie tylko do pomidorków jest zaprojektowane 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skoczek 1 Napisano 15 Sierpnia 2019 @doominik wiadoma sprawka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k21p 1 Napisano 6 Stycznia 2020 @doominik jakw koncu umiesciles rosliny w karmazycie? Jak dozowales wode? Ja zaczelam z karmazytem i kostka welniana, podlewalam z automatu 2x20 minut i niestety korzenie zaczely gnic...@doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan 79 Napisano 6 Stycznia 2020 kermazyt to zlo szczegolnie jak ma się ten malutki / drobniutki 10 litrow i Ci pierdolnie w domu cłosć ja do dzisiaj znajduje. @k21p korzenie zaczeły gnić bo kermazyt magazynuje wodę i korzenie mialy non toper mokro mimo że z wierchu bylo sucho a Ty wtedy zapewne lałeś wodę Kermazyt najlepiej dac na weg nan górę a na flo go wywalic Inn ofc , kermazyt mozna zdjac umyc wysuszyc i znow dziala ♻️ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 6 Stycznia 2020 @k21p ja zacząłem od kostek z wełny mineralnej, potem te kostki wsadziłem do małych doniczek z keramzytem-doniczki perforowane. Potem, jak już korzenie zaczęły wychodzić z dołu, całość trafiła do doniczek 18l. ja zacząłem od 3x15 minut i na koniec to było 5x15min. problem mailem podobny, a jego przyczyna nie był sam keramzyt, tylko słaby odpływ wody z tych doniczek-kulki keramzytu zatkały otwory, do tego korzenie wyrastały przez te nie zatkane i z czasem blokowały przepływ wody. Teraz zamierzam użyć doniczek tekstylnych @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k21p 1 Napisano 6 Stycznia 2020 @Pan karamzyt na gore, a na dol? w jaki sposob moge kontrolowac wilgotnosc jezeli uzywam tylko karamzytu? @doominik na jaka glebosc wkladales podajniki/rurki z woda? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan 79 Napisano 6 Stycznia 2020 2 godziny temu, doominik napisał: @k21p ja zacząłem od kostek z wełny mineralnej, potem te kostki wsadziłem do małych doniczek z keramzytem-doniczki perforowane. Potem, jak już korzenie zaczęły wychodzić z dołu, całość trafiła do doniczek 18l. ja zacząłem od 3x15 minut i na koniec to było 5x15min. problem mailem podobny, a jego przyczyna nie był sam keramzyt, tylko słaby odpływ wody z tych doniczek-kulki keramzytu zatkały otwory, do tego korzenie wyrastały przez te nie zatkane i z czasem blokowały przepływ wody. Teraz zamierzam użyć doniczek tekstylnych ty tak naprawde kermazyt po prostu nasypales na dno ? przecie tam na spod najpierw gazeta chociaż idzie by właśnie kermazyt sie nie wysypał @k21p no nawilżacz i kermazyt na gorze na weg ja robiłe też tak ze po prostu trochu kermazytu dawalem do ziemi na dolcza zesc , znaczy szczypta i tyle zimia ,szczypta kera s=ziemia kerma szczypta i tyle , korzenie oplotą sie w keramazyt i tak i tak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) @k21p Moje zraszacze spryskują dwoma strumieniami wody od góry. Dysze są jakieś 10cm na groszkami Edytowane 6 Stycznia 2020 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 6 Stycznia 2020 19 minutes ago, Pan said: ty tak naprawde kermazyt po prostu nasypales na dno ? przecie tam na spod najpierw gazeta chociaż idzie by właśnie kermazyt sie nie wysypał Teraz mi to mówisz ? serio, to teraz już wiem, że najlepiej jest położyć jakaś ściereczkę (najlepiej z syntetycznego materiału, żeby nie gnił), żeby właśnie nic się nie wysypało i nie zatkało odpływu. teraz w doniczkach tekstylnych tego problemu już nie będzie 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 6 Stycznia 2020 Na zdjęciu widać, gdzie stała woda i korzenie zaczynały gnić. Odzyskiwanie tych kulek to tez żmudna robota ? Następnym razem chyba będzie kokos 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k21p 1 Napisano 9 Stycznia 2020 @doominik mam te same zraszacze ? Jakie pH utrzymujesz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wielkitopek 55 Napisano 9 Stycznia 2020 1 godzinę temu, k21p napisał: @doominik mam te same zraszacze ? Jakie pH utrzymujesz? a ja mam to samo wiadro ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Stycznia 2020 3 hours ago, k21p said: @doominik mam te same zraszacze ? Jakie pH utrzymujesz? Celuję w 6. Jak wiem, że idzie w górę, to ustawiam na około 5,5, a jak ostatnio ciągle spadało, to mieszałem tak na 6,3-6,5. Generalnie dobrze jak pH się zmienia, bo to ułatwia roślinie wchłanianie wszystkich substancji jakich potrzebuje, tylko żeby utrzymywać w przedziale 5,5-6,5. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach