WBB 2,097 Napisano 12 Maja 2023 Jak w temacie... co to są enzymy? Przykłady... po co.... kiedy.... jak działają.... czy da się bez enzymów? Wiem, że BioHeaven to enzym ale nie za bardzo wiem co to daje i po co to leję 😛 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 12 Maja 2023 @WBB o ile się nie mylę to utrzymują czystość w sferze korzeniowej oraz poprawiają przyswajanie minerałów oraz składników odżywczych ale jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 12 Maja 2023 @WBB enzymy ciężko wytłumaczyć nie po biologicznemu bez wchodzenia w różne niuanse Ale można to uprościć do działania człowieka, potrzebujesz głównie białka, węglowodanów i tłuszczy do funkcjonowania. Ale coś musi przygotować te białka, węgle i tłuszcz do takiej postaci, żeby była dla Ciebie przyswajalna. Można powiedzieć, że robią to właśnie enzymy. Tak samo jest u rośliny, enzymy możesz traktować jak takie mini żyjątka, które rozwalają głazy w ziemi, transportują je do rośliny i tam z nich budują samą roślinę. Co ważne enzymów nie traktuje się jako nawozów, nawozy to te, które mają Ci dawać stricte np azot potas żelazo itd 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach