Bob drzewny 809 Napisano 12 Lipca 2023 @obimichgg na zdjęciu u góry miałeś 51%, pobaw się wentylatorem i ilością podlewania i na pewno będziesz miał tyle ile potrzebujesz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obimichgg 15 Napisano 12 Lipca 2023 własnie dziwna sytułacja ponieważ to było zanim założyłem i odpaliłem mieszający a z powodu przelania chwilowo nie podlewam do czasu asz ziemia się nie wysuszy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obimichgg 15 Napisano 14 Lipca 2023 Dzień 15 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hawudepiasz 29 Napisano 14 Lipca 2023 (edytowane) fajny boks skleciles. Warunki na ten moment tez sa dobre. Jestes w stanie w prosty sposob z czasem zmniejszac wilgotnosc? Az sie prosilo w tej doniczce posadzic z jednej strony i "zglebowac" ja po dlugosci, ale jak planujesz doginanie to nic straconego. bede zagladal edit; dostales rade usunac keramzyt z wierzchu bo on by tylko przyspieszyl namnazanie muszek (trzyma wilgotnosc) Edytowane 14 Lipca 2023 przez Hawudepiasz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zycienamaxa 145 Napisano 14 Lipca 2023 Myślę że na 1 uprawę pcbox to zły pomysł. Ja na twoim miejscu wywalił bym ją na out po co się męczyć? W pcboxie będziesz mieć spore problemy z utrzymaniem odpowiednich warunków dla rosliny i mam obawy że nie dojdzie ta uprawa do końca. Jakiś lowryder czy quick one może byś ogarną w tej obudowie ale afgan nie będzie miał tam łatwego życia tym bardziej że nie masz żadnego doświadczenia w uprawie. Pisałeś żebym zerkną do ciebie i moja szczera rada to albo większy box minimum 40x40x60 możesz nawet z jakiejś starej szafki ogarnąć albo Wal ją na outdoor bo nawet korzenie nie będą miały miejsca w tej doniczce. Ile jest tam ziemi 1-2 litry? Miałem afgana kiedyś i miałem doniczki 10litrowe co prawda nie doszła uprawa do końca bo skończyła się na chyba 45 dniu przez moje zaniedbanie ale donica była w całości wypełniona korzeniami więc pomysl coś w miarę szybko. Takie jest moje zdanie a jak zrobisz to od ciebie zależy. Pozdrawiam i będę obserwował twoje wojaże👊👊 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 14 Lipca 2023 @Zycienamaxa TY miałeś do mojej FR zerknąć i cos doradzic, chyba Ci się forumowicze pomylili, albo kolega z tej FR też prosił o rady? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zycienamaxa 145 Napisano 14 Lipca 2023 Strasznie krótka pamięć masz😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 14 Lipca 2023 46 minut temu, Zycienamaxa napisał: Strasznie krótka pamięć masz😉 To nie jest moja FR, poniżej link do mojej. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obimichgg 15 Napisano 14 Lipca 2023 @Hawudepiasznie o to się chciałem spytać jak wilgotność obniżyć @Zycienamaxa chwilowo z outem u mnie nie ma opcji poniewaź nie mam sprawdzonego spota . Co do odmiany to właśnie polecali afgana ale jak nie wyjdzie to spróbuje inne a co do nowego boxa to ten box został wykonany za 50 zł ponieważ jedyne co kupiłem to filtr do okapu oprawki i żarówki . Na nowy projekt nie mam czasu a na jakiegoś boxa typu spiderfarmer narazie nie pieniędzy ani miejsca a chciałem spróbować uprawy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zycienamaxa 145 Napisano 14 Lipca 2023 @obimichgg spoko ja tylko wyraziłem swoje zdanie powodzenia i z fartem🫡 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hawudepiasz 29 Napisano 15 Lipca 2023 Uzywasz czegos do niwelowania zapachu, czy nie musisz sie o to martwic? Bo jak nie to wentylator komputerowy z przeplywem ~30-40 cfm zrobi ci robote pod warunkiem, ze nie masz go w piwnicy. Duzo nie zbierzesz jak na pierwszy raz ale za to duzo sie mozesz nauczyc bo komplikacji mozesz miec conajmniej kilka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obimichgg 15 Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) @Hawudepiasz zrobiłem filtry węglowe z filtra do okapu . a co do zapachu to niw wiem jak to z afganem jest. problem jest taki ze kompa mam w piwnicy ale czytałem ze można niwelować zapach solą kuchenną albo neaturalizatorem zapachów z zoologicznego. Edytowane 15 Lipca 2023 przez obimichgg @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hawudepiasz 29 Napisano 15 Lipca 2023 Just now, obimichgg said: Powiedz, jakiego wiatraka uzywasz bo taki przecietny komputerowy jest zazwyczaj za slaby i za maly ruch powietrza w boksie jest @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obimichgg 15 Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) @Hawudepiasz te moje są dość duże to te 12 v tylko 1,85 a czyli 22,2 w na jeden mam takie 2 czyli 44 w co do wydajność w m3/min to nie jestem w stanie zmierzyć ale jak są włączone na pełnej mocy to roślinka się lekkto trzęsie tak o 5mm tam i z powrotem. i jeszcze jedno pytanie posiadam nawóz biohumus (fabrycznie powinno dawkować się 30ml/l i czy to już czas coś podlewać co 2 podlanie) Edytowane 15 Lipca 2023 przez obimichgg @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hawudepiasz 29 Napisano 15 Lipca 2023 nie no mocne sa kurde 44 waty na same wentyle to fest przy tej skali ale lepsze to niz jakis pierdzoch za 10 pln z ali @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obimichgg 15 Napisano 15 Lipca 2023 @Hawudepiasz to też słychać ponieważ jak chodzą to słychać na schodach do piwnicy a growbox jest ok 3 pokoje dalej 16 minut temu, obimichgg napisał: @Hawudepiasz te moje są dość duże to te 12 v tylko 1,85 a czyli 22,2 w na jeden mam takie 2 czyli 44 w co do wydajność w m3/min to nie jestem w stanie zmierzyć ale jak są włączone na pełnej mocy to roślinka się lekkto trzęsie tak o 5mm tam i z powrotem. i jeszcze jedno pytanie posiadam nawóz biohumus (fabrycznie powinno dawkować się 30ml/l i czy to już czas coś podlewać co 2 podlanie) To jak z tym nawozem ? . zastanawiam się jeszcze nad kupnem jednej lampy led z allegro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 16 Lipca 2023 @obimichgg wiatraki aż taką moc mają? O dużo za dużo, mój wentyl na 60×60×160cm ma mniej, a i tak jest za mocny Co do biohumusa to jest on takim klasycznym nawozem, podeślij etykietę z tyłu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obimichgg 15 Napisano 16 Lipca 2023 @Bob drzewny zmniejsze napięcie na 5v i wtedy będzie w okolicy 20 w . tu jest etykieta Dzień 17 zastanawiam się na małym lst czy to jeszcze nie ten etap ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 16 Lipca 2023 Daj jej trochę podrosnąć. Pokaż ją z boku jak możesz 🙂 I jak dla mnie jest trochę przelana i/lub ma za wilgotno. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obimichgg 15 Napisano 16 Lipca 2023 @Mr.Green tak to z boku wygląda i czy masz jakiegoś tipa jak wilgotność obniżyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach