Skocz do zawartości
Glut78

Czy to niedobór żelaza?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jej pomóc? Kilka dni temu zmieniłem lampę z california lightwork solar system 275 na sonlipo spc 3500. Zawiesiłem 10 cm wyżej. Nawozy: rhizotonik, canazym, canaboost, canna flores. EC 2, do ostatniego podlewania dodałem 1 ml/ l calmag agent. Ph6,1

IMG_4814.jpeg

IMG_4813.jpeg

IMG_4811.jpeg

Calmag zblokował żelazo? Narazie podniosłem lampę na 63 cm( 10 cm wyżej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Na drugim zdjęciu to duże nadwyżki azotu. A tak ogólnie to oprócz wapnia, większym antgonistą żelaza jest fosfor. Jak dobrze widzę te rośliny indukują. (?) więc to limonka raczej z tego powodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grolsch3 zwiększyć trochę ph i przelać wodą? A to zwijanie się liści?

@grolsch3 to czerwone przy nasadzie liścia to od światła, czy fosforu nie pobiera?

Eksperymentowałem z defoliacją i za mocno ją przystrzygłem i rewegowała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Godzinę temu, Glut78 napisał:

A to zwijanie się liści?

Świecenie się liści i zwijanie to duża podaż azotu.

zwiększyć trochę ph

Jak podejrzewasz żelazo to bym drastycznie nie zwiększał. Max do 6.5

to czerwone przy nasadzie liścia to od światła, czy fosforu nie pobiera?

Przy ledach, szczególnie w wyższych partiach, nie przejmował bym się takim wyglądem. Według mnie to standard

1 godzinę temu, Glut78 napisał:

Eksperymentowałem z defoliacją i za mocno ją przystrzygłem i rewegowała

Mocno, w swoim krótkim życiu growera, przystrzygałem i nigdy nie miałem takich problemów. Nie to że Ci nie wierzę, ale jak rewegowała? :) zmieniłeś im światło na flo i zaczęła iść w odwrotną stronę, w sensie zatrzymała proces kwitnienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Glut78 te czerwone... tez mnie to zastanawia ale tylko szczytowe liście to maja bynajmniej u mnie się pojawiło po defoliacji a na 2giej pannie po ścięciu głowy  , inne których nie tykałem ✂️

Maja normalne łodygi zielone  -obstawiam stress ... ? Ale pomimo tego elegancko rosną 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grolsch3 ta zaczęła kwitnąć, zatrzymała się na dwa tygodnie, odbydowała liście jak widać i znów kwitnie

Ona wyszła z ziemi 30 kwietnia, liczyłem że do końca lipca ją zetnę

No może w połowie sierpnia, od 3 czerwca ma 12/12

Ale w celach edukacyjnych tu dużo eksperymentów było🫣😅. Tylko teraz to już zwariowałem, jak wszystko wyregulowałem i zacząłem normalnie ja hodować to ona mi taki numer…

🤣😂

Uwarzą że nauka zawsze kosztuje, dlatego te pierwsze są edukacyjne, niech pokaże wszystkie dolegliwości, to nauczę się jak leczyć i co robić żeby zapobiegać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Glut78 @Kwiat82  purpura na ogonkach  podobno pojawia się tylko pod ledami, bo to światło głęboko penetrujące z uwagi na ogromny przekrój promieniowania i przez to taki ogonek trochę świruje z hormonami. Przynajmniej taką "opinie" przeczytałem i w sumie zgadzałoby się, bo auksyny nie za bardzo wiedzą co ze sobą zrobić, jeżeli z każdej strony dobiega światło, bo są zaprogramowane, żeby przed tym światłem uciekać. Ale nie podawajcie tego dalej, nie wiem czy to potwierdzone :classic_biggrin:

A co do tej rośliny, to według mnie za nisko masz pH, przez co azot zbyt mocno się wchłania. Kwitnienie woli pH ~6.5, bo wtedy PK i calmag bez problemu sobie wskakują do rośliny na pełnym rozbiegu. A najlepiej to podlewać raz 6.2 a raz 6.8 podobno, ja będę to stosował następnym razem :classic_biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi