kamson93 0 Napisano 27 Kwietnia 2023 Siema. Mam takie pytanie odnośnie ludzi którzy mieli boxa w swoim mieszkaniu lub garaże i inne pomieszczenia. Czy to nie będzie jakiś problem w garażu jeśli będzie lekko większe zużycie prądu? Wcześniej nie miałem garażu więc niewiem ile jest standardowe zużycie przez zwykle korzystanie. Ale wiadomo garaż to garaż. Wiem że to mały koszt ale czy 50 zł / miesięcznie na garaż to waszym zdaniem mało czy dużo? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 28 Kwietnia 2023 @kamson93 50zł 😄 mało, niektórzy trzymają różne maszyny w garażu i zużywają dużo prądu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 30 Kwietnia 2023 Myślę że jak na garaż to malo? A jak obliczyłeś że akurat 50 zł miesięcznie będzie Cie prąd kosztował? Czym tam chcesz świecić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 30 Kwietnia 2023 @kamson93 50 złotych to zdecydowanie za mało. Zależy jakie światło. Do tego dochodzi wentyl wyciągowy i mieszający. Nawilżacz też jakis by się przydał. I mówimy to o podstawowych rzeczach. Dla porównania. miałem kiedys boks 50x70x170 do tego rzeczy powyżej tylko bez nawilżenia. Światło to HPS 150 W i za prąd wychodziło mi 100-150 złotych więcej niz normalnie. A to było w 2020. Więc teraz pewnie byłoby znacznie więcej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 30 Kwietnia 2023 Na kwitnieniu i wegu będzie +/- takie samo zużycie, bo czas świecenia i moc lampy/wentyla się na siebie nałożą. Przy lampie LED i boxie na 4 rośliny na miesiąc Ci wyjdzie: Lampa: 0.15kW×12h×31 = 55.8kWh Mieszak: 0.01kW×24h×31 = 7.74kWh Wylot: 0.02kWh×24×31 = 14.88kWh Razem 78.42kWh +/-10 na miesiąc podczas wegetacji i kwitnienia. Też kwestia tego jak będziesz regulował temperaturd, w zimę hodowla odpada, w lato będziesz miał saunę. Chyba że kupisz mocniejszy wyciąg i jakiś wentylator w garażu będzie schładzał w nim powietrze. No chyba że mówisz o garażu w domu w budynku, wtedy regulacja temperatury nie będzie problemem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Kwietnia 2023 u mnie po 30 dniach dzialajacego boxa watomierz pokazuje : 49.26 kwh . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 2 Maja 2023 (edytowane) @dziurawy to mało bo u mnie chodzi nawilzacz lampa 20/4 i wiatrak mieszający i dwa kable grzewcze 200w przez 9 dni już nabił 40kw to daje 40 zł przez ten okres Edytowane 2 Maja 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan 79 Napisano 2 Maja 2023 (edytowane) CIe stac na pestki to o prad się nie martw zwroci się jak ktos Cię nie podpoierdoli ez pz lm sq Edytowane 2 Maja 2023 przez Pan @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 2 Maja 2023 @hubert2020 lampa ,wiatrak, wentylator, nawilzacz, ogrzewanie boxa, ale wiadomo nie wszystko dzialalo na raz teraz juz nawilzacz bede wyrzucal z boxa bo same roslinki generuja tyle wilgoci , ze co chwila uruchamia sie wentylator @Pan nie trzeba sie chwalic calemu osiedlu , to nikt nigdy sie nie dowie , nie ma jebanej opcji , chyba ze zlapia cie z tematem na miescie , wiec wtedy wiadomo jest przeszukanie adresu zameldowania . a mozesz mieszkac pod innym 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan 79 Napisano 2 Maja 2023 sadz i pal nie handluj handluja czarnuchy ja w nir=edziel wazylem zeszloroczne i 2,2 kg mam wiesz kiedy ja to przepale ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 2 Maja 2023 @Pan nie wiem , co napisac poniekad sie zgodze , ale mam paru dobrych ziomkow ktorym tez by sie przydal dobry temat prawda? i co nie pomoge ? pomoge to dziala w dwie strony , ja jemu teraz, on mi kiedys , a niestety wedlug prawa to jeden huj czy mu dam czy mu sprzedam a ty mozesz nazywac to czarnuchem, choc ni huj nie wiem skad to pojecie wziales ? czarnuchy z ziolem ? raczej koko crak , hera okk pasuje mi bardziej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan 79 Napisano 2 Maja 2023 (edytowane) w tym interesie nie ma dobrych ziomkow Edytowane 2 Maja 2023 przez Pan @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamson93 0 Napisano 10 Maja 2023 Ogólnie chodziło o mniejszą hodowle typu PC Box i tego typu 🙂 Dlatego wg kalkulatora wyszło nawet mniej, ale podałem trochę wyższą kwotę. Ale co do pytania. Ogólnie ktoś z was posiada garaż i używa tam jakichś sprężarek itp? Ponieważ chodziło mi czy 50 zł zużycia w garażu to również może nastąpić normalnie podczas użytkowania ;). @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Maja 2023 @Pan oczywiscie , ze sa !! moze to jest jeden na 50 ale sa , sa jeszcze osoby godne zaufania , tylko trzeba ich odszukac albo dostrzec 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach