Gość Napisano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) Czesc, jestem w trakcie pierwszej takiej malej :) box mikro ~~ 0.3x 0.3x 0.75 ziemia uniwersalna biovita lampa ledam 35w pestka lowryder #2( wzialem niska odmiane, no ale mala jest haha) Stostuje tylko naturalne nawozy, woda ze skorupkami jaj, z miodem, fusy z kawy. Podlewam albo odstana kranowka albo z jajek :D Wyszla z ziemi 17 marca. Bawie sie i wyciagam wnioski na razie :) High five! Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 6 Kwietnia 2023 Ciekawe jak to pójdzie z takimi nawozami. Brat też mi takie sztuczki jak przy pomidorach podpowiadał..... 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Kwietnia 2023 Czas pokaze :) temperatury dzien noc 26.5/ 21 wilgotnosc srednio 50 / 60 mierzone na wysokosci 2/3 boksa. ph nie wiem jakie mam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 6 Kwietnia 2023 Siema mordko, daj coś pod doniczke bo masz za wysoko światło. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 6 Kwietnia 2023 Witam, podpowie ktoś czy to dobrze wygląda? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romanek 39 Napisano 6 Kwietnia 2023 Jak na moje, cos nie tak.. Czerwona lodyga, nie wiem czy w przypadku wszystkich odmian.. ale czesto jest efektem brakow @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Kwietnia 2023 1 hour ago, ZielonyTabaluga said: Siema mordko, daj coś pod doniczke bo masz za wysoko światło. Moze nie widac na zdjeciu, ale od krawedzi lampy i doniczki to odleglosc okolo 42 cm. No i zapomnialem- 20/4 od samego poczatku. Tzn moge podstawic, nie ma problemu tylko roslina nie wykazywala wyciagania sie i wydawalo mi sie to ok. Swoja droga na nastepne razy zetne kilka cm doniczke bo nie potrzebuje az tak wysokiej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 6 Kwietnia 2023 Ale robi Ci się kapusta. Daj 25cm od lampy. Zresztą, Twój wybór moja rada. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Kwietnia 2023 Podbilem o jakies 10 cm, zobacze co jutro pokaze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 6 Kwietnia 2023 Co ona jakaś taka niewyraźna 🙄 co ty im tam lejesz i ile 😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) @ZielonyTabaluga Dzieki, mam wrazenie ze urosla w ten dzien o wiecej niz zwykle. potrzymam ja tak jeszcze az podrosnie .@Katastrofedens Moze tp byc kwestia slabego oswietlenia/aparatu z mojej strony. :P Do tej porry kilka dni temu dalem jej fusow z kawy ze 2-3 lyzki wymieszalem z wierzchnia warstwa gleby. w butelce do podlewania mam skorupki z kilku jajek i taka woda podlewam po 300 ml jak juz chce sie jej pic. Sprawdzam czy ma sucho na dole i na gorze. do tego raz dziennie pryskam ja odstana woda (zbiornik jakies 0.5 l)z lyzka miodu. Zrobilem kilka bledow po drodze lekko spowalniajac jej rozwoj ale wciaz zyje a to mnie cieszy :) Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) 22 Dzien od wyjscia z ziemi. Dzisiaj usunalem jeden lisc wiatrakowy, jutro planuje kolejny usunac- ten popalony od oprysku(?) Nie jest wysoka jakos szczegolnie, ale licze ze jeszcze urosnie. od 2 dni czuc , ze to nie jest pomidor :) nie mam dedykowanego filtra, jade na oczyszczaczu powietrza i na razie daje rade. Robilem jej drobny LST, pod tymi liscmi naprawde jest gesto. Szkoda, ze taki may box bo widac, ze panna chcialaby wiecej przestrzeni. Mozliwe, ze ma troche za mokro teraz i jest lekko oklapnieta. Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 8 Kwietnia 2023 @Czesuaf niedobór fosforu masz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) @hubert2020 ten lisc na przedostatnim zdjeciu to na 99% od oprysku na wlaczonym oswietleniu powstal. to biale cos to resztki jajek xd Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 8 Kwietnia 2023 Jakaś taka niewyraźna rutinoscorbin bym jej podał 🙄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) @Katastrofedens po swietach bede czarowal ze skorkami od banana, "ciezka" chemia od nastepnej uprawy ;) Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 8 Kwietnia 2023 @Czesuaf eleganckie podejście Też teraz dymam na ćwiczebnej roślinie na organicznych nawozach, ale następna uprawa raczej mineralne @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Kwietnia 2023 23 dzien. na razie przystopuje z updejtami, ale na razie wydaje mi sie, ze jest ok. Robilem delikatne LST przez 2-3 dni okolo 14 dnia rosliny. tych galazek jest jeszcze kilka wyzej, ale kamerka nie siegla :D Wydaje mi sie, ze niedoborow na ten moment raczej nie ma. No i cuchnie mi skarpetami w pokoju teraz :D Co do wzrostu- bioroac pod uwage ze to lowryder i u inych ta odmiana miala 30 cm+ to uwazam, ze jest przyzwoicie na ten moment. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 9 Kwietnia 2023 Jak robiłeś lst to tego nie widać. Nie widać też żeby był jakiś wlot powietrza z boku, jest? Bo oklapnięte masz liście na każdym ze zdjęć od poczatku. Darmowa lekcja na przyszłość jak to grow na naukę. 3 główne powody oklapniętych liści :za mokro, za sucho, za mało powietrza i na tą chwilę obstawiam to ostatnie. Jak sprawdzasz że w donicy jest sucho na spodzie? To mnie bardzo zaciekawiło bo wiem jak sprawdzić z góry, ale z dołu nie znam patentu. Jak tak punktuje to wolałbym dać już jakąś podstawkę niż worek foliowy pod doniczkę. Chyba za bardzo już nie możesz ale lampę daj maks najwyżej jak się. Przerwy między węzłami są za małe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Kwietnia 2023 (edytowane) sa dwa otwory wielkosci 5 zl , doniczka zaslania. jak widze na dole, ze jest mokra ziemia przez te otwory to zakladam ze ma mokro. jutro powieksze moze te otwory i zobaczymy czy sie poprawi. dzieki za odpowiedz :) Edytowane 9 Kwietnia 2023 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach