Kordi44 14 Napisano 29 Czerwca 2023 Godzinę temu, Zycienamaxa napisał: @Kordi44 kranówki nie filtruj jedynie odstaw na minimum 24h Boje sie troche, bo mam mocno twarda wodę, widzę to po kamieniu w czajniku. @Zycienamaxa @Bob drzewny moze zamiast tego nawozu powyzej dac im znowu mycoterre pandora? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 30 Czerwca 2023 @Kordi44ogólnie kranówa nie jest zła, bo w tej wodzie masz całą tablicę Mendelejewa i dzięki temu roślina nie będzie Ci wykazywać jakichś niedoborów w stylu mangan, siarka, żelazo itd. Nie dasz rady zdiagnozować jakichś fikuśnych niedoborów, taką wodę filtrowaną mozna robić, jeżeli samodzielnie suplementujesz potem jej skład, ale to już wyższa szkoła jazdy I mi się wydaje że ten nawóz co wysłałeś jest w porządku, to jest takie klasyczne wszystko w jednym, że nie odwróci Ci jakiegoś niedoboru, ale będzie poprawnie karmił roślinę i jeżeli nie zrobisz błędów, to nie będzie wykazywać niedoborów podczas wegetacji @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 2 Lipca 2023 (edytowane) Cześć. Najstarsza dziewczynka (zdj. 1) chyba zaczęła kwitnąć w 32 dniu swojego życia, liczyłem na dłuższego wega, ale może to dobrze, teraz będzie miała co najmniej 2 miesiace flo. Podlałem 1. 3 litra wody z niepełna dawka nawozu NPK 1.8-1-2.2 z mikroskładnikami ( Mg, Ca, Fe, Zn). Tydzień młodsza koleżanka dostała 1 litr wody z niepełna dawka Pandory + oprysk z Asahi sl. Najmłodsza, tygodniowa ( zdj. 3) dostała 0.5 l wody z pandora + oprysk z Asahi sl. Mało słońca mają w ostatnich dniach, ale jestem zadowolony z ich rozwoju. Liczę na Wasze rady i wskazówki, szczególnie w czasie kwitnienia. Pozdrawiam. Edytowane 2 Lipca 2023 przez Kordi44 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 10 Lipca 2023 (edytowane) Cześć. Wszystkie dziewczynki ostatnio 2 razy podlane, najpierw deszczówka, a następnie sama woda ( stosuje zasadę 2x woda, 1x nawoz), przy następnym podlaniu zamierzam im dać 1/2 dawki alga bloom, zastanawiam się też nad dolomitem. Zdjecie 1 najstarsza, ktora wyszla z ziemi 29. 05. Zdj. 2 wyszla 03. 06 i zdj. 3 wyszla 15. 06. LST jakie jest, takie jest, nie za bardzo mam możliwość, żeby ją bardziej naginać ze względu na brak miejsca. Wszystkie rady o wskazówki mile widziane. Pozdrawiam. Edytowane 10 Lipca 2023 przez Kordi44 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 12 Lipca 2023 @Kordi44 na oucie nie musi być aż tak dokładne LST, bo słońce zagląda tak bardziej "od boku" a nie jak lampa głównie z jednego kierunku @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 18 Lipca 2023 8 tydzień zaczęty. Jedna dostała 1/2 dawki alga bloom, a druga 3/4 pandory. Poza tym podlewane kranówka i deszczówka. Nawożę co 3 podlanie. Pozdrawiam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 19 Lipca 2023 (edytowane) Cześć. Dziewczyny wykazują jakieś niedobory i inne problemy. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie zdiagnozować je? Zdjęcia 1 i 2 problemy jednej roślinki, zdj. 3 i 4 problemy drugiej. Dzięki i pozdrawiam. Edytowane 19 Lipca 2023 przez Kordi44 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 20 Lipca 2023 Najmłodsza z dziewczyn ( 6 tydzien). Podlewana kranową i co 2 tyg. dostaje pandora, poza tym 2 razy spryskana asahi sl. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 20 Lipca 2023 W dniu 19/07/2023 o 18:35, Kordi44 napisał: Cześć. Dziewczyny wykazują jakieś niedobory i inne problemy. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie zdiagnozować je? Zdjęcia 1 i 2 problemy jednej roślinki, zdj. 3 i 4 problemy drugiej. Dzięki i pozdrawiam. liście zdychają to normalne @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 20 Lipca 2023 Ta z kropkami możliwe że źle znosi pH kranówki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 20 Lipca 2023 51 minut temu, Bob drzewny napisał: Ta z kropkami możliwe że źle znosi pH kranówki Kranówka jest zakwaszana ph- do poziomu 6-6,5 ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 21 Lipca 2023 @Kordi44 jak do poziomu 6, to mógł się calmag przyblokować stąd te kropki. Dodawales jakiegoś dolomitu albo calmagu z butli? Bo te kropki jednak nie są klasycznym wyjadaniem. Ja był dodał jakiegoś calmagu i podbił pH podlewania do 6.5, nie zaszkodzi, a może usunie problemu 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) Cześć. Roslinki mają dużo strresu, są przenoszone z miejsca na miejsce, pogoda też nie dopisuje. Podlewane głównie kranówka i deszczówką, co 3 podlanie dostają alga bloom albo pandore. Dolne pożółkłe liście usuwam. Na zdjęciach szczyty każdej z roślin. Najstarsze rozpoczynają 10 tydzień, najmłodsza rozpoczyna 8 tydzień. Edytowane 31 Lipca 2023 przez Kordi44 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 13 Sierpnia 2023 (edytowane) Cześć. Roślinki były prawie 2 tyg. bez opieki. Przed wyjazdem podsypalem je kwasnym torfem i podlałem. Wczoraj wieczorem były podlane z góry i z dołu 2 l kranowki z alga bloom, a najstarsza dostała zamiast alga bloom pk 13/14. Oba nawozy w niepełnych dawkach. Roślinka ze zdjęcia nr 2 wygląda najgorzej, kwiaty i liście ma uschniete. Zdjecie trichomow najstarszej, która zaczyna 12 tydzień od wyjścia z ziemi, 7 tydzień kwitnienia. Edytowane 13 Sierpnia 2023 przez Kordi44 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Cześć. Pytanie mam, czy te trichomy są przezroczyste, czy już mleczne? Dzięki i pozdrawiam Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez Kordi44 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jeruki 25 Napisano 16 Sierpnia 2023 @Kordi44 troszkie nie wyraźne zdjęcie ale wygląda na takie pół na pół. Poczekalbym jak pojawi się kilka brązowych i wtedy ściął. Wybór należy do ciebie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 16 Sierpnia 2023 Ścinać jeszcze nie zamierzam, potrzymam ją co najmniej 3 tyg. bo ma być słoneczko. Dostanie jeszcze raz noże dwa pk 13/14, a potem przeplucze ja woda na zmianę z melassa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach