Ma✖ 4 Napisano 27 Kwietnia 2023 Siema, może ktoś miał podobny problem i jest w stanie doradzić… Mianowicie kupiłem miernik Ph adwa ad12 po zakupie został on skalibrowany użyty 4 razy i po każdym razie został wymieniony płyn do przechowywania dziś po ponownej próbie zmierzenia Ph odczyt temperatury pokazuje poprawnie, ale odczyt Ph skacze raz w dół raz w górę… Co mogło się stać? Sonda nie została uderzona wszystko powinno być okey czy wystarczy ponowna kalibracja? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 27 Kwietnia 2023 (edytowane) @Ma✖ może być zanieczyszczona elektroda lub zapchany otwór wlewowy do niej. Namocz na 10-30 minut w płynie do czyszczenia i obmyj w wodzie ro/dejonizowanej/ destylowanej. Jeśli to nie pomoże to znaczy że elektroda jest do wymiany. Edytowane 27 Kwietnia 2023 przez Udyr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ma✖ 4 Napisano 27 Kwietnia 2023 No właśnie nie mam tego płynu do czyszczenia.. Mam tylko kcl do przechowywania @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 27 Kwietnia 2023 @Ma✖ powiedz mi czy jak potrzęsiesz w powietrzu miernikiem nie za mocno, to pH skacze jak nienormalne? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ma✖ 4 Napisano 27 Kwietnia 2023 Dobra sytuacja opanowana obficie przepłukałem zwykłą wodą z kranu zamoczyłem w płynie do przechowywania i wszystko wróciło do normy odłączyłem też baterie i sondę 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) @Ma✖ kurde tez mam taka sytuacje ze skacze pH włożyłem do czyściła i zakupie nowe baterie może coś Pomorze Edytowane 12 Maja 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Maja 2023 @Ma✖ gdy kupowalem miernik bluelab to ziomek w sklepie mowil ze tego plynu nikt nie uzywa do czyszczenia diody , mowil pod kran sekunda i tyle wystarczy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 12 Maja 2023 @hubert2020 ja mam to samo nawet po wymianie diody, ale jak już wsadzę do cieczy jakiejś i chwilę pomieszam, to dobrze wskazuje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) @Bob drzewny nic nie pomogło muszę oddać na gwarancje kupiłem drugi bo potrzebny na wczoraj był 😊 u mnie skacze od 5,5 do nawet 6,25 chciałem skalibrować ale wyskakuje po chwili error Edytowane 12 Maja 2023 przez hubert2020 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 13 Maja 2023 @hubert2020 to samo miałem z jednym i skakały temp od 0 do 60 i nie dało się skalibrować, podobno sonda zepsuta. Teraz mam drugą i na powietrzu pokazuje czasem -2 jak szybciej ruszę I co 5 użyć muszę kalibrować, ale na razie nie mam czasu oddawać, to muszę się z taką męczyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach