Scypion 0 Napisano 25 Maja 2023 (edytowane) Cześć, Chciałbym zrobić topping moim dwóm roślinkom, tylko nie jestem pewien czy w aktualnym momencie jej wzrostu jest jeszcze sens. Roślinki mają juz 50cm i dalej chcą rosnać. Dlaczego tak późno chce zrobić? Ponieważ nie ogarnąłem że ta odmiana jest fotoperiodyczna i myślałem że to automat. Ogarnąłem dopiero wtedy jak uznałem że coś za długo rośnie i nie zaczyna kwitnąć. Edytowane 25 Maja 2023 przez Scypion nie załączyły się zdjęcia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 25 Maja 2023 @Scypion nie ma sensu zbytnio teraz przełączyłeś już na kwitnienie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scypion 0 Napisano 26 Maja 2023 10 godzin temu, Kibic napisał: @Scypion nie ma sensu zbytnio teraz przełączyłeś już na kwitnienie? Jeszcze nie przełączyłem na kwitnienie, czekam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 496 Napisano 26 Maja 2023 @Scypion jakbyś przesadził do wiekszych donic i wtedy może topping głównego szczytu spowodowałby zachamowanie jego wzrostu i rozrost tych bocznych bo generalnie zaraz on ci wyjebie w góre a tatme zostaną niżej i bedzie kiepske doświetlanie albo ją wygiąć w lst po prostu najlepiej bo tak to topping już nie da nic więcej pod kątem plonu. ale bez zmiany donicy nie ma sensu robić toppingu bo już prawdopodobnie wykorzystała jej potencjał i może być problem z korzeniami jak dalej bedzie rosła. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scypion 0 Napisano 26 Maja 2023 @Growerseed Dziękuję za poradę. W planie mam w dniu dzisiejszym przesadzić je do większej donicy i to sporo większej. Właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałem, czyli jak przesadzę do większej donicy to wtedy mogę zrobić topping. Zależało mi właśnie żeby boczne gałęzie się bardziej rozrosły przed przyłączeniem na kwitnięcie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 496 Napisano 26 Maja 2023 @Scypion to wtedy ma sens, ile ma watów te oświetlenie? bo całkiem dobrze rośnie pod tymi żarówkami. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scypion 0 Napisano 26 Maja 2023 (edytowane) @Growerseed tam jest około 350w, 36k lumen. 200w Ma stałą wysokość a reszta jest regulowana żeby móc doświetlać bardziej środek i boki roślin Edytowane 26 Maja 2023 przez Scypion @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scypion 0 Napisano 26 Maja 2023 @Growerseed powiedz mi proszę, jak przesadzę roślinki to kiedy mogę robić topping? Odrazu czy lepiej odczekać kilka dni? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 496 Napisano 26 Maja 2023 @Scypion ja bym odrazu robił ewentualnie z jeden dzień poczekał @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach